Select Menu

Όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση πήγαν στην Βουλή με… τρεις γραμμές. Ως κυβέρνηση, έχουν την ευκαιρία να απελευθερωθούν από τον «βραχνά». Και κατέθεσαν σχέδιο νόμου για την κατάργηση του Ταμείου της Φτώχειας.

Πρόκειται για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (το γνωστό ως Ταμείο για την αντιμετώπιση της Φτώχειας), που ψηφίστηκε το βράδυ της 9ης προς 10η Ιανουαρίου του 2008, με το ΠΑΣΟΚ να κατεβαίνει στην Βουλή με… τρεις τουλάχιστον γραμμές.

«Έγινε της Σταχτοπούτας», έγραψε τότε ο Τύπος, καθώς στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, είχαν αποφασίσει να μην το καταψηφίσουν και με αυτή την γραμμή πήγαν στην Επιτροπή, όπου μάλιστα είχε επιχειρηματολογήσει ο τότε εισηγητής κ. Κουτμερίδης. Με την ίδια γραμμή έφθασαν ως την συζήτηση στην Ολομέλεια και μέχρι τα μεσάνυχτα όλοι οι ομιλητές του ΠΑΣΟΚ κινούνταν σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Ξαφνικά, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Προκλήθηκε μεταμεσονύχτια σύγχυση, άρχισαν να αναζητούν τον κ. Πάγκαλο, τον οποίο, όμως, δεν έβρισκαν. Αποφασίστηκε πάντως η αλλαγή πλεύσης και το επόμενο πρωί αιτιολόγησαν την παλινωδία με το επιχείρημα ότι στο νομοσχέδιο για το Ταμείο για την Κοινωνική Συνοχή είχε προσαρτηθεί η τροπολογία  για τον ΟΤΕ.

Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης είχε τότε αντιδράσει, λέγοντας πως θα μπορούσαν να είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο κατά της φτώχειας και όχι την τροπολογία.

Τελικά, το Ταμείο της Φτώχειας καταργείται με νόμο που φέρνει το υπουργείο των Εσωτερικών.

Στο γεγονός αντέδρασε έντονα η Ν.Δ. δια του υπευθύνου του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η Φτώχεια και οι Κοινωνικές Ανισότητες, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας, αποτελούν κεντρικά ζητήματα και απαιτούν λύσεις βιώσιμες και αποτελεσματικές».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «παρά το γεγονός, ότι οι κοινωνικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, είναι σχεδόν ισοδύναμες με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, μόλις το 13% των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της Φτώχειας καταφέρνει να υπερβεί τη γραμμή της Φτώχειας μετά τις Κοινωνικές Μεταβιβάσεις (ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 38,5%).
Βασικός λόγος για την αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές δεν στοχεύουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, δημιουργούν αλληλοεπικαλύψεις που εντείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα και δεν υπάρχει ο αναγκαίος διυπουργικός συντονισμός».

Και συνεχίζει: «Για την άμβλυνση των προβλημάτων αυτών, δημιουργήθηκε το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχή (Ν.3631/2008). Με διυπουργική σύνθεση (Υπουργείο Οικονομίας, Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Υγείας).
Στόχος του, η χρηματοδότηση και η προώθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων στοχευμένης εισοδηματικής ενίσχυσης σε κατηγορίες δικαιούχων, βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων.

Επειδή, οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε το Ταμείο, όχι μόνο δεν εξέλιπαν, αλλά σήμερα έχουν αποκτήσει και επείγοντα χαρακτήρα.

Επειδή, η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μεταβιβάσεων, πρέπει να μπει σε υψηλή προτεραιότητα.

Επειδή, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών καταργεί το ΕΤΑΚΣ, χωρίς να μεταβιβάζει τις κρίσιμες αρμοδιότητες του σε άλλο Φορέα, καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη που αφορά στην κατάργηση του ΕΤΑΚΣ.
Όχι μόνο δεν πρέπει να το καταργήσει, αλλά αντίθετα να το ενεργοποιήσει και να το ενισχύσει».

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top