Select Menu

Χωρίς την έκδοση απόφασης αλλά με ανταλλαγή χαρακτηρισμών και υπονοουμένων συζητήθηκαν την Τρίτη (23/11), σε μία μαραθώνια συνεδρίαση του ΣτΕ, οι προσφυγές του ΔΣΑ και άλλων φορέων, που ζητούσαν την ακύρωση του μνημονίου ως αντισυνταγματικού και αντίθετου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσον αφορά στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Κατά του μνημονίου προσέφυγαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Δικηγορικοί σύλλογοι από την περιφέρεια, σύλλογοι των συνταξιούχων, και άλλοι φορείς. Την απόρριψη των προσφυγών πρότειναν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Συμβούλων, αφενός το μνημόνιο επιβλήθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αφετέρου είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές, άρα δεν έπρεπε να ακυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία (3/5) των βουλευτών της Βουλής, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, που θεωρούν ότι αποτελεί επικύρωση διεθνούς σύμβασης και για την ψήφισή του απαιτείται η εν λόγω πλειοψηφία.

Οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέπτυξαν την οικονομική κατάσταση της χώρας και ανέφεραν ότι το Μνημόνιο δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ούτε όμως ο νόμος 3845/2010 (για την επικύρωση του μνημονίου) έπρεπε να κυρωθεί με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, καθώς δεν κυρώθηκε με το τον εν λόγω νόμο καμία διεθνής σύμβαση.
“Πολιτικό κείμενο” χαρακτήρισε την εισήγηση της κας Σαρπ ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Παξινός, ζητώντας την απόρριψη από το δικαστήριο παρόμοιων εισηγήσεων, αφού δεν αποτελούν νομικό κείμενο, όπως είπε.

“Πολιτικό μανιφέστο” χαρακτήρισε την εισήγηση της κας Σαρπ μία από τις δικηγόρους των φορέων, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου, Π. Πικραμένου, που ζήτησε από τη δικηγόρο να ανακαλέσει, καθώς “η εισήγηση αποτελεί νομικό κείμενο και όχι πολιτικό μανιφέστο”.

Από την πλευρά των προσφευγόντων υποστηρίχτηκε ότι το μνημόνιο προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου καθώς εκτός από το ότι περικόπτει τις αποδοχές των εν ενεργεία εργαζομένων, μειώνει και τις συντάξεις.

Οι συνήγοροι του δημοσίου χαρακτήρισαν τα μέτρα (περικοπές αποδοχών, επιδομάτων, κ.λπ.) αναγκαία και πρόσφορα λόγω του κινδύνου κατάρρευσης της χώρας, αλλά και αναλογικά στο μέτρο του δυνατού.

Επίσης, είπαν ότι αν δεν προχωρούσε η κυβέρνηση στη λύση του μνημονίου, δε θα έβρισκε χρήματα στις αγορές, δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και έτσι θα βρισκόταν σε πραγματική κατάσταση ανάγκης και θα δήλωνε ίσως χρεοκοπία.



Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top