Select Menu


(Οφειλόμενη απάντηση στον Υπουργό Εσωτερικών)

Ο Υπουργός Εσωτερικών με άρθρο του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της 6/1/11 παραθέτει τα δικά του στοιχεία και τους δικούς του ισχυρισμούς για να ανασκευάσει –όπως ισχυρίζεται- “Τα ψεύδη και τις ανακρίβειες γνωστών συντηρητικών κύκλων που καλλιεργούν συναισθήματα μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού στους πολίτες”.

Αν και δεν εντάσσουμε το Ευρωπαϊκό Κόμμα στους συντηρητικούς κύκλους του κ Συλικιώτη, εντούτοις θεωρούμε υποχρέωση μας να απαντήσουμε ως ένα υπεύθυνο Κοινοβουλευτικό Κόμμα το οποίο ασχολήθηκε σε βάθος και με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής.

# Ανακρίβεια πρώτη: Οι νόμιμοι μετανάστες (εννοείται τρίτων χωρών) δεν είναι 66,000 όπως ισχυρίζεται ο κ.Συλικιώτης αλλά 82,557 όπως κατέθεσε η διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου και Πληθυσμού στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

# Ανακρίβεια δεύτερη: Ο κ.Συλικιώτης ισχυρίζεται ότι «οι παράνομοι μετανάστες από τα κατεχόμενα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο». Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης όπως κατατέθηκαν από το Διοικητή της κ. Αιμίλιο Λάμπρου στην ίδια ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κόμματος από το 2005 μέχρι το Νοέμβριο του 2010 εισήλθαν στην Κύπρο από τα κατεχόμενα 25,312 παράνομοι μετανάστες και μόνο 89 από τις ελεύθερες περιοχές.

Αν σ’ αυτούς προστεθούν και άλλοι 18,439 με παράνομη παραμονή τότε ο συνολικός αριθμός των παρανόμων ανέρχεται στις 43.840.

# Ανακρίβεια τρίτη: Ο Υπουργός Εσωτερικών –για να διασκεδάσει τις δυσάρεστες εντυπώσεις της κοινής γνώμης- προβάλλει το επιχείρημα ότι κάθε αλλοδαπός δικαιούχος παίρνει €452.

Δεν αναφέρει όμως πώς διαμορφώνονται τα τελικά ποσά για τετραμελή, πενταμελή κτλ οικογένεια όταν μάλιστα προστεθούν τα επιδόματα ενοικίου, θέρμανσης, Χριστουγέννων, για τα… πανιά των παιδιών, για τον οικιακό εξοπλισμό και… για την αποπληρωμή ενυπόθηκου δανείου, για επίδομα Χριστουγέννων ύψους €1487 κτλ (τα στοιχεία αυτά απεκάλυψε πρόσφατα ο τηλεοπτικός σταθμός Σίγμα).

# Ανακρίβεια τέταρτη: Σωστά ο Υπουργός Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι δεν παρέχονται επιδόματα σε όλους τους λαθρομετανάστες. Δεν μας εξήγησε όμως πώς ζουν και επιβιώνουν αφού δεν παίρνουν επιδόματα.

Ασφαλώς με την παράνομη εργασία η οποία φυσιολογικά αποστερεί θέσεις εργασίας στη νόμιμη απασχόληση!

# Ανακρίβεια πέμπτη: Δεν έχουμε πλημμυρίσει αιτητές ασύλου, ισχυρίζεται ο κ.Συλικιώτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΑΜ Αστυνομίας από το 2005 μέχρι το Νοέμβριο 2010 υποβλήθηκαν 25,610 αιτήσεις για παραχώρηση πολιτικού ασύλου. Ορθά ο κ. Υπουργός αναφέρει ότι οι εκκρεμούσες αιτήσεις περιορίστηκαν γύρω στις 1,000 (κατ’ ακρίβεια είναι γύρω στα 1,445 άτομα).

Όμως ούτε Υπουργός Εσωτερικών ούτε κανένας άλλος αρμόδιος μπήκε μέχρι σήμερα στον κόπο να μας εξηγήσει τι απέγιναν οι αιτητές ασύλου των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε. Επαναπατρίστηκαν ή εξακολουθούν να λαθροβιούν στην Κύπρο;

H ίδια η Αστυνομία δηλώνει ευθαρσώς ότι ο επαναπατρισμός τους είναι δύσκολος έως αδύνατος, προβάλλοντας μια σειρά από λόγους που είναι καταγεγραμμένοι.

# Ανακρίβεια έκτη: Ο κ. Υπουργός ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα θα απαμβλυνθεί με τη δημιουργία δύο επιπρόσθετων κέντρων υποδοχής αιτητών ασύλου συνολικής δυναμικότητας 140 ατόμων επιπρόσθετα με το ήδη υφιστάμενο κέντρο της Κοφίνου στο οποίο φιλοξενούνται ήδη 60 άνθρωποι.

Και τι θα απογίνει με τις υπόλοιπες δεκάδες χιλιάδων κ. Υπουργέ; Δε θα συνεχίζουν να εξαρτώνται από τα παχυλά επιδόματα που δίνονται;

# Ανακρίβεια έβδομη: Στη Λάρνακα υπάρχουν ελάχιστοι λαθρομετανάστες. Πού το γνωρίζετε κ. Υπουργέ; Έχετε τρόπους να καταγράφετε πού διαβιούν οι λαθρομετανάστες; Και αν ναι, γιατί δεν τους συλλαμβάνετε και επαναπατρίζετε όπως προβλέπεται ρητά από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη λαθρομετανάστευση και το άσυλο;

# Ανακρίβεια όγδοη: Ο κ.Συλικιώτης κατηγορεί ως μικρόψυχους όσους αρνούνται φιλοξενία στους Κούρδους και Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν τη γη τους διωκόμενοι από τον πόλεμο και την κατοχή. Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος πόλεμος και ποια κατοχή υπάρχουν στην Ινδία, Αίγυπτο, Καμερούν Βιετνάμ, Σρι Λάνκα και Συρία από όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας προέρχονται οι κυριότερες μάζες των αιτητών ασύλου;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιχειρήματα που προβάλλει σήμερα με την ευκαιρία αυτή το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Καταδεικνύεται –συνεπώς- ότι το τεράστιο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να παραμείνει μακριά από εμμονές, μικροκομματικές σκοπιμότητες και ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις και πάθη.

Προσδοκούμε στην υλοποίηση της εισήγησης μας για την έναρξη ενός διακομματικού διαλόγου που θα εξετάσει το θέμα με σύνεση και ψυχραιμία και θα επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις πάντα μέσα στα πλαίσια των Κυπριακών πραγματικοτήτων και χωρίς να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικές ελευθερίες και συμβατικές υποχρεώσεις.


Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής,
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
του Ευρωπαϊκού Κόμματος


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top