Select Menu

της Ελίνας Γαληνού

Αντικρύζοντας κάποιες περιοχές της Αθήνας, σχεδόν δεν πιστεύει κανείς στα μάτια του. Γειτονιές που άλλοτε χαιρόσουν το στίγμα των νοικοκυραίων κατοίκων τους, σήμερα παρουσιάζουν μια εικόνα όχι μόνο αποκρουστική, αλλά και τρομακτική.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολυδιάστατο, ενώ εκκολάπτεται συνεχώς μέσα στα σπλάχνα του κέντρου της πρωτεύουσας μαζί με τους ανάλογους κινδύνους, όχι μόνο για τις συγκεκριμένες γειτονιές αλλά και για την γενικότερη τύχη της πόλης και των κατοίκων.

Σπίτια εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα που αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, μένουν χρόνια στα αζήτητα αν οι ιδιοκτήτες τους αγνοούνται, ενώ καμία αρχή δεν επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα, ούτε κάν για να τα περιφράξει. Διάφοροι αλλοδαποί άστεγοι, τα καταλαμβάνουν αυθαιρέτως για διάφορες χρήσεις.

Πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε εμπορικά στέκια αλλοδαπών κυρίως που απαρτίζουν το παρεμπόριο. Τα κρούσματα εγκληματικότητας όλο και πυκνώνουν ιδίως στις γειτονιές αυτές, όπου μόλις βραδιάσει, κανένας από τους παλιούς κατοίκους δεν τολμάει να κυκλοφορήσει. Ακόμα και η διαβίωση των κατοίκων αυτών που δεν έφυγαν για τα προάστεια για προσωπικούς τους λόγους, έχει γίνει από προβληματική έως επικίνδυνη, αφού οι διαρρήκτες σκαρφαλώνουν πλέον στα παράθυρα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, έχοντας γίνει εξπέρ στην παραβίαση συνηθισμένων μέτρων ασφαλείας...

Με αυτά τα δεδομένα, είναι ευνόητο ότι φθίνει η εμπορική δραστηριότητα αυτών των περιοχών, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρεί κανείς εκεί καταστήματα και επιχειρήσεις με προσωπικό που σχολάει βραδινές ώρες. Η παραμονή αυτοκινήτων ΙΧ στους γύρω δρόμους έχει καταστεί πολύ επισφαλής λόγω αυξημένης πιθανότητας κλοπών και διαρρήξεων. Μια τέτοια περιοχή, εννοείται ότι διώχνει τον κόσμο μακριά, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των κυκλοφορούντων εκεί.
Η υποβάθμιση κάποιων περιοχών της πόλης μας βέβαια, είχε ξεκινήσει από χρόνια πριν, λόγω κυκλοφοριακού και ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι παλιοί κάτοικοι άρχισαν να μετακομίζουν και να πωλούν τις περιουσίες τους.

Τώρα, όσοι ξέμειναν εκεί, έχουν εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο. Αν δοκιμάσουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους, ίσως δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι σχεδόν θα πρέπει να επιδοτήσουν τον αγοραστή! Ισως τελικά η φήμη που κυκλοφορεί για την ύπαρξη διαφόρων σπειρών που επιτείνουν τεχνηέντως την υποβάθμιση αρκετών περιοχών του κέντρου της πόλης, να μην είναι τόσο αβάσιμη..."Παίζονται πιθανώς πολλά παιχνίδια με τα real estate προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες και να τα ξεπουλήσουν σε απίστευτα χαμηλές τιμές..." έλεγε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων, προτείνοντας να διερευνηθεί το θέμα από την Βουλή και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Διότι δεν είναι διόλου τυχαίο να βλέπουμε την πώληση ολόκληρων συγκροτημάτων κατοικιών γνωστής περιοχής του κέντρου, σε εξευτελιστικές τιμές. Και δεν αποκλείεται να δούμε αυτά τα ακίνητα λίγα χρόνια αργότερα, εξωραισμένα να πωλούνται πανάκριβα και μια περιοχή που σήμερα μας απωθεί, να περνάει στον έλεγχο κάποιας μελλοντικής ελίτ (εγχώριας ή αλλότριας..)

Τα προβλήματα αυτά, μπορεί να μας είναι γνωστά, αλλά γιατί δεν έχουν ως τώρα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά; Μια εξήγηση ίσως είναι ότι καθένα απ΄αυτά εμπίπτει σε διαφορετικές δικαιοδοσίες που άλλες συνδέονται με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες με την πολιτεία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Μια άποψη θέτει το θέμα διαχείρισής τους από έναν φορέα συγκεντρωτικά, ώστε να συντονίζονται οι αναγκαίες δράσεις βάσει ενός μελετημένου και εφαρμόσιμου σχεδιασμού. Οσο όμως διατηρούνται οι παράγοντες υποβάθμισης, ο κατήφορος για το κέντρο της Αθήνας θα συνεχίζεται μαζί με τις ολοένα και πιό επικίνδυνες προεκτάσεις για τον κοινωνικό ιστό της.
Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top