Select Menu

Ο Εξισλαμισμός της Ευρώπης είναι αναπόφευκτος
Σήμερα, το Ισλάμ αποτελεί μέρος του δημογραφικού και πολιτιστικού τοπίου της Ευρώπης. Οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης δεν είναι πλέον οι εποχιακοί εργάτες που θα επιστρέψουν στις χώρες τους αλλά, το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς, είναι ευρωπαίοι πολίτες που θα παραμείνουν ως μόνιμο τμήμα της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.
Χρήστος Ιακώβου*: Ευρω-Ισλάμ ή εξισλαμισμός της Ευρώπης;

Αυτό το καθεστώς μονιμότητας σε συνδυασμό με την σταδιακή δημογραφική έκρηξη, που συντελείται με τη δεύτερη και τρίτη γενεά, και την κοινωνική απομόνωση, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της μεταφύτευσης του Ισλάμ στην Ευρώπη.

Από πλευράς ενός πολύ μεγάλου μέρους Ευρωπαίων, η πραγματικότητα αυτή αντιμετωπίζεται ως απειλή για το μελλοντικό χαρακτήρα της Ευρώπης, τόσο τον κοινωνικό όσο και τον πολιτικό. Από την άλλη πλευρά, οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν την παρουσία τους στον Ευρωπαϊκό χώρο με ανασφάλεια και περιχαράκωση, αφού βλέπουν την πιθανότητα απώλειας της θρησκείας, της κουλτούρας και κατ’ επέκταση της διαφορετικής ταυτότητας τους.

Το κεντρικό σημείο για την κατανόηση αυτής της σχέσης είναι ότι το Ισλάμ αποτελεί πρωτίστως μία εξ αποκαλύψεως θρησκεία με ισχυρή πίστη στην παγκόσμια εγκυρότητά της και παράλληλα ένα τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου, το Ισλάμ δεν είναι, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται, απλά ως ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτηριστικό μίας ομάδας ανθρώπων που προέρχονται από χώρες έξω από την Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάλυση για τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη πρέπει να στηρίζεται, εν πολλοίς, στον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι αυτοπροσδιορίζονται και πως αντιλαμβάνονται το Ισλάμ μέσα στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον και όχι στο πως οι Ευρωπαίοι τους εκλαμβάνουν.

Από αυτά τα ερωτήματα προκύπτει ένα ευρύ φάσμα απαντήσεων που καταδεικνύουν μία προβληματική σχέση μεταξύ των μουσουλμάνων και των ευρωπαϊκών κοινωνιών μέσα στις οποίες ζουν, με πιο ανησυχητική απάντηση την αδυναμία διαμόρφωσης κοινής αντίληψης, εκ μέρους των μουσουλμάνων, για μία σειρά ουσιαστικών θεμάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως πχ τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία).

Η βασική ανάγκη που αναδύεται για τους μουσουλμάνους σήμερα είναι να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ζουν είναι το σπίτι τους μέσα στο οποίο θα πρέπει να οικοδομήσουν την κοινωνική τους πραγματικότητα με βάση τις στοιχειώδεις αντιλήψεις που καθορίζει η ΕΕ. Μέχρι στιγμής, η πραγματικότητα είναι πολύ απογοητευτική σε σχέση με τον πιο πάνω ευσεβοποθισμό. Η αντιδραστική περιχαράκωση και, πολλές φορές, βίαιη αντίδραση είναι ασυμβίβαστα με την προσπάθεια οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο ενόσω αυξάνεται ραγδαία ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης και το χάσμα αυτό δεν φαίνεται να αμβλύνεται. Εδώ είναι ένα σημείο από το οποίο προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες, έως αντιδράσεις, για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού πιθανή ένταξή της θα αυξήσει σημαντικά τον μουσουλμανικό πληθυσμό της ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτού του ζητήματος θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το κατά πόσο θα υπάρξει μία νέα κοινωνική εκδοχή του Ισλάμ στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, θα υπάρξει η δημιουργία του Ευρω-Ισλάμ ή θα συνεχιστεί η σημερινή προβληματική σχέση, δηλαδή, τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και για τον ίδιο το χαρακτήρα της Ευρώπης.

