Select Menu

Η αυξανόμενη κοινωνική ένταση σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, απόρροια φυσικά των δραματικών εξελίξεων σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, έφτασε τελικώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκεί όπου τα πνεύματα οξύνονται ώρα με την ώρα, ενδεικτικό δε αυτού είναι το περιστατικό που σε άλλες εποχές θα αποτελούσε πρώτη είδηση σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.

Γιατί προφανώς δεν συνάδει με τον θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου η δημόσια ανταλλαγή ύβρεων μεταξύ μελών του, ούτε η αποβολή (!) από την αίθουσα των συνεδριάσεων ευρωβουλευτή. Κι όμως αυτά συνέβησαν νωρίτερα σήμερα, όταν ο προεδρεύων Γέρζι Μπούζεκ αναγκάστηκε να αποβάλλει από την αίθουσα των συνεδριάσεων τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή Γκόντφρεϊ Μπλουμ επειδή χαρακτήρισε τον επικεφαλής των σοσιαλιστών Μάρτιν Σούλτς «φασίστα»!

Είχε προηγηθεί μια παρέμβαση του Γερμανού Μάρτιν Σουλτς που είχε επιτεθεί στο Βρετανία κατηγορώντας την για τη διαφωνία της στο δρομολογούμενο από το Βερολίνο σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της πανευρωπαϊκής κρίσης χρέους αλλά και στο φλέγον θέμα της επιβολής νέας φορολόγησης στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Στον χερ Σουλτς είχε αρχικώς απαντήσει άλλος Βρετανός Ευρωβουλευτής, ο κύριος Νάιτζελ Φάριτζ, η τοποθέτηση όμως του «ευέξαπτου» κυρίου Μπλουμ, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «Φύρερ» και για φασιστικές απόψεις των Γερμανών συναδέλφων του!

Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι πως η στάση όλων των Ευρωπαίων έναντι της Γερμανίας είναι πλέον καθαρά εχθρική. Το … πνεύμα αυτό απετέλεσε εξάλλου και την αφορμή για μια νέα επίθεση του επικεφαλής της γερμανικής αντιπολίτευσης Φρανκ Σταϊνμάιερ κατά της Καγκελαρίου Μέρκελ, την οποία κατηγορεί ότι οδηγεί τη Γερμανία σε απομόνωση.

Την ίδια ώρα η κυρία Μέρκελ μάλλον φροντίζει να … δικαιώσει τους «εχθρούς» της καθώς φαίνεται πως προετοιμάζεται για την «τελική μάχη» του Δεκεμβρίου, στα πλαίσια των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, όπου θα κληθούν οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν – όπως επιδιώκει το Βερολίνο – και ιδιώτες επενδυτές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης αδύναμων κρατών.

Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Bloomberg δημοσιοποίησε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία προωθεί σχέδιο για «ρήτρα haircut» στα ομόλογα που θα εκδίδουν εφεξής όλες οι χώρες της Ευρωζώνης…


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top