Select Menu

«Έκπληκτος» ο πρόεδρος της ΕΚΤ από τα σχόλια Γιούνκερ περί «γνωστής ελληνικής κρίσης»
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε το Σάββατο πως εξεπλάγη από το γεγονός ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση.

«Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο» απάντησε ο Τρισέ σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Ο δημοσιογράφος παρέθεσε λεπτομερώς τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Γιούνκερ την προηγουμένη, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον.

«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπισή της το τελευταίο έτος, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Όμως ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφτανε διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Τρισέ στην ΕΚΤ, η (ευρωπαϊκή) Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές αυτού που δεν ήταν τότε γνωστό ως αυτό που αποκαλέσαμε ελληνική κρίση» είχε προσθέσει.

Εν τω μεταξύ νεότερες πληροφορίες λένε ότι κλείδωσε το νέο Μνημόσυνο για την Ελλάδα και θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση θα περιμένει να περάσουν οι κρίσιμες γι’ αυτήν εκλογικές αναμετρήσεις ώστε να μη φάει χοντρό «μαύρισμα» και θα ανακοινώσει συμφωνία για την επέκταση της πληρωμής του δανείου από την Τρόϊκα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη συζητηθεί οι όροι για την μακροχρόνια εξόφληση του δανεισμού η οποία ουσιαστικά σημαίνει επιτήρηση για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Υπό το βάρος της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής και με τη δικαιολογία ότι το έλλειμμα έχει ξεφύγει πάνω από το 15% το 2009, επομένως δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για κάτω από 3% το 2013, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να σερβίρει στον κόσμο  πιο ήπια το νέο Μνημόνιο.

Σε ρόλο… Μάστερ Σεφ ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή. Πιθανότατα δε θα δούμε τον πρωθυπουργό από το Καστελόριζο να ανακοινώνει κάτι τέτοιο, διότι το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο.

Ετσι, μετά την 14η Νοεμβρίου, οπότε θα κλείσει το εκλογικό μέτωπο, θα σερβιριστούν τα νέα μέτρα που θα μπουν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Η αύξηση του ΦΠΑ και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θεωρούνται σίγουρα.

Τη Δευτέρα στην Αθήνα έρχονται οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας για να συζητήσουν και να απαιτήσουν νέα μέτρα για το 2011.

Πάντως, το ενδεχόμενο επέκτασης της εξόφλησης του δανείου, και πιθανώς ενός ακόμη δανείου, προκαλεί τριγμούς στην ΕΕ καθώς οι Γερμανοί πολίτες κατά κύριο λόγο δε θέλουν ούτε να το σκέφτονται.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη καθώς δε φαίνεται φως στο τούνελ. Και παρ’ ότι μας έλεγαν ότι από το 2013 οι κόποι και οι θυσίες θα φανούν και θα πάρουμε και κοινωνικό μέρισμα (πασοκική μπαρούφα δηλαδή), τώρα η κατάσταση γίνεται χειρότερη.

2020 και βλέπουμε ενώ θα έχουμε ένα χρέος που θα πληρώνουν και τα εγγόνια μας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top