Select Menu


Από την ιστοσελίδα του "Congressional Quarterly", περιοδικό που καλύπτει ειδήσεις που αφορούν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσιάζουμε μετάφραση άρθρου που αναφέρεται στη νέα συνεργασία Εβραϊκών και Ελληνικών οργανώσεων στις ΗΠΑ, τα λεγόμενα"λόμπι", στην προώθηση πολιτικών θεμάτων από κοινού στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Η συνεργασία αυτή έχει προκύψει σε μεγάλο βαθμό από την σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ. Άκρως ενδιαφέρον. Διαβάστε το:
 "Το Ισραηλινό Λόμπι δίνει Υποστήριξη στην Ελλάδα"

Του Jonathan Broder, CQ (Congressional Quarterly)

Αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις που αποτελούν μέρος του φιλοϊσραηλινού λόμπι έχουν αρχίζει να ρίχνουν το βάρος τους σε ελληνο-αμερικανικά ζητήματα στο Κογκρέσο, κάτι το οποίο εξοργίζει την Τουρκία και το οποίο αντανακλά τις νέες γεωπολιτικές μετατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, που ήταν κάποτε έντονος επικριτής του Ισραήλ και ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων, έχει έρθει πολύ πιο κοντά στο Ισραήλ φέτος, υπογράφοντας συμφωνίες που έχουν ενισχύσει τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών. Η προσέγγιση Αθήνας και Ιερουσαλήμ έρχεται έπειτα από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, οι οποίες κορυφώθηκαν μετά την επιδρομή Ισραηλινών κομάντο σε στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα τον Μάιο, αφήνοντας πίσω της εννέα Τούρκους νεκρούς.

Η συμμαχία φιλοϊσραηλινών και φιλελληνικών οργανώσεων έρχεται σε μια στιγμή αυξανόμενης οργής στο Κογκρέσο, όπου πολλοί νομοθέτες υποστηρίζουν το Ισραήλ και επικρίνουν την Τουρκία η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, επειδή ψήφισε κατά των νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν στα Ηνωμένη Έθνη τον Ιούνιο.

Σε μια αρχική επίδειξη δύναμης τα δύο λόμπι βοήθησαν να ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισμα που κάνει έκκληση για την προστασία των Ελληνορθόδοξων θρησκευτικών χώρων στις περιοχές της Κύπρου που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή. Η εισβολή της Τουρκίας και η κατοχή της Βόρειας Κύπρου πάντοτε ήταν μέγα ζήτημα για της ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις αλλά το ισραηλινό λόμπι δεν είχε μιλήσει για το θέμα μέχρι τώρα, εξαιτίας της παλιάς στρατηγικής συμμαχίας με την Τουρκία.

«Καθώς η Τουρκία αμφισβητικεί όλο και περισσότερο το διεθνές δίκαιο και κινείται προς Ανατολάς, τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ έχουν συμφέρον να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να σφυρηλατήσουν μια νέα στρατηγική σχέση που ενισχύει την ασφάλεια της κάθε χώρας», δήλωσε ο Ρεμπουλικανός βουλευτής Γκάς Μπιλιράκης, μιλώντας σε ακροατήριο στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Ο Μπιλιράκης είναι Πρόεδρος του American Hellenic Caucus, μιας ομάδας βουλευτών που υποστηρίζουν την Ελλάδα και τους συμμάχους της.

Φιλοϊσραηλινές ισχυρές οργανώσεις, όπως η American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), η Anti-Defamation League και η American Jewish Committee, που όλες είχαν προωθήσει την Τουρκία αποτελεσματικά πριν αρχίσουν να επιδεινόνονται οι σχέσεις μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας, βρέθηκαν μεταξύ των οργανώσεων που συντάχθηκαν με αρκετές ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις για να περάσει το ψήφισμα για την Κύπρο.
«Η Ελλάδα εκτίμησε ότι οι στενότερες σχέσεις με του Ισραήλ θα αποδυνάμωναν την δύναμη του τουρκο-αμερικανικού λόμπι», δήλωσε η Εκάβη Αθανασοπούλου, πολιτική επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό τέχνασμα;

Το ψήφισμα (Η Res 1631), που υιοθετήθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων την 1η Οκτωβρίου, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να προστατεύσει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού και να σταματήσει την συνεχιζόμενη καταστροφή της περιουσίας της Εκκλησίας της Κύπρου. Το ψήφισμα το οποίο συντάχθηκε από τον Μπιλιράκη και είχε διακομματική υποστήριξη, είχε 27 υποστηρικτές μεταξύ των οποίων και ο Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνιας, Howard L. Berman, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Ileana Ros Lehtinenm, η οποία είναι η πιο υψηλόβαθμη Ρεμπουμπλικανή βουλευτής στην ίδια επιτροπή.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος υποβάθμισε το ψήφισμα χαρακτηρίζοντας το «πολιτικό τέχνασμα» το οποίο «θα τις περιπλέξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία».

Αλλά οι επιπτώσεις των νέων ελληνο-ισραηλινών σχέσεων μπορεί να αφορούν κάτι πολύ περισσότερο από ένα ψήφισμα. Σε ένα συνέδριο στις 7 Οκτωβρίου όπου αποκαλύφθηκε επίσημα η συμμαχία μεταξύ των υποστηρικτών της Ελλάδας και του Ισραήλ, ο Dan Arbell, αξιωματούχος του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η σχέση θα επέτρεπε σε ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να εκπαιδεύονται στον ελληνικό εναέριο χώρο. Μετά το επεισόδιο με τον στολίσκο, η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Ο Jason Isaacson, Διευθυντής Κυβερνητικών και Διεθνών Υποθέσεων της American Jewish Committee, χαιρέτισε την ραγδαία βελτίωση των σχέσεων Αθήνας και Ιερουσαλήμ και δεσμεύτηκε ότι η οργάνωση του θα συνεργαστεί στενά με ελληνο-αμερικανικές οργανώσεις για να προωθήσουν τα ζητήματά τους στο Κογκρέσο.

Ο Νικόλας Καρακώστας, Πρόεδρος της American Hellenic Educational Progressive Association, μιας οργάνωσης που προωθεί στενότερες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι επιθυμία του είναι η Κυβέρνηση και το Κογκρέσο να πάρουν το μέρος της Ελλάδας στο Κυπριακό και στην αντιπαράθεση της Αθήνας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο θέμα της ονομασίας της. Η Ελλάδα θεωρεί ότι το όνομα Μακεδονία αφορά της Βόρειες περιοχές της.


Πηγή


Το είδα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top