Είναι επιτακτικά αναγκαίο, οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη να παύσουν να στηρίζονται αποκλειστικά στις ασιατικές και βορειοαφρικανικές εκδοχές της θρησκείας τους και να αναζητήσουν ένα νέο τρόπο σύζευξης θρησκείας και καθημερινής ζωής μέσα στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες της Ευρώπης. Το Ισλάμ, σίγουρα, θα αποτελέσει μία από τις μεγάλες προκλήσεις στη διαδικασία μετασχηματισμού της Ευρώπης που θα αγγίξει το ευαίσθητο ερώτημα, τι σημαίνει να είναι κάποιος ευρωπαίος.

*Ο Χρήστος Ιακώβου είναι Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Nicolas Sarkozy: “Ο Εξισλαμισμός είναι αναπόφευκτος”

Ναι, σωστά το διαβάσατε! Ο Sarkozy πιστεύει, και το διακηρύσσει δημόσια, ότι ο εξισλαμισμός της Ευρώπης είναι αναπόφευκτος και η διαδικασία τούτη θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες δεκαετίες. Αυτά διάβασα εδώ και προσγειώθηκα στην ωμή πραγματικότητα. Βέβαια ο Sarkozy δεν είναι ουτοπιστής, και φαντάζομαι δε θα είναι ούτε κρυφο-ισλαμόφιλος. Είναι απλά ρεαλιστής και γνωρίζει αριθμητική. Σκέπτεται ότι, αφού η υπογεννητικότητα στην Ευρώπη καλπάζει λόγω… "ανόδου" του βιοτικού επιπέδου (και καθόδου του πνευματικού επιπέδου, θα πρόσθετα εγώ), η λύση στο πρόβλημα δε μπορεί παρά να είναι εισαγόμενη! Και αυτή η εισαγωγή μεταναστών είναι κατά 80% Μουσουλμανική!

Η γηραιά ήπειρος, λοιπόν, καλπάζει προς δημογραφική κρίση! Η ίδια η Ευρώπη αρνείται το δημογραφικό της μέλλον και υπογράφει την καταδίκη του πολιτισμού της, με τα όποια χάλια έχει τέλος πάντων, χρησιμοποιώντας εκτός των άλλων και δύο άκρως αποτελεσματικά μέτρα: Πρώτον τις μαζικές αμβλώσεις και δεύτερον την προώθηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Βέβαια το Ισλάμ δεν είναι μόνο μια θρησκεία. Είναι η συγχώνευση του εγκόσμιου με το “πνευματικό”, και στο πλαίσιο αυτό, όπου επικρατεί ο φονταμενταλισμός, τείνει να επιβάλλει τον Ισλαμικό νόμο κι ένα ανελεύθερο μοντέλο ζωής, τη θεοκρατία. Εδώ ακριβώς έγκειται η απειλή για τη Δύση και τον πολιτισμό της. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, ο Γάλλος Πρόεδρος, την ανάγκη φιλοτιμία ποιών, έχει αρχίσει να εξυμνεί τον Ισλαμικό πολιτισμό! Μάλιστα, προβλέπει ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα δούμε τις πρώτες μετατροπές εκκλησιών σε τζαμιά! Δείτε κι εδώ. Επιπλέον, η Γαλλική κυβέρνηση στηρίζει σθεναρά τη διδασκαλία της Αραβικής γλώσσας και του πολιτισμού στα Γαλλικά σχολεία. Δείτε εδώ. Ακόμη, ο Nicolas Sarkozy εκθειάζει πολύ τη λάμψη της πολιτιστικής και πνευματικής Αραβικής προσφοράς στον κόσμο!

Όπως καταλαβαίνετε, από άποψη δημογραφικού και εργασιακού, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη. Η χώρα μας είναι πρώτη σε τροχαία ατυχήματα που αφανίζουν κυρίως νέους ανθρώπους, ενώ περισσότεροι εκφυλίζονται και χάνονται πρόωρα μέσα στον απατηλό κόσμο των ναρκωτικών. Σαν αποτέλεσμα όλων των προαναφερθέντων, η Ελλάδα έχει το μικρότερο δείκτη γεννητικότητας στη Ευρώπη – μόλις 0.9. Όταν σε αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι οι νέοι περιφρονούν τις χειρωνακτικές εργασίες, και σπουδάσαντες και μη στρέφονται προς εργασίες γραφείου και κυρίως στο Δημόσιο, το πρόβλημα γίνεται οξύτερο και αμεσότερο. Δει δη εργατικών χειρών, και οι Μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες το γνωρίζουν καλά αυτό και δε φεύγουν με καμία επιχείρηση "σκούπα". Όπως είπε ο πρόεδρος των Μουσουλμάνων Ελλάδας σε τηλεοπτική εκπομπή, "κάποτε όλοι θα νομιμοποιηθούν"!

