Select Menu

Η διμερής συνεργασία (και ιδιαίτερα η οικονομική της διάσταση), το Μεσανατολικό αλλά και τα ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα (Κυπριακό και σχέσεις με ΠΓΔΜ) ήταν τα ζητήματα που εξετάσθηκαν στις επαφές που είχε σήμερα στη Βηρυττό ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου.
Ειδικότερα, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μ.Σλιμάν - τον οποίο ο κ. Δρούτσας χαιρέτισε ως «σύμβολο ενότητας» για τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του αποτελούν «προσφορά για την περιοχή» - συζητήθηκε η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στην περιοχή και οι ενδεχόμενες παρενέργειες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Λιβανέζο Πρόεδρο πως η χώρα η Ελλάδα «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και ενότητα του Λιβάνου», καθώς επίσης και την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναφορικά με το Μεσανατολικό και τις τρείς διαστάσεις που το χαρακτηρίζουν (και που έχουν να κάνουν με την προοπτική της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Συρίας) υπογραμμίσθηκε ότι για τη διέξοδο στο Παλαιστινιακό «είναι απαραίτητη η συνεισφορά του Λιβάνου», ενώ σημειώθηκε ότι η διέξοδος σε μια από τις τρείς διαστάσεις θα ασκήσει θετική επίδραση και στις υπόλοιπες.

Στη συνάντηση που είχε, εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό Σ.Χαρίρι (γιό του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι) υπογραμμίσθηκε η ανάγκη διαφύλαξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, επισημάνθηκε, όμως, ότι καθοριστικό ρόλο έχουν επ΄αυτού, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ. Στη συζήτηση σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως μια εκτροπή της διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει εκρηκτικές παρενέργειες, ενώ υπογραμμίσθηκε η ανάγκη έκφρασης της διεθνούς κοινότητας «με μια φωνή».

Από τον Λιβανέζο πρωθυπουργό αναφέρθηκε ακόμη το πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσία 500.000 παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο (εξαιτίας της αδυναμίας ενσωμάτωσής τους στη χώρα), ενώ εξετάσθηκε η σχέση Συρίας-Λιβάνου και η ευαίσθητη πολιτική συγκυρία της Βηρυττού. Τον κ. Χαρίρι (που διατηρεί άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου) προσκάλεσε ο κ.Δρούτσας να επισκεφθεί την Αθήνα. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε τέλος και με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αλί Ελ Χαμί, με τον οποίο εξέτασαν τη διμερή συνεργασία και ιδιαίτερα υπογράμμισαν την ανάγκη αναβάθμισης της οικονομικής συνεργασίας , μέσω και της ενεργοποίησης του business forum.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν επίσης μιαν ανασκόπηση των σχέσεων - από την (προ εξαμήνου) επίσκεψη του Γ. Α. Παπανδρέου στον Λίβανο - και σημείωσαν, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω το χαρακτηριστικό που έχουν οι δύο χώρες: της «γέφυρας» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Στη συζήτηση που είχαν για το Μεσανατολικό, κατά πληροφορίες ο Ελ Χαμί εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στάση του Ισραήλ και την ανακίνηση του θέματος του εποικισμού.

Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του για το θέμα της ΠΓΔΜ, όπου ο Λίβανος έχει ανταποκριθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ αργότερα θα έχουν γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή της υπουργού Τουρισμού και του Προέδρου του Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου.
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top