Select Menu


Τον τελευταίο καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσεως, παρατηρείται μια διαφαινόμενη επιθυμία - τάση πολλών κατοίκων των πόλεων, ιδίως ανέργων, πτωχών και χαμηλοσυνταξιούχων, να επανέλθουν στις πατρογονικές τους εστίες στην ύπαιθρο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δύσκολες σημερινές οικονομικές καταστάσεις, εξασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος ζωής, απασχόλησης κ.λπ.

Το γεγονός αυτό από μια άποψη είναι παρήγορο (ουδέν κακόν αμιγές καλού), διότι αποτελεί ευκαιρία να αναζωογονηθεί η εγκαταλελειμμένη ελληνική ύπαιθρος, χωρίς την ανάπτυξη της οποίας δεν έχει μέλλον να επιβιώσει η Πατρίδα μας και το ελληνικό έθνος.

Ο πληθυσμός της υπαίθρου είναι το υγιέστερο κομμάτι του έθνους πάνω στο οποίο βασίζεται, κατά κύριο λόγο, η επιβίωσή του, διότι:

1) Αποτελεί αστείρευτη δεξαμενή αντλήσεως ανθρώπινου δυναμικού (συντελεί αποτελεσματικά στη λύση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδος) και παράγει τα υγιέστερα κύτταρα της κοινωνίας.

2) Μέσω αυτού, μπορούν να αξιοποιηθούν τα δύο μεγάλα συγκριτικά οικονομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος (γεωργική παραγωγή λόγω κλιματικών συνθηκών και παραθαλάσσιος και ορεινός τουρισμός).

3) Συντελεί στην αποσυμφόρηση των μεγάλων αστικών Κέντρων και στη μείωση της ανεργίας.

Για τους ανωτέρω λόγους, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει πάραυτα να αδράξει την ευκαιρία και να ενθαρρύνει και υποβοηθήσει με κάθε μέσον την εν λόγω «παλιννόστηση», παρέχοντας διάφορα κίνητρα, όπως:

1) Ατοκα και χαμηλότοκα δάνεια για α) ανακαίνιση των πατρικών κατοικιών των «παλιννοστούντων», β) αγορά γεωργικών κτημάτων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αναδασμού της γεωργικής γης, γ) δημιουργία μικρομεσαίων γεωργο-κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ορεινού τουρισμού κ.λπ.

2) Πέραν των ανωτέρω οικονομικών κινήτρων, θα πρέπει να προσφερθεί και η ανάλογη σύγχρονη τεχνογνωσία με τη δημιουργία, κατά τόπους, γεωργικών κ.λπ. σχολών, καθώς επίσης και η εκτέλεση διαφόρων αναγκαίων έργων βασικής υποδομής.

Η αναζωογόνηση της υπαίθρου μας είναι «εκ των ων ουκ άνευ» και θα πρέπει να αποτελέσει για την Πολιτεία θέμα άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας.

Νικόλαος Γ. Π.

Αθήνα


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top