Select Menu

Η Ελλάδα σώθηκε στο «παρά πέντε»
Τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας των κρατών επέρριψε στους πολιτικούς και όχι στον λαό ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος τόνισε ότι ο απλός άνθρωπος πληρώνει «τα λάθη που διέπραξαν πολλές κυβερνήσεις επί δεκαετίες».Ο Στρος Καν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας ότι όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία για τη χορήγηση του δανείου ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ η χώρα μας βρισκόταν «λίγες ημέρες πριν από την πλήρη κατάρρευση».

Μιλώντας σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ ο γενικός διευθυντής του Ταμείου τόνισε ακόμα ότι «για τις χώρες αυτές δεν υπάρχει επιλογή» και υπογράμμισε ότι «βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουν παρά να ανατρέξουν σε κάτι που θα είναι βιώσιμο».

Ο κ. Στρος Καν είπε στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων ότι «αυτό που συμβαίνει είναι πολύ σκληρό για τους ανθρώπους». «Οι κυβερνήσεις», σημείωσε, «πρέπει να λάβουν ιδιαίτερα επίπονα μέτρα».

«Πρόκειται για συσσώρευση λαθών τα οποία διέπραξαν πολλές κυβερνήσεις επί δεκαετίες και τα οποία σήμερα πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι», εξήγησε.
Πριν από τη συνάντηση είχε χαρακτηρίσει ατυχή εξέλιξη την αναθεώρηση των στοιχείων που αφορούν το έλλειμμα της Ελλάδας από τη Eurostat.
Η δήλωσή του ότι (τα μέτρα) «σε πολλά σημεία αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο (overperforming), αν και, φυσικά, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν» πυροδότησε συζητήσεις και φήμες ότι επίκειται η επιβολή νέων μέτρων. Πηγή του ΔΝΤ επέμενε ότι ο κ. Στρος Καν «δεν εννοούσε αυτό που κατάλαβαν στην Ελλάδα».

Ο επικεφαλής του Ταμείου θα συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα και ό,τι έχει σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο αν και χθες επρόκειτο να έχουν την ευκαιρία να τα πουν για λίγο στη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ουάσιγκτον: Μιχάλης Ιγνατίου

Εντονο παρασκήνιο για το σενάριο της επιμήκυνσης του χρέους
Εντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες-Νέα Υόρκη, σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ενδεχόμενη είσοδο κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και το πότε και πώς θα βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Γιατί το έλλειμμα μπορεί να μειώνεται, το χρέος, όμως, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς, αυξάνεται.

Δεδομένης της απόφασης του Γ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, το κυρίαρχο σενάριο πλέον έχει να κάνει με την επιμήκυνσή του.
Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να κλείσει χωρίς ερωτηματικά και αποκλίσεις ο προϋπολογισμός του 2010.

Νέο χρονοδιάγραμμα

Μόνο τότε η τρόικα θα ανάψει στην κυβέρνηση το «πράσινο φως» για να κάνει νέους υπολογισμούς, με βάση ένα νέο χρονοδιάγραμμα, πιο ευνοϊκό, αποπληρωμής των χρεών.
Επιπλέον, αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να διεκδικήσει και να λάβει επιπλέον πόρους από το ταμείο στήριξης των 700 δισ. ευρώ που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γ. Ασμουσεν, παρά την προηγούμενη αρνητική θέση της Α. Μέρκελ, είπε σε δημοσιογράφους πως μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να πληρώσει το δάνειο στην περίοδο πέραν του 2013.
Υπέρ των ελληνικών θέσεων λειτουργεί η επεκτατική πολιτική του Πεκίνου. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν με καχυποψία την επιμονή της Κίνας να επενδύσει στο ευρώ και γι’ αυτό εμφανίζονται πιο πρόθυμες, απ’ ό,τι στο παρελθόν, να βοηθήσουν την Αθήνα, ώστε να μην πέσει στην αγκαλιά του «κίτρινου γίγαντα».

