Select Menu

Έτοιμο είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Πώς θα αλλάξουν οι συντελεστές του ΦΠΑ. Οι αποφάσεις για τους φόρους στα τσιγάρα, που θα εκτοξεύσουν τις τιμές των φθηνών πακέτων

Μπορεί προς το παρόν οι ανακοινώσεις να έχουν παγώσει λόγω εκλογών, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται... να παρουσιάσει στην τρόικα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έχει στόχο την τόνωση των εσόδων.

Η αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους για το 2009 έχει σημάνει συναγερμό, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή" το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει:

*Αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 12% ή 13%, κάτι που θα επηρεάσει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή 5,5%, ο οποίος θα πάει στο 6%. Έτσι από τον χαμηλό συντελεστή, θα μεταφερθούν στον πολύ χαμηλό συντελεστή είδη πρώτης ανάγκης. Στόχος του υπουργείου είναι να αποφύγει τη μαζική μετάταξη προϊόντων στον συντελεστή 23% κάτι που θα εκτόξευε τις τιμές των προϊόντων.

*Νέα αύξηση στις τιμές των τσιγάρων. Το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει ότι παρά τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης τα έσοδα δεν είναι τα αναμενόμενα. Έτσι τώρα σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό του πάγιου φόρου, ώστε να επηρεαστούν περισσότερο οι τιμές των φθηνών τσιγάρων.

*Η αύξηση του φόρου υπεραξίας στο χρηματιστήριο αναβάλλεται. Η αρχική σκέψη ήταν να φορολογηθούν με 20% τα κέρδη που προκύπτουν από πώληση των μετοχών σε διάστημα εντός τριών μηνών από την αγορά τους και με 10% για κέρδη που προκύπτουν από την πώληση των μετοχών σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες. Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά οι οξύτατες αντιδράσεις οδηγούν στην αναβολή για τουλάχιστον ένα χρόνο.

*Τέλος, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων. Έτσι, από 1-1-2011 ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από 24% σε 20%, αν και σύμφωνα με την εφημερίδα το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να μειώσει και τον φόρο στα διανεμόμενα κέρδη.
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top