Select Menu


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Σε εξέλιξη είναι έρευνα μου σε ότι αφορά την εικόνα που έχουν αξιωματικοί 11 κρατών –μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σχετικά με το επίπεδο και τα ενδιαφέροντα των Ελλήνων αξιωματικών.

Πρόκειται για μια από τις 5 έρευνες μου που είναι σε εξέλιξη και η οποία μαζί με τις άλλες θα αποτελέσουν μέρος μιας δικής μου έκδοσης για τα προβλήματα και τα «κενά» των Ενόπλων μας Δυνάμεων(τέλη του 2011). Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε σειρά αξιωματικών από κράτη της ΕΕ και της Β.ΑΜΕΡΙΚΗΣ για τις σχετικές επισημάνσεις, πολλές εκ των οποίων προέρχονται και από απ ευθείας συνομιλίες μου με δεκάδες αξιωματικούς , ειδικά στις Σκανδιναβικές και Κεντροευρωπαϊκές χώρες(ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ κλπ). Τα συνολικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα τα παρουσιάσω το ερχόμενο καλοκαίρι. ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

*ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ-ΑΜΥΝΑΣ αλλά και ΑΜΥΝΑΣ-ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ(ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ).ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΟΥ ΕΠΕΣΗΜΑΝΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΣΕ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

*ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΡΩ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ(ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ/ΤΟ ΟΠ¨ΟΙΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ…).ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΗΣ .ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ! ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΣΥΧΝΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ.

*ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ-ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ και η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ/ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΟΠΛΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ/ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΣ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ.

*ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ «ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΣΚΕΨΗΣ». ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΔΙΔΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ LESSONS LEARNED.

*ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ και ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ «ΤΟΥΡΚΟΚΕΝΤΡΙΚΟΙ». ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ-ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ-ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ/ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΡΚΕΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ(συγκριτικά με άλλους)/ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

*ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ(όπως και με άλλες χώρες) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στην παρουσίαση και ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ των ΑΓΓΛΙΚΩΝ. ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΕΣ…

*ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ-ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ/ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ «ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ.

*ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΔ ΜΑΣ, ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ-ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ως ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ.

Προσωπικά επειδή είναι σε εξέλιξη η όλη ερευνητική διαδικασία(κατάθεση σκέψεων-ερωτηματολόγια στο εξωτερικό κλπ), δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να σχολιάσω. Το πακέτο των μελετών θα είναι έτοιμο σε περίπου ένα χρόνο και θα δοθούν όλες οι σχετικές λεπτομέρειες. Πάντως στα θέματα κομματισμού των ΕΔ και στα Νατοϊκά με βρίσκουν σύμφωνο. Πιστεύω όμως ότι σταδιακά(και με αρκετές προσπάθειες) γίνονται κάποια αρχικά βήματα από το να απεγκλωβιστούμε από τα Τουρκοκεντρικά…(που έχουν κουράσει και δεν προσφέρουν πολλές νέες ιδέες..).Ορισμένα πολύ επικριτικά σχόλια θα τα αφήσω με την ολοκλήρωση των μελετών να καταγραφούν.

Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top