Οι λεπτές διπλωματικές και οικονομικές ισορροπίες που αλλάζουν καθημερινά απεικονίζονται και στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να ακολουθεί κούρσα ανόδου, δημιουργώντας πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στα ευρωπαϊκά προϊόντα. «Δεν γίνεται να έχουμε δώσει 110 δισ. στην Ελλάδα και να κερδίζουν τις εντυπώσεις οι Κινέζοι με 20 δισ. που μπορεί να δώσουν», σημειώνει μιλώντας με το «Εθνος» στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την άλλη, ο συνομιλητής μας παραδέχεται πως «σώζοντας την Ελλάδα σώζουμε και τους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς που την έχουν δανείσει, χρησιμοποιώντας τις αποταμιεύσεις εκατομμυρίων πολιτών από τις βόρειες χώρες».

Τις προηγούμενες ημέρες η Ελλάδα «είδε» να αναθεωρείται το έλλειμμά της για το 2009, αλλά «άκουσε» καλά λόγια από υπερατλαντικούς οίκους αξιολόγησης και εταίρους της στη Γηραιά Ηπειρο.

Ο στόχος

Αποτέλεσμα ήταν η ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads. Το υπουργείο Οικονομικών αγωνιά για την πορεία των εσόδων του 2010, καθώς ξέρει πως αν καταφέρει να πιάσει τον στόχο η τρόικα θα μας βοηθήσει το 2011 να βγαίνουμε στις αγορές για τον βραχυχρόνιο δανεισμό, όσο ο μακροχρόνιος είναι εξασφαλισμένος από το μνημόνιο δανεισμού.

Θα γίνουν έτσι τα απαραίτητα τεστ για την ολική επαναφορά της Ελλάδας στις χρηματοοικονομικές αγορές. Αν όμως δεν επιτευχθούν οι στόχοι τίποτα δεν θα έχει σημασία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έρθει αντιμέτωπη με τη δύσκολη απόφαση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας!
Σε αυτή την περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα θα «κουρευτούν» και τα εισοδήματα στην Ελλάδα θα δεχθούν αφόρητες πιέσεις. Πρώτα θύματα θα είναι οι δανειολήπτες και οι καταθέτες των τραπεζών.
Σχέδιο δράσης έως το τέλος του χρόνου

Εξι στοιχήματα για την κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για να αποφευχθεί η αρνητική προοπτική, η κυβέρνηση πρέπει: πρώτον, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις, δεύτερον, να εφαρμόσει τη νέα φορολογική πολιτική, τρίτον, να συνεχίσει τις περικοπές στον δημόσιο τομέα, τέταρτον, να ανοίξει πύλες για επενδύσεις, πέμπτον, να τρέξει τα δημόσια έργα και, έκτον, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, την ανεργία και την έλλειψη καλών υπηρεσιών σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία. «Μέχρι να δούμε το φως στο βάθος του τούνελ κινδυνεύουμε από ασφυξία», παραδέχεται στο «Εθνος» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Δ. Ρέππας, η Τ. Μπιρμπίλη, ο Α. Λοβέρδος και η Λ. Κατσέλη θα κληθούν τις ερχόμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διαμορφωθεί το σχέδιο δράσης για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Θα συνεδριάσει, επίσης, η διυπουργική για την ανάπτυξη, στην οποία προεδρεύει ο Θ. Πάγκαλος, ενώ ο Γ. Παπανδρέου προγραμματίζει σύσκεψη με τον Ευ. Βενιζέλο, τον Χ. Παμπούκη και τον Δ. Δρούτσα, προκειμένου να μπουν επί τάπητος τα θέματα της λεγόμενης οικονομικής διπλωματίας, που βασίζεται στους εξοπλισμούς και στις συνεργασίες αμυντικών βιομηχανιών.

Γιάννης Αντύπας
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top