Select Menu

Σε πλήρη καταγραφή των αποκλίσεων του προγράμματος οικονομικής πολιτικής έχουν προχωρήσει τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας και οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες, αλλά και οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα τεθούν από τη Δευτέρα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, όπου θα αποφασισθεί η ενεργοποίηση των «μηχανισμών δημοσιονομικής εξισορρόπησης», ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά μεγάλων βαρών στο 2011.

Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει την απόκλιση από τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος του 2011 στα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εκτιμά ότι η απόκλιση αυτή αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα τα οποία θα ληφθούν στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2010 - Φεβρουαρίου 2011 .

Οι παρεμβάσεις θα στοχεύουν κυρίως στο δραστικό περιορισμό των ζημιών στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, αρχής γενομένης από τους συγκοινωνιακούς φορείς, στον περιορισμό της σπατάλης στο χώρο της Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία, και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών. Αναμένεται περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο στο πλαίσιο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου με κεντρικό στόχο να περικοπούν τα επιδόματα και να υπάρξει εξομοίωση των αποδοχών.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, ο Προϋπολογισμός 2011 που θα κατατεθεί την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου θα ορίζει αναλυτικά ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο, για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον στόχο για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό αφορά επίσης και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2012-2013. Αθροιστικά η εξοικονόμηση δαπανών στον δημόσιο τομέα το 2011 αναμένεται να ξεπεράσει το 15%.

Στο μέτωπο της φορολογίας ο νέος Προϋπολογισμός θα περιέχει τα ακόλουθα μέτρα:

-Εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

-Αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%.

-Εφαρμογή του κανόνα αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (κυβέρνηση, δημόσιες επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, κρατικές υπηρεσίες και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί).

-Μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010, επιπλέον της προβλεπόμενης εξοικονόμησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Εφαρμογή νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο τη μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το 2011 έως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.

-Μη χορήγηση της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.

-Μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ποσό ωστόσο που αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

-Προσωρινές έκτακτες εισφορές στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ το χρόνο για το 2011, 2012 και 2013.

-Κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από το 2011 έως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.

-Συλλογή του ειδικού τέλους για ημιυπαίθριους χώρους, με στόχο την είσπραξη 800 εκατ. ευρώ.

-Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και αυξανόμενες αποδόσεις το 2012 και 2013.

-Σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απόδοση 300 εκατ. ευρώ το 2011.

-Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από ετήσια δικαιώματα.

-Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ ως επιπρόσθετα έσοδα.

-Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση.

-Αύξηση φόρου στα είδη πολυτελείας με απόδοση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματικότητα των φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων αμφισβητείται από την τρόικα, η οποία θεωρεί -και με βάση την εμπειρία του εφετινού Προϋπολογισμού- ως μόνη ασφαλή εξοικονόμηση την περιστολή των δαπανών.

Πάντως για το εύρος των μέτρων και των παρεμβάσεων του 2011 θα υπάρξει και πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την Τρίτη ή την Τετάρτη για να διεκδικήσει παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογή, υπό το βάρος της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 από την Eurostat. Θα έχει προηγηθεί τη Δευτέρα η συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top