Select Menu

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΔΡΟΥΤΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΤΖΕΡΟΥΣΑΛΕΜ ΠΟΣΤ
ΓΙΑ ΣΧEΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ./ΚΡΙΤΙΚΗ.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Δεν θα έλεγα ότι με ικανοποίησε ιδιαίτερα η συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην γνωστή Ισραηλινή εφημερίδα.( όποια/ όποιος φίλη ή φίλος θέλει μπορώ με ΕΜΑΙL να την στείλω). Πιθανόν να αφήνει πολλές λεπτομέρειες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες να τα χειριστούν , αλλά θα την χαρακτήριζα ως γενικόλογη και χωρίς να μπαίνει στην ουσία των θεμάτων, και παρά το γεγονός ότι οι ερωτήσεις ήταν πολύ καλές και ευρέος φάσματος.

Πιθανότατα ο συμπαθής κατά τα άλλα υπουργός ,να μην είναι γνώστης των θεμάτων, ή να «μην έχει το πράσινο φως» να διευρύνει τα θέματα. Ως αναλυτής περίμενα κάτι πιο πρακτικό, πέραν των γνωστών και των φιλοφρονήσεων. Μεταξύ των άλλων επισημαίνει τα εξής:

*Ανοίγει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Η συνεργασία των δυο χωρών έχει έρθει με φυσικό τρόπο.(μάλλον οι νέες μετατοπίσεις και εν εξελίξει ασύμμετρες απειλές έχουν ωθήσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση των στενότερων σχέσεων)

*Δεν συνδέει την ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ με την ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ κρίση και ένταση(τώρα μιλώντας σοβαρά, αν δεν υπήρχε η κρίση λόγω ΧΑΜΑΣ-ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ κλπ δεν θα είχαμε συγκλίνει προς τα εκεί. Είναι η Ισλαμική ΑΤΖΕΝΤΑ της ΑΓΚΥΡΑΣ που έχει υποβοηθήσει τα πράγματα/δική μου επισήμανση).Είπε ότι δεν τα βλέπει τα δυο θέματα ως ανταγωνιστικά).

*Επέμενε και σωστά στα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Πιο πολλοί Ισραηλινοί τουρίστες έρχονται πλέον στην ΕΛΛΑΔΑ(Είναι λογικό. Αν δεν υπήρχε όμως η κρίση με την ΑΓΚΥΡΑ, τότε ο πιο πολλοί θα εξακολουθούσαν να πήγαιναν σε ΑΤΤΑΛΕΙΑ-ΜΕΡΣΙΝΑ κλπ/δική μου επισήμανση).ΤΑ ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ Η ΣΚΑΦΗ ΣΚΑΦΗ που λέει και ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΛΑΟΣ…

*Βλέπει συνεργασία των LOBBIES Ελλάδα και Ισραήλ στις ΗΠΑ.( Αυτό είναι καλό. Αλλά απαιτεί πρακτική μορφή. Και οι δικοί μας άνθρωποι να μην είναι πλέον αυτοί οι κουρασμένοι που τόσα χρόνια λένε τα ίδια και τα ίδια,, ,Είναι καλό να γίνει μια οργανωτική και αξιόπιστη επανατοποθέτηση του δικού μας χώρου στις ΗΠΑ/Ανανέωση ατόμων στην μετά ΣΑΡΜΠΑΝΗ εποχή).

*Δεν βλέπει προβλήματα στις σχέσεις ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, λόγω των νέων σχέσεων των Ισραηλινών με εμάς και την υποβάθμιση των αντιστοίχων με την ΑΓΚΥΡΑ.(καλό είναι να διατηρούμε και επιφυλάξεις. Το Τουρκικό στρατιωτικό μπλοκ παρακολουθεί και ανάλογα κρίνει…/δική μου επισήμανση. Απαιτείται προσοχή).

*Δεν βλέπει επίσης προβλήματα στις σχέσεις μας με τους ΑΡΑΒΕΣ.(θα συμφωνήσω εδώ μαζί του. Δεν περιμένω τα Αραβικά κράτη να στραφούν κατά της χώρας μας. Ο Αραβικός κόσμος είναι σε κρίσιμη καμπή. Αλλά μην νομίσουμε όμως ότι ήμαστε οι κορυφαίοι διαμεσολαβητές στα μείζονα θέματα της Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ!!).

*Η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ(Δεν θα το έλεγα. Καλώς ή κακώς τα κλειδιά και τα αντικλείδια στο Μεσανατολικό τα έχουν οι ΗΠΑ. Η ΕΕ δεν έχει μοχλούς πίεσης πχ για να σταματήσουν οι εποικισμοί στην περιοχή των ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ. Ούτε στο ΛΙΒΑΝΙΚΟ, ούτε στο θέμα του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος η ΕΕ έχει ισχυρή επιρροή).

*Μόνο οι απευθείας συνομιλίες ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ μπορούν να δώσουν λύσεις.(σωστό, αλλά ή δεν προχωράνε ή προχωράνε οριακά).

*Ο τουρισμός είναι ΓΕΦΥΡΑ ανάμεσα στους δυο λαούς(αυτό μπορεί να ανοίξει πολλά κεφάλαια, αλλά να προσέξουμε πολύ στο θέμα της παροχής υπηρεσιών… σε τουριστικούς χώρους γιατί στην Ευρώπη έχουν ακουστεί πολλά παράπονα..).

*Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση στην ερώτηση του αν η ΕΛΛΑΔΑ στο μέλλον θα επιτρέψει ΣΤΟΛΙΣΚΟΥΣ για την ΓΑΖΑ.( εδώ κυριολεκτικά είναι αλαλούμ. Άρχισε να λέει για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ σε ασαφή και γενικόλογη διάσταση. Πιθανότατα να μην το γνωρίζει σαν θέμα. Υπάρχει συγκεκριμένη θέση περί ναυτικού αποκλεισμού, αλλά και το ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ του ΣΑΝ ΡΕΜΟ που αποκάλυψα τον Ιούνιο. Η ΚΥΠΡΟΣ έχει ήδη πάρει θέση κατά των στολίσκων. Θα μπορούσε να πει ότι η Ελλάδα θα παρέχει τις καλές υπηρεσίες της να προσεγγίσουν τα ξένα πλοία τα Ισραηλινά λιμάνια και από εκεί οδικά η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην ΓΑΖΑ. Επίσης ομιχλώδης ήταν και η απάντηση του για το Ιράν/δική μου επισήμανση).

Η εφημερίδα τέλος σημειώνει τις εκατέρωθεν επισκέψεις Παπανδρέου και Νετανιέχου, καθώς και την παρουσία προ δεκαημέρου στην ΑΘΗΝΑ του απόστρατου υποστρατήγου και Γενικού Γραμματέα (ουσιαστικά) του Υπουργείου Άμυνας ΑΜΟΣ ΓΚΙΛΑΝΤ όπου είχε σειρά επαφών. Επίσης υποστηρίζει την τοποθέτηση ως νέου πρέσβη του ΙΣΡΑΗΛ στην ΑΘΗΝΑ του ΑΡΙΕ ΜΕΚΕΛ (ήταν επί χρόνια το «δεξί χέρι» του πρωην Πρωθυπουργού ΓΙΤΖΑΚ ΣΑΜΙΡ, πρωην Γενικός πρόξενος στην ΑΤΛΑΝΤΑ και στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ως και άτομο με ευρύτατη εμπειρία και γνώση των ΜΜΕ και της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ).
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top