Select Menu

HURRIYET – SEVİL KÜÇÜKKOŞUM

Missile diplomacy latest test to US-NATO-Turkey ties – Read the article in english language
O Mustafa Kibaroğlu, καθηγητής του Πανεπιστημίου Bilkent στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε στη τουρκική HURRIYET τα ακόλουθα σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα που πιθανολογείται να εγκατασταθεί στη Τουρκία.

“Η Τουρκία δεν λέει πως δεν υφίσταται η όποια απειλή, αλλά πως η απειλή δεν περιορίζεται σε ένα και μόνο κράτος. Περίπου 30 χώρες, επιθυμούν να τους δοθεί η δυνατότητα (της εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας) συνεπώς το όλο θέμα πρέπει να εξεταστεί σε μια παγκόσμια διάσταση”.

“Η Τουρκία έχει αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το Ιράν και δεν επιθυμεί να αναπτύξει ένα αντιπυραυλικό σύστημα στο έδαφός της, που ουσιαστικά θα υποδηλώνει πως κινδυνεύει από το Ιράν. Το σημαντικότερο πράγμα είναι να μην συνεχίσει να μπαίνει στη λογική των εξοπλισμών το Ιράν. Είναι ξεκάθαρο, πως το Ιράν θα πει, το ΝΑΤΟ και η φιλική χώρα Τουρκία εγκαταστούν ένα τέτοιο πυραυλικό σύστημα απένταντι μου γιατί με θεωρούν ως απειλή. Ως εκ τούτου δεν έχω άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστώ τον εαυτό μου”.

“Το Ιράν έχει ξανά παρουσιάσει τέτοιου τύπου επιχειρήματα, όπως στη περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας θυμίζοντας το πυρηνικό πρόγραμμα που έχει αναπτύξει το Ισραήλ”.
“Σε περίπτωση που η Τουρκία πιεστεί πολύ από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό, ίσως ξανά συναντήσουμε διπλωματικά το σύνδρομο της 1ης Μαρτίου, όπου η Τουρκία αρνήθηκε τελικά στις ΗΠΑ να περάσει τα στρατεύματά της μέσα από τα εδάφη της κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003″.

“Η Τουρκία, σαν μέλος του ΝΑΤΟ,  είναι υπερ όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα, αλλά και οι ανησυχίες της πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη”.

Αρχικά είχε αποφασιστεί να εγκατασταθεί η αντιπυραυλική ασπίδα στη Τσεχία ή το Πολωνία, ωστόσο μετά από νέες εκτιμήσεις η Τουρκία θεωρείται η επικρατέστερη χώρα να τη φιλοξενήσει. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και ολοκληρωθεί σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, στις 19-20 Νοεμβρίου στη Πορτογαλία.
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top