Select Menu

Του Γιώργου Ρούστα

«Μια μυστική ομάδα οικονομολόγων χρησιμοποιεί δάνεια της Διεθνούς Τράπεζας, ψευδείς οικονομικές αναφορές, δωροδοκίες και εκβιασμούς, πραξικοπήματα και πολιτικές δολοφονίες...
...σε χώρες του Τρίτου και του αναπτυσσόμενου κόσμου για να διαμορφώσουν καταστάσεις εις όφελος των συμφερόντων που υπηρετούσαν.

Σκοπός τους η ισχυροποίηση της κυρίαρχης θέσης των ΗΠΑ. Η εξάπλωσή της ως η μόνη παγκόσμια αυτοκρατορία, στον μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ειρηνικό και δημοκρατικό κόσμο. Ο οικονομικός εκτελεστής, επιλεγμένος και στρατολογημένος από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, συμμετείχε σε πολλά πραξικοπήματα μα και δωροδοκίες σε διάφορες στρατηγικά σημαντικές χώρες για τις ΗΠΑ. Μέσω της υπερχρέωσης και της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης από δάνεια στο ΔΝΤ, ο σκοπός των «οικονομικών δολοφόνων» ήταν να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα αμερικανικά συμφέροντα από κάποιον «ασυμβίβαστο» ή αρκετά «ιδεαλιστή» ή «τρελό» κυβερνήτη που δεν θ’ αποδεχτεί τις λύσεις που του προσφέρουν, πως οι αμερικάνικες εταιρίες θα κερδίσουν τα συμβόλαια, θ’ αγοράσουν τις επιχειρήσεις, θα εκμεταλλευτούν τον πλούτο προνομιακά και ασύδοτα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ήταν έτοιμη να τους χορηγήσει πλουσιοπάροχα δάνεια, αν και γνώριζε πολύ καλά ότι δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν. Σε λίγα χρόνια, τα δάνεια αυτά είχαν καταστήσει τη χώρα όμηρο των διεθνών οικονομικών κύκλων και της αμερικανικής κυβέρνησης. Η τελευταία είχε πλέον στο χέρι την υπερχρεωμένη χώρα, υποχρεώνοντάς την να ακολουθεί πιστά την εξωτερική της πολιτική. Από την πλευρά τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλλαν αυστηρότατα μέτρα λιτότητας, που προκαλούσαν ύφεση και μεγαλύτερη φτώχεια, ενώ συνοδεύονταν από μέτρα περιορισμού του δημόσιου τομέα και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις».

Θα μπορούσε να είναι η υπόθεση μιας κινηματογραφικής ταινίας, αλλά δυστυχώς πρόκειται για πραγματικές εξομολογήσεις ενός Αμερικανού οικονομολόγου, ο οποίος τόλμησε να τα γνωστοποιήσει με το βιβλίο του: «Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου», το οποίο παρουσιάζει την ιστορία πίσω από τις κρυφές δράσεις μιας αυτοκρατορίας σε καιρό «ειρήνης». Τυπώθηκε από έναν μικρό εκδοτικό οίκο. Διαδόθηκε μέσω ίντερνετ και έγινε μπεστ σέλερ, ενώ μεταφράστηκε σε 25 διαφορετικές γλώσσες.

Στο πλούσιο αυτό υλικό βασίστηκε μεγάλο κομμάτι του ομότιτλου ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου κ. Στέλιου Κούλογλου, το οποίο προβλήθηκε πρόσφατα στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Μιλώντας για τις αιτίες πίσω από τον πόλεμο στο Ιράκ, τον ρόλο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, τα πετρέλαια της Σαουδικής Αραβίας και τον ύποπτο ρόλο των κερδοσκόπων.

Συναντήσαμε τον Στέλιο Κούλογλου, λίγο πριν ξεκινήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ και συζητήσαμε μαζί του όχι μόνο για τους οικονομικούς δολοφόνους, αλλά και για το επίπεδο της δημοσιογραφίας, της ΕΡΤ και του διαδικτύου.

ΠΙΟ «ΥΠΟΠΤΟΣ» Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Το ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει ως DVD στην αγορά στις 22 Μαρτίου και ο Στέλιος Κούλογλου θεωρεί ότι «θα ΄χει ανάλογη ζήτηση με αυτό της Τζούλιας, γιατί η νεολαία μας είναι περισσότερο ανήσυχη, απ΄ ό,τι την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Εξάλλου η παρουσία τής νεολαίας σε εκδηλώσεις προβολής του ντοκιμαντέρ είναι εντυπωσιακή. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και το ερώτημα που γεννάται είναι πώς μπορούμε να αντιδράσουμε στη διαμορφούμενη κατάσταση, αφού τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα δεν οδηγούν πουθενά. Ο πόλεμος με τα οικονομικά συμφέροντα είναι πιο ύποπτος από τον συνήθη πόλεμο με πραγματικά πυρά. Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε εχθρούς τον εξωτερικό στρατό, αλλά σήμερα το παιχνίδι παίζεται αλλού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο γνωστός δημοσιογράφος.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Μιλώντας στην «Ε» για το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα ο δημοσιογράφος κ. Στέλιος Κούλογλου, το χαρακτήρισε «επίκαιρο», αφού η προβολή του «συμπίπτει με την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας και τα περίεργα παιχνίδια που παίζουν με την Ελλάδα οι κερδοσκόποι. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη δράση των οικονομικών δολοφόνων σε τριτοκοσμικές κυρίως χώρες. Ο στόχος τους ήταν να υποδουλώσουν κράτη με μεγάλο εξωτερικό χρέος.

Στην πραγματικότητα το τραπεζικό αυτό σύστημα έχει βάλει στο στόχαστρο του τη χώρα μας. Γιατί; Από την Ελλάδα ζητούν τη διαχείριση της δημόσιας υπηρεσίας, ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από ΔΕΗ, ΟΤΕ ή ακόμη και τα νησιά, όπως πρότειναν κάποιοι Γερμανοί. Επέλεξαν τον πιο αδύναμο κρίκο. Ας κάνουμε και την αυτοκριτική μας, αφού εμείς βάλαμε τη χώρα μας στη θέση αυτή. Ένα από τα διδάγματα του ντοκιμαντέρ είναι ότι το χρέος δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά και ατομικό. Η υπερκαταναλωτική κοινωνία μας οδήγησε στον υπερδανεισμό. Λιγότερη κατανάλωση, μακριά από την άσκοπη διαφήμιση».

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top