Select Menu


Σπάνια δείγµατα της τέχνης και της επιστήµης της χαρτογραφίας παρουσιάζονται από την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, μέσα από την έκθεση «Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και Ιστορία. 15ος-17ος αιώνας».

Οι περίπου 100 χάρτες που εκτίθενται προέρχονται από τη συλλογή του Βίκτωρος και της Νιόβης Μελά. Η συλλογή, που έχει δωρηθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, συνολικά αριθµεί περί τους 250 χάρτες και τέσσερις άτλαντες.

«Οι πρώτοι ναυτικοί χάρτες στους οποίους το Αιγαίο εµφανίζεται ως Αρχιπέλαγος χρονολογούνται µόλις λίγα χρόνια µετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους» δηλώνει στα «Νέα» ο επιστηµονικός επιµελητής της έκθεσης και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Γιώργος Τόλιας. Εξηγεί, δε, για ποιον λόγο το πλούσιο υλικό της συλλογής χαρτών του Αιγαίου δεν παρουσιάζεται σε ένα ενιαίο σύνολο αλλά σε δύο τµήµατα –το πρώτο τώρα (15ος - 17ος αι.) και το δεύτερο ακολουθεί (17ος - αρχές 19ου αι.).

«Είναι η εποχή κατά την οποία το Αιγαίο λειτουργεί ως ένα σύστηµα εµπορικών αλληλοεξαρτηµένων κόµβων που φέρνει πλούτο και πολιτισµό. Είναι η διεθνής στιγµή του, καθώς δεν βρίσκεται υπό τη διαχείριση στιβαρών συγκροτηµάτων διοίκησης, όπως είναι η αυτοκρατορία, µε συνέπεια να εµφανίζονται όλες οι λειτουργίες του ελεύθερες, όπως ήταν στην αρχαιότητα. Όταν θα επιβληθεί η Οθωµανική Αυτοκρατορία, το Αιγαίο από το 'λατινικό αρχιπέλαγος' θα µετατραπεί σε 'οθωµανική λίµνη'» τονίζει.

Η έκθεση οργανώνεται σε στενή συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, το Μουσείο Μπενάκη, την Alpha Bank, την Αγιορειτική Χαρτοθήκη, το Sylvia Ioannou Foundation και τους συλλέκτες Μαργαρίτα Σαμούρκα και Αντώνη Ι. Τάντουλο. Όλοι οι προαναφερθέντες φορείς και ιδιώτες μετέχουν στην έκθεση με ιδιαίτερα αξιόλογα και σπάνια εκθέματα.

Το υλικό της έκθεσης είναι μοιρασμένο σε τέσσερις ενότητες, που η κάθε μια αντιστοιχεί σε μια ξεχωριστή  χαρτογραφική παράδοση. Μια τελευταία ενότητα περιλαμβάνει τις προσπάθειες σύνθεσης των διαφορετικών προσεγγίσεων σε μια νέα, ολοκληρωμένη πρόταση.

Πληροφορίες για την έκθεση: Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (Αγίου Κωνσταντίνου 20, Ομόνοια, τηλ. 210 3234267, 210 5223101).

Διάρκεια της έκθεσης: 11 Νοεμβρίου 2010 έως 29 Μαΐου 2011
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10 π.μ.- 2 μ.μ.
Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή 6 - 8 μ.μ.
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top