Select Menu

Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί   25-11-2010

Πραγματοποιήθηκε σε κέντρο διασκέδασης στον Ίασμο ο εορτασμός της ¨24ης Νοεμβρίου, Ημέρα Δασκάλου¨ που παραδοσιακά κάθε χρόνο οργανώνεται από τον Σύλλογο Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης.
Στον εορτασμό για την ημέρα του δασκάλου μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο υποπρόξενος Φατίχ Ακαρτζά, ο δήμαρχος Εγρίντερε-Βουλγαρίας Ρεσμί Μουράτ και η σύζυγος του, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο κοινοτάρχης Κέχρου Αμπντουλκαντίρ Χαφίζ Χότζα, ο κοινοτάρχης Οργάνης Μεχμέτ Εμίνογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου θρησκευτικών λειτουργών Σαδίκ Σαδίκ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, οι πρόεδροι των ανεξάρτητων συνδυασμών Χουσείν Αχμέτογλου και Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, ο πρόεδρος του συλλόγου επιστημόνων μειονότητας Μουσταφά Σουλειμάν, ο αντινομάρχης Ροδόπης Μεχμέτ Δεβετζίογλου, η Ισίκ Αχμέτ, η Γκιονούλ Μουτλού σύζυγος του νομάρχη Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του συλλόγου Νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, δάσκαλοι και πολλοί ομογενείς. Εντύπωση προκάλεσε το ότι δεν μετείχε κανείς από του εκλεγμένους χριστιανούς. Στη βραδιά μετείχαν τα συγκροτήματα παραδοσιακών χορών της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής και του συλλόγου Νοτίου Έβρου. Η βραδιά τελείωσε με ποιήματα και παραδοσιακή μουσική.  

¨Εμείς καθόλου μα καθόλου δεν μετανιώνουμε  το ότι είμαστε Μουσουλμάνοι. Αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια όντας Τουρκομουσουλμάνοι¨.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Σαμί Τοραμάν ανέφερε : Αυτοί που έλεγαν για εμάς πως ¨αυτοί τέλειωσαν πια¨ στις τελευταίες τοπικές εκλογές, πήραν την δέουσα απάντηση, αποδεικνύοντας πως τα δέντρα πεθαίνουν όρθια. Εμείς δεν μετανιώνουμε καθόλου μα καθόλου για το ότι είμαστε Μουσουλμάνοι. Αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια όντας Τουρκομουσουλμάνοι¨.

Ο Τοραμάν στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης και συνέχισε λέγοντας : ¨Αγαπητέ μου φίλε δήμαρχε του Εγρίντερε Ρεσμί Μουράτ. Το Εγρίντερε παλιά υπαγόταν στην Κομοτηνή. Και εσείς θεωρείστε Κομοτηναίος. Αυτό που μας χωρίζει είναι η οροσειρά της Ροδόπης. Εσείς ζείτε στα βόρεια της Ροδόπης και εμείς στα νότια. Οι άγριοι άνεμοι που έπνεαν στα βόρεια της Ροδόπης στη δεκαετία του 90 (καθεστώς Ζίφκοφ) έκαψαν τη δική σας καρδιά, αλλά και την δική μας. Αν τα ερωτικά παραδοσιακά για τον Αρντά λέγονται στην Δυτική Θράκη, και αν το ¨ Το παραθύρι της απέναντι στο δρόμο , κι όποιος περνά πέτρα πετά¨ που είναι από τη Θράκη λέγεται στο Κίρτζαλη, αυτά αποτελούνε την κοινή μας κουλτούρα. Την ακεραιότητα του πολιτισμού μας, και τους δεσμούς καρδιάς, της γλώσσας και της θρησκείας μας, κανένα φυσικό εμπόδιο δεν μπορεί να τους χαλάσει¨. 

¨Η πεδιάδα της Κομοτηνής είναι πολύ διαφορετική για εμάς. Μας χώρισαν τα σύνορα, αλλά το κρέας από το κόκαλο ποτέ δεν χωρίζεται ! ¨

Ο δήμαρχος του Εγρίντερε από την Βουλγαρία Ρεσμί Μουράτ, εξέφρασε τη χαρά του για το ότι βρίσκεται εδώ μετά από πρόσκληση  του προέδρου Σαμί Τοραμάν και συνεχάρη όλους τους δασκάλους για την ημέρα του δασκάλου. Ο Μουράτ είπε : ¨Η Κομοτηνή έχει μια ξεχωριστή σημασία για εμάς. Οι πατέρες και οι παππούδες μας είχαν δουλέψει εδώ. Στα Βαλκάνια είχαν κερδίσει την τροφή τους και μας είχαν αναθρέψει. Η πεδιάδα της Κομοτηνής είναι πολύ διαφορετική για εμάς. Μας χώρισαν τα σύνορα, αλλά το κρέας από το κόκαλο ποτέ δεν χωρίζεται ! Σας καλώ στο Εγρίντερε και στο Κίρτζαλη¨

¨Πιστεύω πως σας περιμένει ένα πολύ λαμπρό μέλλον¨

Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν για την πρόσκληση και ευχήθηκε σε όλους τους δασκάλους επ΄ευκαιρία της ημέρας του δασκάλου. Ο Σάρνιτς είπε : Ο εορτασμός έχει σημασία για την 82η  επέτειο μετά την απόδοση του τίτλου του αρχιδασκάλου στον Ατατούρκ, και τη 29η  από τον εορτασμό της ημέρας του δασκάλου. Πραγματικά απόψε εδώ βλέπω ένα πολύ σημαντικό και γεμάτο ενθουσιασμό πλήθος… Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται. Αυτό θα ανακουφίσει και την μειονότητα. Πιστεύω πως σας περιμένει ένα πολύ λαμπρό μέλλον¨.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top