Select Menu

Παρέμβαση προς την Άγκυρα επισημαίνοντας την ανάγκη να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης προς την Κύπρο, έκανε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, τη στιγμή που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θέτει χρονοδιάγραμμα για να υπάρξει λύση έως το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η γερμανική παρέμβαση έχει ιδιαίτερη άξια, καθώς εκδηλώνεται τρεις εβδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πρέπει να αξιολογήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ενώ γίνεται προσπάθεια να ανοίξει έστω και ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο, αυτό του «Ανταγωνισμού».

Στη Λευκωσία υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπα κιν Μουν που δόθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας θέτει, όπως είχε προαναγγελθεί, σαφές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μέχρι τη νέα τριμερή συνάντηση στη Γενεύη στο τέλος Ιανουαρίου.

Η έκθεση προειδοποιεί απειλητικά ότι εάν δεν ξεπεράσουν οι δυο πλευρές τα σημαντικά σημεία διαφωνίας που απομένουν, στο πρώτο τρίμηνο του 2011, τότε εξ αιτίας και των εκλογών τον Μάιο στην Κύπρο και τον Ιούνιο στην Τουρκία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «να πληγούν οι συνομιλίες θανάσιμα».

Εγγυήσεις
Ο κ. Μπαν κι Μουν επιβεβαιώνει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη διατήρηση των Εγγυήσεων, ενώ στο εδαφικό ζητά να υπάρξει πολυμερής διάσκεψη. Καταγράφεται επίσης και η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο περιουσιακό, με τους Τουρκοκύπριους να ζητούν να τεθεί ανώτατο όριο στους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Αρνητικές εντυπώσεις όμως προκάλεσε η παρέμβαση στα εσωτερικά των δυο κοινοτήτων που επιχειρεί ο κ. Μπαν κι Μουν, με συστάσεις και παρατηρήσεις για πολιτικούς, κόμματα, θεσμούς και ΜΜΕ, επιρρίπτοντάς τους ευθύνη ότι δεν έχουν προετοιμάσει επαρκώς την κοινή γνώμη για μια λύση και ότι με επιλεγμένες διαρροές επιχειρούν να πλήξουν το κύρος και την αξιοπιστία του ΟΗΕ.

Και λέω εγώ τώρα....μήπως τελικά τα πετρέλαια φέρνουν τα λάχανα και το αέριο τα παραπούλια; Διαβάστε το παρακάτω και θα καταλάβετε...


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top