Select Menu

Αυξημένη δραστηριότητα σε βορειοκορεατικό πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων εντόπισε δορυφόρος των ΗΠΑ, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για μία τρίτη πυρηνική δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με νοτιοκορεάτικη κυβερνητική πηγή.
Ωστόσο, η Νότια Κορέα αρνείται ότι η η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή σύντομα.

Σύμφωνα με την νοτιοκορεάτικη πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Chosun Ilbo», οι δορυφορικές φωτογραφίες επεσήμαναν αυξημένη δραστηριότητα στο βασικό σύμπλεγμα των βορειοκορεάτικων πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Γιονγκμπγιόνγκ, μερικές ημέρες αφότου η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) υποστήριξε ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά από δύο χρόνια αποχής, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον είχε υποβαθμίσει παρόμοιο δημοσίευμα περί προετοιμασιών για μια ακόμα πυρηνική δοκιμή τον Απρίλιο.

Αναλυτές σημειώνουν ότι ο νέος ηγέτης «εν αναμονή», Κιμ Γιονγκ-ουν, που διορίστηκε από τον πατέρα του σε ανώτατες θέσεις στην πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της χώρας, ίσως επιχειρήσει να αυτοπροβληθεί ως σκληρός ηγέτης, προχωρώντας σε νέα δοκιμή.

Σύμφωνα πάντως με την πηγή αυτή, μια υπόγεια στοά που είχε καταρρεύσει μετά τις προηγούμενες δοκιμές επισκευάζεται.

Ωστόσο, κατά την πηγή αυτή, είναι απίθανο η δοκιμή να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα και οι δραστηριότητες στο πεδίο θα χρειαστούν «περίπου τρεις μήνες» να ολοκληρωθούν.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας αρνούνται ότι ο Βοράς ετοιμάζει μία πυρηνική δοκιμή σύντομα, λέγοντας ότι μετακινήσεις προσωπικού και οχημάτων έχει ανιχνευτεί εδώ και πάνω από ένα έτος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top