Select Menu



Την προσεχή Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι σύμβουλοι Ν.Μαρκουλάκης και Παναγιώτα Καρλή θα εισηγηθούν να απορριφθούν οι προσφυγές δεκάδων Δήμων και Κοινοτήτων που στρέφονται κατά του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010).

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει Δήμοι και Κοινότητες κατά του Ν. 3852/2010, αλλά και κατά αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες καθορίζεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων ανά κάθε εκλογική περιφέρεια.

Οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι ο Καλλικράτης είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ειδικότερα, η αντίθεση του «Καλλικράτη» στην ΕΣΔΑ ανάγεται στο ότι οι ενσωματώσεις και καταργήσεις των Δήμων έγιναν με τον ίδιο το νόμο 3852/2010, χωρίς να προβλέπεται για το σκοπό αυτό η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων οργάνων της Πολιτείας.

Ακόμη, οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι εφόσον δεν υπάρχουν αποφάσεις της Πολιτείας που να αφορούν την εκτέλεση και εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν μπορεί να ελεγχθεί για την συνταγματικότητα και νομιμότητά του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας θα προτείνουν να απορριφθούν ως αβάσιμες οι προσφυγές των Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς «η διάταξη του άρθρου 102 του Συντάγματος επιτρέπει κατά την ενάσκηση νομοθετικής ή κανονιστικής εξουσίας στην ευρεία συνένωση των ΟΤΑ στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Παράλληλα, ο κ. Μαρκουλάκης και η κ. Καρλή θα αναφέρουν ότι «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ' αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».

Για τις συνενώσεις των ορεινών Δήμων (είναι αρκετοί αυτοί που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας), οι δύο σύμβουλοι θα επισημάνουν ότι δεν απαιτείται ειδική αιτιολόγηση της επιλογής του νομοθέτη σε σχέση με κάθε συνένωση των ΟΤΑ.

Τέλος θα αναφέρουν οι δυο σύμβουλοι Επικρατείας ότι υπάρχει προβληματισμός στο δικαστήριο για το αν είναι δυνατόν να προσβληθεί ευθέως νόμος, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση για τον «Καλλικράτη», καθώς μέχρι τώρα η νομολογία του δικαστηρίου (παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ) έχει αποφανθεί ότι αυτό δεν είναι δυνατό και ότι μπορούν να προσβληθούν μόνο αποφάσεις που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του νόμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top