Select Menu

Με τις θετικές ψήφους του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, την αρνητική των βουλευτών του ΚΚΕ και τη δήλωση απλής παρουσίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2011, καθώς και ο απολογισμός δαπανών του Σώματος για το 2009.

Κατευθυντήρια γραμμή σύνταξης του προϋπολογισμού ήταν η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά περιστολή των δαπανών για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, χωρίς όμως να υπάρξει πρόβλημα στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο κοινοβούλιο, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Με τη βουλευτική αποζημίωση κανείς δεν πλουτίζει», τόνισε ακόμη ο κ. Πετσάλνικος, αναλύοντας ότι ακόμη και τα έξοδα κίνησης που δίδονται μηνιαίως στους βουλευτές περιφέρειας, ούτε κατ' ελάχιστον καλύπτουν τα άνω των 1.000 χλμ που καλύπτει εβδομαδιαίως ένας βουλευτής.

Με τον νέο προϋπολογισμό το 2011, οι αποδοχές κάθε βουλευτή μειώνονται κατά 1.600 ευρώ το μήνα ή 20.000 το χρόνο εκτός από τη μείωση που θα προκύψει από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης.

Ο κ. Πετσάλνικος είπε ακόμη ότι, παρ' ότι οι συνολικές καθαρές αποδοχές του βουλευτή το μήνα δεν ξεπερνούν τις 6.500 ευρώ, ο πολιτικός κόσμος δέχεται κακόπιστες επιθέσεις, επειδή «κάποιοι θέλουν τον πολιτικό συνεχώς απολογούμενο και το πολιτικό σύστημα φοβισμένο».

Επιπλέον, έκανε αναφορά στις θεσμικές αλλαγές που επέφερε κατά την πρώτη σύνοδο της θητείας του, αλλά και στους θεσμούς της ασυλίας και του «πόθεν έσχες».

Ειδικά για τον έλεγχο των περιουσιακών των βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε ότι έρχονται αλλαγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις: στη βελτίωση του αποτελεσματικού ελέγχου του «έσχες» κάθε βουλευτή, στη διενέργεια του ελέγχου από σώμα όπου δεν θα πλειοψηφούν οι βουλευτές και στους εναλλακτικούς τρόπους δημοσιοποίησης των δηλώσεων «πόθεν έσχες», πιθανόν στο Διαδίκτυο, αν συμφωνήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο κ. Πετσάλνικος απέρριψε την πρόταση τόσο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όσο και τις κατά καιρούς φωνές που ακούγονται, για κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής. Πρόκειται για το «μοναδικό ομφάλιο λώρο για την καθημερινή ενημέρωση του πολίτη, και η λειτουργία του θα συνεχιστεί απρόσκοπτα», όπως είπε. Γνωστοποίησε πάντως ότι είναι δύσκολο να γίνει και ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής.
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top