Select Menu

5 Μαϊου 2010. Η μέρα που, κατά τη Wall Street Journal, άλλαξε την πορεία της Ελλάδας. Ο θάνατος των τριών ανθρώπων που εργάζονταν στο υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα της μεγάλης πορείας προς το Σύνταγμα, έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι Έλληνες για την κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ με ανθρώπινες ιστορίες, ο δημοσιογράφος Marcus Walker παρουσιάζει σε ολόκληρο τον κόσμο, τις ανθρώπινες ιστορίες, πίσω από την ανθρώπινη τραγωδία της «μαύρης Τετάρτης». Μέσα από συνεντεύξεις με συγγενείς, συναδέλφους και φίλους των τριών θυμάτων, η εφημερίδα επισημαίνει πως οι τρεις αυτοί θάνατοι έμελλε να αλλάξουν και την πορεία μίας ολόκληρης χώρας.


Η άτυχη Παπαθανασοπούλου και δύο συνάδελφοί της, άνθρωποι που μόλις εννέα μήνες πριν την είχαν συνοδεύσει στην ευτυχέστερη στιγμή της ζωής της στην εκκλησία, έχασαν τη ζωή τους την ημέρα που χιλιάδες Έλληνες εξέφραζαν με τον δικό τους τρόπο την αντίδρασή τους στα μέτρα λιτότητας που είχαν ανακοινωθεί.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Ελλάδα, επί δεκαετίες είχε «σημαδευτεί» από βίαιες διαδηλώσεις κατά του κράτους, ένδειξη της βαθιάς δυσπιστίας της κοινωνίας απέναντι στους πολιτικούς της χώρας. Στις 5 Μαϊου όμως, οι Έλληνες βρέθηκαν στους δρόμους, βλέποντας τη χώρα τους να πλησιάζει το γκρεμό της χρεοκοπίας…

Οι θάνατοι των τριών αθώων εργαζομένων συγκλόνισε όχι μόνο της Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, και «άλλαξε» τον τρόπο που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τα νέα, και ακόμη πιο επώδυνα, μέτρα λιτότητας. Αντί για αύξηση των κοινωνικών αναταραχών, όπως πολλοί φοβόντουσαν, η Ελλάδα παρουσιάζει την «μικρότερη αντίδραση», ενώ εφαρμόζονται τα πιο δραστικά μέτρα λιτότητας σε όλη την ευρωζώνη.

Ολόκληρες εβδομάδες μετά την πυρκαγιά, τα λουλούδια για τους νεκρούς βρίσκονταν στην είσοδο της τράπεζας, θυμίζοντας τα «θάνατο της γενιάς των 700 ευρώ», όπως ανέφεραν τα σημειώματα που άφηναν εκεί οι περαστικοί.

Οι τρεις άτυχοι εργαζόμενοι στην τράπεζα είχαν ακολουθήσει την «πεπατημένη»: ανώτερα πτυχία από το εξωτερικό, καθώς και την επιλογή να προσφέρουν στην πατρίδα τους αντί να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, περίπου 110.000 Έλληνες απόφοιτοι πανεπιστημίων, οι περισσότεροι μάλιστα με μάστερ ή διδακτορικό, ζουν στο εξωτερικό: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν το 10% του συνόλου των πανεπιστημιακής μόρφωσης Ελλήνων αναζητούν την τύχη τους μακριά από την Ελλάδα.



Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top