Select Menu

Αλλάζει το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα
Οι συζητήσεις για παράταση στην εξόφληση του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ ρίχνουν το spread στις 700 μονάδεςΣτο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουνίου, στις 700 μονάδες βάσης, υποχώρησε το spread στα ομόλογα, μετά τις δηλώσεις του δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος-Καν με τις οποίες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης στην εξόφληση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και εν μέσω σεναρίων για αυξημένο ενδιαφέρον από την Κίνα για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρέος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαΐου, η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς τίτλου με τον αντίστοιχο γερμανικό είχε «πετάξει» στις 973 μονάδες. Στα τέλη Ιουνίου ήταν στις 788 και στα τέλη Σεπτεμβρίου στις 828 μονάδες βάσης.

«Συνεχίζουμε να ακούμε καλές ειδήσεις από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, με όρους διαφάνειας του προϋπολογισμού, και αυτό οδηγεί χαμηλότερα τα spreads», δήλωσε στο Bloomberg στέλεχος της Credit Agricole Corporate & Investment Bank στο Λονδίνο.

«Όσο περισσότερο χρόνο έχει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ, τόσο το καλύτερο», προσέθεσε.

Μεγάλη πτώση σημείωσε και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS), που υποχώρησε κάτω από τις 700 μονάδες βάσης, στις 695 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα η απόδοση του 2ετούς ομολόγου (το επιτόκιο κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) υποχώρησε κατά 1,99% στο 7,64%.

Στο τρίτο τρίμηνο τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τα υψηλότερα κέρδη στην Ευρώπη (4,8%). Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού καθιστά φθηνότερη τη χρηματοδότηση του ελλείμματος και φέρνει τη χώρα πιο κοντά στο στόχο για επιστροφή στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2011.

Ωστόσο, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη (9,28%), έναντι 6,55% στην Ιρλανδία, 6,24% στην Πορτογαλία, 3,99% στην Ισπανία ξαθ 3,73% στην Ιταλία.

Σήμερα, Τρίτη, παρατηρούνται ρευστοποιήσεις κερδών στους ελληνικούς τίτλους, με το spread στη 10ετία να ανοίγει στις 710 μονάδες και το CDS να ενισχύεται στις 715 μονάδες βάσης.

Εν τω μεταξύ, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, με στόχο την άντληση τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ, προχωρά την Τρίτη ο ΟΔΔΗΧ.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση, στις 17 Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,82% και οι αναλυτές προβλέπουν πτώση προς τα επίπεδα του 4,50%.

«Περιμένω καλύτερες επιδόσεις (σ.σ. στη σημερινή δημοπρασία) σε σχέση με τις προηγούμενες», σχολίασε στο Bloomberg αναλυτής της Credit Agricole στο Λονδίνο.

«Κρατώντας ανοικτή την αγορά εντόκων γραμματίων, δεν διακινδυνεύουν να χάσουν επενδυτές και παράλληλα έχουν φθηνότερη χρηματοδότηση σε σχέση με το πακέτο στήριξης», προσέθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top