Select Menu

Το Λονδίνο και ο Ράσμουσεν “αδειάζουν” τα Σκόπια
Ράσμουσεν: Τα Σκόπια δεν θα δουν ΝΑΤΟ αν δεν βρεθεί λύση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. "Η απόφαση του Βουκουρεστίου είναι σαφής: πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, ενώ όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται με την αρχή της ομοφωνίας", δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "Α1" (05/10/10).

Σε ερώτηση, "αν υπάρχει δυνατότητα άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα για να κινηθεί πιο ευέλικτα", ο γ.γ του ΝΑΤΟ, ανέφερε: "Δεν θα αναμειχθώ στις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία για την εξεύρεση λύσης".

Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Κονιάνοφσκι, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε, χθες το βράδυ, στην Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα του στο ΝΑΤΟ, υπό την προσωρινή της ονομασία, καθώς, όπως ανέφερε, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας θα επιλυθεί σ' ένα ή δύο χρόνια.

"Πάνω απ’ όλα, αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας να μην παρεμποδίζει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (σ.σ. στους διεθνείς οργανισμούς). Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει να καταστεί μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία και περαιτέρω να συνεχιστεί η επίλυση του επιβεβλημένου εκ μέρους της Ελλάδας προβλήματος", συμπλήρωσε ο κ. Κονιάνοφσκι.

Μετά τον Ρασμούσεν και το Λονδίο ''αδειάζει'' τα Σκόπια

Ο νέος Βρετανός πρέσβης στην πΓΔΜ Christopher Yvon, σε συνέντευξή του στην ειδεσεογραφική ιστοσελίδα Radio Free Europe, εκφράζει την ελπίδα ότι το πρόβλημα της ονομασίας θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας πως αυτό απαιτεί την ηγετική βούληση, ευελιξία και δέσμευση των εμπλεκομένων μερών. Ο ίδιος τόνισε: «Εμείς ελπίζουμε ότι η λύση θα έρθει σύντομα». Σύμφωνα με τον κ. Yvon, υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στις πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ένταξη της πΓΔΜ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έγινε σαφές κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας [σ.σ. στο Βουκουρέστι] ότι η ‘Μακεδονία’ μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μετά την εξεύρεση λύσης για τη διαφορά του ονόματος. Πιστεύω πως αυτό έχει μετατραπεί σε ισχυρό παράγοντα επιρροής όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ένταξ’ης της στην Ατλαντική Συμμαχία», τόνισε ο Βρετανός πρέσβης.

Εάν ο ίδιος ήταν επενδυτής, η πορεία ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα, υπογράμμισε επίσης ο κ. Yvon — «Θα αποδείκνυε το επίπεδο της εναρμόνισης των επιχειρηματικών πρακτικών και της οικονομικής νομοθεσίας», πρόσθεσε. «Αν προσέξετε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δύναμή της έγκειται στο γεγονός ότι τα μέλη της κατανοούν τους κοινούς κανόνες και οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν τις δραστηριότητες τους από το μηδέν, προσπαθώντας να καταλάβουν το περιβάλλον κάθε χώρας. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η δέσμευση προς την κατεύθυνση ένταξης στην Ε.Ε. αποτελεί πρόσθετο παράγοντα εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο Βρετανός πρέσβης.


ΑΠΕ &
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top