Όσο κι αν δε μας αρέσει, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι λαοί υπογράφουν το μέλλον των παιδιών τους. Εξάλλου η Φύση δεν ανέχεται κενά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τα συμπληρώσει. Εκείνο που επιτελείται τώρα μπροστά στα μάτια μας, η μαζική εισροή λαθρομεταναστών από την Ασία και την Αφρική, είναι απλά μια φυσιολογική διεργασία της Φύσης για να καλύψει κάποια κενά. Στο φάκελο «Δημογραφικό το έλλειμμα της Ευρώπης: ζητούνται παιδιά!» (δείτε εδώ), διαβάζω: «Το δημογραφικό έλλειμμα θα μπορούσε να επιλυθεί με τρεις τρόπους: τη μετανάστευση, τη συνταξιοδότηση σε μεγαλύτερη ηλικία και νέες πολιτικές ενίσχυσης της αναπαραγωγής.»

Στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι η Ευρώπη θα είναι γηροκομείο το 2050! «Υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών χρειάζεται περίπου 56 εκατομμύρια εργαζόμενων μεταναστών μέχρι το 2050 προκειμένου να καταπολεμηθεί η μείωση του εργατικού δυναμικού της.» Αν υπολογίσουμε ότι σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούν μια μη εργαζόμενη μητέρα και το λιγότερο 3-4 παιδιά, τότε ο αριθμός των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη του 2050 θα είναι 56x5= 280 εκατομμύρια! Δεδομένου ότι η ΕΕ αριθμεί σήμερα 493 εκατομμύρια κατοίκους, και με την υπογεννητικότητα που τη δέρνει το νούμερο αυτό το 2050 θα είναι αρκετά μειωμένο, προκύπτει ότι σε 4 δεκαετίες οι μετανάστες (κυρίως Μουσουλμάνοι) στην Ευρώπη θα απαρτίζουν πάνω από το 50% του πληθυσμού της.

Η πρόβλεψη αυτή είναι εφιαλτική για τη συνοχή και την κοινωνική ειρήνη, δεδομένου ότι ήδη εκφράζονται ανησυχίες από το γεγονός ότι, αν και υπάρχουν σήμερα πολλοί μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθεί να είναι προβληματική η ενσωμάτωση αυτών στο κοινωνικό σύνολο. Διαφορετική θρησκεία, διαφορετικός τρόπος ζωής, άλλα ήθη κι έθιμα, διαφορετική νοοτροπία και κοσμοαντίληψη, υπολανθάνουσα διάθεση εκδίκησης εναντίον των “άπιστων” ιμπεριαλιστών και κόμπλεξ κατωτερότητας, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα, το τραγικό αποτέλεσμα του οποίου είναι αδύνατο να προβλέψουμε.

Ας το σκεφτούν αυτό καλά τα πολιτικά εκείνα κόμματα που προσεγγίζουν το θέμα της μη ελεγχόμενης λαθρομετανάστευσης με επιπολαιότητα και λαϊκισμό, επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη. Ας συνέλθουν εκείνοι οι οποίοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και συδαυλίζουν ένα καζάνι που έχει ήδη αρχίσει να σιγοβράζει. Θα μου πεις, το μοιραίο φυγείν αδύνατο. Κι αν το κύτταρο των ψευτοχριστιανών της Δύσης εκφυλίστηκε λόγω μηδενισμού αρχών και αξιών, που οδήγησε στο συβαριτισμό και την υπογεννητικότητα, κάποιοι λαοί που, παρ’ όλη την ασιτία τους, έχουν μεγαλύτερη ζωτικότητα θα το καλύψουν. Δεν τη γλιτώνουμε με τίποτα. Έχω ξαναγράψει πώς ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή των ατόμων ή των εθνών είναι το αποτέλεσμα κάποιων αιτιών. Ό,τι σπέρνουμε το θερίζουμε, και η κλάψα δεν ωφελεί.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο η μετανάστευση εκλαμβάνεται συχνά ως κάτι το αρνητικό από τους πολίτες της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο 4 στους 10 Ευρωπαίους έχουν την αίσθηση ότι οι μετανάστες προσφέρουν κάτι στη χώρα τους.
Πηγή1  Πηγή2

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top