Select Menu

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
«Ο διασκορπισμός των νησιών και το γεγονός ότι πολλά θέματα είναι αλληλένδετα καθιστούν το ζήτημα του Αιγαίου περίπλοκο», σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, από τη Σανγκάη, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά σημείωσε ότι «δεν πρέπει να έχουμε και την προσδοκία ότι αύριο κιόλας θα έχουμε κάτι. Πρέπει να στρώσουμε το δρόμο της ειρήνης».

Μετά τις πολιτικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, από τον περασμένο Μάιο «ξεκίνησαν και πάλι οι διερευνητικές επαφές που είχαν διακοπεί και δεν προχωρούσαν με τον επιθυμητό ρυθμό», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου και συνέχισε: «Οι συνομιλίες αυτές προχωρούν αμοιβαία με καλοπροαίρετο τρόπο και σύμφωνα με την αντίληψη συμβιβασμού. Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών. Αποδίδουμε σημασία όχι στο να έρχονται για διάφορους λόγους αντιμέτωπες οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή αυτή, αλλά στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Πρέπει να δεχτούμε ότι το Αιγαίο είναι μια δύσκολη γεωγραφία. Ο διασκορπισμός των νησιών και το γεγονός ότι πολλά ζητήματα είναι αλληλένδετα καθιστούν το θέμα περίπλοκο. Εάν αντιμετωπίσουμε το θέμα με υπομονή, αμοιβαία κατανόηση και ειρηνικό όραμα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια λύση που θα διασφαλίζει το μέγιστο συμφέρον για τις δύο γειτονικές χώρες, τους δύο γειτονικούς λαούς».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε χθες με ανακοίνωσή του τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Παναγίας στην Ιμβρο.

Οπως αναφέρει, «ενημερώθηκε με λύπη σχετικά με το γεγονός ότι τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου καταστράφηκαν πολλοί τάφοι σε νεκροταφείο» στην Ιμβρο. Υπογραμμίζεται επίσης ότι «έπειτα από καταγγελία του μητροπολίτη Ιμβρου προς την εισαγγελία, ξεκίνησε αμέσως σχετική έρευνα για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών» και ότι «οι Αρχές έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών».
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top