Select Menu

του Βάσου Λυσσαρίδη (*)

Οι προσδοκίες του Κυπριακού λαού για συμμόρφωση της Μ. Βρετανίας στις διακηρύξεις για αυτοδιάθεση μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διαψεύσθηκαν.
Το ουδέποτε του Χόπκινσον συμπλήρωσε την εικόνα.
Ο δρόμος για μια ειρηνική πορεία προς τερματισμό του αποικιοκρατικού καθεστώτος ανεκόπη.

Η έκρηξη ήταν νομοτελειακή.
Ειρηνικές διαδηλώσεις δεν θα απέδιδαν περισσότερα από ότι ένας επιτυχής ένοπλος πενταετής αγώνας.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955-9 υπήρξε η έκφραση ενός προδομένου λαού και το λαϊκό κλίμα που δημιούργησε ανεπανάληπτο.

Οι αγωνιστές ανέβαιναν τα σκαλοπάτια προς την αγχόνη τραγουδώντας και οι ζωντανοί ζήλευαν τους μελλοθάνατους.

Όμως οι στόχοι της Μ. Βρετανίας αμετάθετοι. Να συντηρήσει πολιτικοστρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, με καταρρέουσα την αυτοκρατορία, για να διαδραματίζει ένα περιφερειακό ρόλο με παγκόσμια εμβέλεια.

Γι΄αυτό άλλωστε ενέπλεξε την Τουρκία κατά παράβαση των προνοιών της συνθήκης της Λωζάνης στο Κυπριακό πρόβλημα για να αξιοποιήσει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ως ανάχωμα.

Το αποτέλεσμα του αγώνα δεν ήταν η πραγμάτωση των στόχων του, αλλά οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου.

Έτσι ενομιμοποιείτο η πολιτικοστρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, η Μ. Βρετανία πετύχαινε τον στόχο της με τις Βρετανικές βάσεις και το μη λειτουργικό φυλετικό σύνταγμα ήταν προβλεπτό ότι θα οδηγούσε σε κρίσεις και αδιέξοδα τα οποία θα αξιοποιούσαν οι εγγυήτριες δυνάμεις η Μ. Βρετανία και η Τουρκία.
Η κρίση του 1963-4 νομοτελειακή. Ο χαρακτηρισμός των γεγονότων ως διακοινοτικές ταραχές αδόκιμος.

Επρόκειτο περί υλοποίησης των Τουρκικών σχεδιασμών για δήθεν αδύνατο συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και δημιουργίας ενός πολιτικοστρατιωτικού προγεφυρώματος με πρώτο βήμα τον αυτοεγκλωβισμό πολλών Τουρκοκυπρίων.
Ο τότε γ.γ. Ου Θαντ έτσι χαρακτήρισε τα γεγονότα 1963-4.
Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των Τ/Κ συνέχιζε να συμβιεί με τους Ε/Κ ειρηνικά μέχρι την εισβολή.

Υπήρξαν εκ μέρους της Τουρκίας βήματα προς πλήρη υλοποίηση των σχεδιασμών. Σ΄αυτό το σημείο πρέπει να καταθέσω την μαρτυρία μου για τον ρόλο του Κρουτσιώφ στην επιστολή Τζόνσον προς Ινονού με την προειδοποίηση ότι η Σοβιετική Ένωση δεν θα παράμενε απαθής σε περίπτωση εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ακολούθησε το σχέδιο Κίσσιντζερ για ομαλοποίηση της νοτιο-ανατολής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ανατροπή του Μακαρίου με πραξικόπημα και εισβολή με προκαθορισμένα όρια τα οποία και τηρήθηκαν πλην της πόλης της Αμμοχώστου που δεν υπήρξε στα αρχικά σχέδια.
Έτσι μαρτυρήσαμε τη δράση της ΕΟΚΑ Β και τελικά το πραξικόπημα της χούντας Ελληνόφωνων αξιωματικών, δυναστών του Ελληνικού λαού που ήταν και είναι ο μόνιμος συμπαραστάτης του αγώνα μας.

Εισβολή, εθνοκάθαρση, βίαιος διαχωρισμός, μια εισβολή που συνεχίζεται και συμπληρώνεται με δημεύσεις περιουσιών και βιασμό μιας πολυχιλιόχρονης πολιτισμικής κληρονομιάς.

Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στην Τουρκική εισβολή. (ΕΛΔΥΚ)
Είναι σφάλμα να εξισώνονται εγκληματικές ενέργειες ανεξέλεγκτων ανεγκέφαλων με την οργανωμένη τρομοκρατική πολιτική της Τουρκίας και ακόμα χειρότερα να προβάλλεται αυτό ως αιτιολογικό ή έστω ελαφρυντικό της Τουρκικής πολιτικής.
Δεν υπήρξε η αποτελεσματική αντίσταση στις προπραξικοπηματικές τρομοκρατικές δραστηριότητες ούτε και η επιβεβλημένη αποτελεσματική αντιχουντική δράση.
Έτσι είχαμε το πραξικόπημα και την εισβολή που στοίχισε το 1,5% του Ε/Κ πληθυσμού.
Τελικά ο Μακαρίος επανήλθε.

Άρχισε ο διακοινοτικός διάλογος πού δεν απέδωσε και αυτό κατετέθη στην τελευταία ομιλία του Μακάριου στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο διάλογος συνεχίζεται. Και οι Τουρκικές προθέσεις και προτάσεις είναι σαφείς. Δυο λαοί, δυο κράτη, συνεταιρισμός και νομιμοποίηση των παρανομιών.

Δεδομένου ότι ο Νταβούτογλου δηλώνει με κυνισμό ότι κι αν ακόμα δεν υπήρχε ένας Τ/Κ η Τουρκία θα πρέπει να ελέγχει τις Κυπριακές εξελίξεις για υλοποίηση των σχεδιασμών της να καταστεί μια περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια είναι αδόκιμο να πιστεύει κανείς ότι με παραχωρήσεις προς τους Τ/Κ θα οδηγηθούμε σε λύση.

Η στρατηγική μας πρέπει να στοχεύει στο να καταστήσουμε τους Τουρκικούς στόχους ανέφικτους ή επώδυνους. Να καταγγελθεί η Τουρκία στα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα για την κατοχή και τον εποικισμό και να στήσουμε ενότητα πάνω σ΄αυτή τη βάση.
Να προβάλουμε τη μορφή λύσης που ομόφωνα καθορίσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο του 2009, που προνοεί ανεξαρτήτως ονοματολογιών για λύση που να στηρίζεται σε ενότητα χώρου, κράτους, οικονομίας, θεσμών, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και θα απαλλάττει από έποικους, εγγυητές και ξένη στρατιωτική παρουσία. Σ΄αυτή τη βάση να οικοδομηθεί ενότητα δράσης.

Να καθορίσουμε με την Ελλάδα πανεθνική στρατηγική. Η Τουρκία στοχεύει στην Κυπροποίηση της Θράκης, διχοτόμηση του Αιγαίου και Ιμβροποίηση ή Αλεξανδρετοποίηση της Κύπρου.

Να ξαναζωντανέψουμε την ενιαία δράση δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι το μόνιμο σταθερό στήριγμα του αγώνα μας. Η κοινή στρατηγική επιβάλλεται όχι μόνο για λόγους εθνικής ταύτισης αλλά και ταύτισης κινδύνων. Μια τέτοια στρατηγική διανοίγει προοπτικές και προσφέρεται ως βάση ενότητας.

—-
(*) Προσφώνηση από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και επίτιμο πρόεδρο ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη στη παρουσίαση του πεντάτομου έργου «Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας» από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό “Ο Φιλελεύθερος”.
——-
To Σωματείο «Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου», η «Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο» και η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων σας προσκαλούν στην Έκθεση Αφίσας
«36 Χρόνια Κατοχής – 36 Χρόνια Αγώνα για Απελευθέρωση»,
για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», (Πειραιώς 100, Γκάζι) από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010 έως την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010.
Στα εγκαίνια της Έκθεσης, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010, ώρα 7μ.μ.
χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης
Θα διαβασθεί χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ομιλητής ο

Βάσσος Λυσσαρίδης (Επίτιμος Πρόεδρος ΕΔΕΚ -Κύπρου).
Πηγή

Το διάβασα εδώ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top