Select Menu

Πολλοί πίστεψαν ότι πριν λίγες μέρες η υπουργός Παιδείας έκανε οριστικά πίσω σχετικά με τη δέσμη αλλαγών που ήθελε να προωθήσει στο Λύκειο. Όμως, όπως δείχνουν σχετικά δημοσιεύματα, ήταν μια κίνηση τακτικής για τις δημοτικές εκλογές και μετά τις εκλογές το υπουργείο θα την επαναφέρει.
Γι' αυτό και η προσπάθεια για συλλογή υπογραφών θα πρέπει να ενταθεί, για να υπάρχει, όταν επανέλθει το θέμα, ένας σεβαστός αριθμός πολίιτών που εναντιώνεται στο "νέο σχολείο" που οραματίζεται η Αν. Διαμαντοπούλου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
Εντός των ημερών ανακοινώνονται οι τελικές αλλαγές για τα πανεπιστήμια, τον Νοέμβριο μετατίθενται οι προτάσεις για το λύκειο.
Οπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, εντός των προσεχών ημερών θα παρουσιαστεί επισήμως (και όχι αρμοδίως στους πρυτάνεις ενόψει της Συνόδου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί) το τελικό κείμενο της διαβούλευσης για το νέο νόμο-πλαίσιο.

Αντίθετα, θα καθυστερήσει η ανακοίνωση του σχεδίου για το νέο λύκειο. Μέσα στον Νοέμβριο τοποθέτησε η ίδια την ημερομηνία παρουσίασης, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει αν θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές (που είναι και το πιθανότερο). «Μέχρι τότε, οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι και άγονη και δημιουργεί προβλήματα χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος», τόνισε αρνούμενη να δώσει οποιαδήποτε απάντηση σε σχετικές ερωτήσεις.

Θέλοντας για ακόμη μία φορά να δείξει τις αποστάσεις της από τις προτάσεις μιας (εκ των τεσσάρων που έχουν αναλάβει τη μελέτη) επιτροπής διευθυντών λυκείων, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ξεκαθάρισε: «Καμία συζήτηση δεν έχει νόημα επί διαρροών επιτροπών, ανωνύμων και φημών. Η συζήτηση για τα μαθήματα για το λύκειο, έτσι όπως έχουμε πει, θα ξεκινήσει όταν εγώ επίσημα θα καταθέσω το κείμενο διαβούλευσης εκεί που πρέπει».


Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Ακολουθεί το κείμενο συλλογής υπογραφών:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό απαιτούμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου προγράμματος για το «Νέο Λύκειο» γιατί:

α) είναι αντισυνταγματικό. Με βάση τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 16 του Συντάγματος στους σκοπούς της Παιδείας περιλαμβάνονται και η καλλιέργεια εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Στο Σχέδιο Προγράμματος όμως καταργούνται η βυζαντινή, η νεότερη και η σύγχρονη ιστορία ενώ το μάθημα των Θρησκευτικών υποβαθμίζεται σε μια επιλογή ανάμεσα σε δεκάδες άλλες. Έτσι οι νέοι στερούνται τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιστορική συνείδηση σε μια ηλικία που επιτέλους μπορούν να δουν κριτικά τα ιστορικά γεγονότα που έχουν διδαχθεί περιληπτικά στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Στερούνται επίσης την ευκαιρία να μάθουν και να προβληματιστούν πάνω σε ζητήματα που αφορούν την ορθόδοξη παράδοση και τα ηθικά διλήμματα του σύγχρονου ανθρώπου.

β) είναι αντιπαιδαγωγικό αφού μετατρέπει το σχολείο σ’ ένα σούπερ μάρκετ όπου οι μαθητές «ψωνίζουν» τυχαία μαθήματα από «καλάθια» διαφορετικών μαθημάτων με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τις γνώσεις που απαιτούνται, να μην αποκτούν συνολική εικόνα του κόσμου και εν τέλει να μη συγκροτούν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Η δε αντικατάσταση των εξετάσεων αποκλειστικά από εργασίες δεν διασφαλίζει την εμπέδωση του συνόλου της διδακτέας ύλης ούτε τον έλεγχό της. Το «Νέο Λύκειο» οδηγεί επομένως στην αμάθεια ενώ εθίζει τους μαθητές στην επιλογή όχι του ωφέλιμου μαθήματος αλλά του πιο ελαστικού στη βαθμολογία καθηγητή και του λιγότερο απαιτητικού αντικειμένου. Σε ό,τι αφορά τους καθηγητές, προκειμένου να προσελκύσουν «πελατεία» για το αντικείμενό τους, θα αναγκαστούν να προβούν σε «προσφορές» (χαριστική βαθμολογία, χαΐδεμα των παιδιών). Αν οι μαθητές δεν τους επιλέξουν, τότε κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ωράριο και άρα να χάσουν την οργανική τους θέση.

γ) είναι αντιεπιστημονικό καθώς κατά πρώτον διασπά την ενότητα των φυσικών επιστημών όταν οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν υποχρεωτικά ένα αντικείμενο ανάμεσα στη Φυσική, τη Βιολογία, τη Χημεία και τις… Περιβαλλοντικές Επιστήμες. Κατά δεύτερον υποβαθμίζει τις ανθρωπιστικές σπουδές που κατεξοχήν προβάλλουν διαχρονικά πρότυπα και αξίες και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου. Όταν όμως βαφτίζει τα Λατινικά ξένη γλώσσα και δεν επιτρέπει σ’ αυτόν που θα τα επιλέξει, να επιλέξει μαζί και τα Αρχαία ως «πρωτεύον» μάθημα, τότε, εκτός από αυθαίρετο, το «Πρόγραμμα» καταντά και γελοίο!

 Το Σχέδιο Προγράμματος για το «Νέο Λύκειο» δεν παίρνει αλλαγή. Μόνη αλλαγή του είναι η άμεση απόσυρσή του. Στη θέση του προτείνουμε ένα πρόγραμμα σπουδών που να εξασφαλίζει τη μάθηση γενικών γνώσεων και όχι αποσπασματικών πληροφοριών, που να προβάλλει ανθρωπιστικές αξίες και πρότυπα μέσα από τη δημοκρατική και αγωνιστική παράδοση του ελληνικού λαού ενώ παράλληλα φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα μεγάλα επιτεύγματα του παγκόσμιου πολιτισμού και όχι αποκλειστικά του «ευρωπαϊκού πνεύματος».

                                                


Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top