Select Menu


"Είναι πολύ σύμφορος προς τη σοφία η τόλμη. Δίχως αυτήν, η γνώση γίνεται βλαβερή και φέρνει βάσανα".
[Εύηνος, Ελεγειακός ποιητής εκ Πάρου, τού 5ου αιώνος π.Χ.]

Σύμφωνα με τον νυν υπουργό των Εξωτερικών τής Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, η χώρα του, ως αποτέλεσμα της ιστορικής κληρονομιάς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατέχει και σημαντικό γεωγραφικό βάθος! Έτσι, με αυτές τις προϋποθέσεις, ο άνθρωπος τον οποίον η κυρία Μπακογιάννη τόσο πολύ θαυμάζει, μιλά και για... "στρατηγικό βάθος".

Μάλιστα, δείχνει σαφώς επηρεασμένος και από τον Άλφρεντ Μάχαν (1840-1914), τον πατέρα της αμερικανικής γεωπολιτικής αντιλήψεως περί Ναυτικών Δυνάμεων, στον οποίον οφείλεται εν μέρει η παντοδυναμία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ... Ο Μάχαν, ήταν θαυμαστής των Ναυτικών Δυνάμεων και απαιτούσε τον έλεγχο κάθε θαλασσίας οδού!

Έμφαση στα "σημεία ασφυξίας

Ο Νταβούτογλου, αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στα λεγόμενα "σημεία ασφυξίας" ("chokepoints") που ελέγχουν τις θαλάσσιες οδούς...
Σήμερα, η Τουρκία, ελέγχει μόνον τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια. Τον Ιανουάριο του 2009 όμως,
το Ινστιτούτο Stratfor των ΗΠΑ, δημοσίευσε χάρτες που παρουσιάζουν την τουρκική σφαίρα επιρροής του 2050 να ξεκινά από την Αζοφική Θάλασσα, την Κριμαία και τον Καύκασο, μέχρι την Τυνησία και την Αδριατική Θάλασσα και από το... Καζακστάν (!) μέχρι την Υεμένη, παρακάμπτοντας μόνον το Ιράν και το... Ισραήλ! Όλες οι άλλες χώρες της παλιάς "καλής" Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήτοι Βοσνία, Αλβανία, Ελλάς και Κύπρος, Συρία, Σαουδική Αραβία, Ομάν κ.τ.λ., γίνονται "κατακόκκινα" εκ νέου!

Η Τουρκία λοιπόν, στο μέλλον, θα ελέγχει κάποια από τα σπουδαιώτερα "σημεία ασφυξίας" των θαλασσίων οδών παγκοσμίως! Σουέζ, Στενά του Άντεν - Σομαλίας, Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο...

Κι ενώ αρχίζουν όλα τα παραπάνω να διαμορφώνονται σιγά-σιγά στη γειτονιά μας, ο Καραμανλής πήγε να συμμαχήσει με τη Ρωσία του Πούτιν ΔΗΘΕΝ... Λησμόνησε ο άνθρωπος - ή δεν του το δίδαξε ποτέ κανείς - ότι όσο η Ελλάς βρίσκεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ, κάτι τέτοιο δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να συμβεί ΠΟΤΕ! Ως πρωθυπουργός της χώρας, θα έπρεπε να γνωρίζει τα "στοιχειώδη" για τις θεωρίες της "Κεντρικής Γης" ("Heartland") και της "Γης του Δακτυλίου" ("Rimland") των Σερ Χάλφορντ Μάκιντερ (1861-1947) και Νίκολας Σπάικμαν (1893-1943) αντιστοίχως.

Τι είπαν οι δύο αυτοί γεωγράφοι και πολιτικοί επιστήμονες που τηρείται με "θρησκευτική ευλάβεια" από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ για δεκαετίες μέχρι και σήμερα;

Τα εξής:
Το 1904, ο Βρετανός Μάκιντερ, υποστήριξε για πρώτη φορά, ότι οι πεδιάδες της Ανατολικής Ευρώπης και της Σιβηρίας αποτελούν μία ιδιαιτέρως νευραλγική περιοχή, την οποία ονόμασε "Κεντρική Γη". Η περιοχή αυτή, διαθέτει ανεξάντλητους φυσικούς πόρους και κεντρική θέση στον πλανήτη, που την καθιστούν τη σημαντικότερη από όλες. Ο γεωγράφος Μάκιντερ, πρωτοπόρος της γεωπολιτικής, ισχυρίστηκε ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα μπορούσαν κάποια στιγμή - ελέγχοντας την "Κεντρική Γη" - να αποκτήσουν και ναυτική δύναμη. Έτσι, θα μπορούσαν να επικρατήσουν παγκοσμίως!

Αυτό το ενδεχόμενο, πανικόβαλε έκτοτε τις Ναυτικές Δυνάμεις της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Έτσι, ήρθε ο Ολλανδο-αμερικανός καθηγητής Σπάικμαν, με τη θεωρία της "Δακτυλίου Γης", επηρεάζοντας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την χάραξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και έξι δεκαετίες!

Ο Σπάικμαν, λέει: Υφίστανται εδάφη που περικλείουν την "Κεντρική Γη". Πρόκειται για την περίφημη "Δακτύλιο Γη" ή "Εσωτερικό Δακτύλιο" που αποτελείται από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Νοτιο-ανατολική Ασία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, τη Χερσόνησο του Αίμου και τη Δυτική Ευρώπη.

Βασικός στόχος της αμερικανικής γεωστρατηγικής - διαχρονικώς - είναι η περικύκλωση της Ρωσίας, η αποφυγή δημιουργίας ΜΙΑΣ ισχυρής δυνάμεως στην Ευρασία και η απαγόρευση κάθε εξόδου της στις θερμές θάλασσες. Εκεί οφείλονται οι πόλεμοι της Κορέας, του Βιετ Νάμ, του Αφγανιστάν και του Ιράκ!

Ο Καραμανλής, αγνοώντας όλα τα ανωτέρω, προέβη σε συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό "Μπουργκάς - Αλεξανδουπόλεως", σε αγορά πολεμικού υλικού από αυτήν, σε "θρησκευτική διπλωματία" στο Άγιον Όρος, και γενικώς άρχισε τα "σαλιαρίσματα" άνευ ουσίας με τον Πούτιν, κατορθώνοντας να γίνουμε το "κόκκινο πανί" για το ΝΑΤΟ!

Τώρα, τα πάντα με τη Ρωσία "πάγωσαν"...

Όσο (για τον Μπους πριν) και τον Ομπάμα σήμερα, αυτοί, ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ την Τουρκία δραματικά πλέον. Ο Καραμανλής, με τη φρικτή ΑΤΟΛΜΙΑ του να προχωρήσει τις συμφωνίες με τον Πούτιν (μέχρι τέλους) και την οδυνηρή όσο και αξιοθρήνητη ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ του, απώλεσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας, διεθνώς! Ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Αμερικανοί τον εμπιστεύονται πια. Έτσι, μας "τσακίζουν" και θα μας "τσακίζουν" και οι δυο!

Οι Ρώσοι, γεμάτοι αηδία και περιφρόνηση, στρέφονται προς άλλους πιο σοβαρούς και αξιόπιστους "παίχτες" στη διεθνή σκακιέρα. Ήδη, η Ρωσία και η Κίνα, καταργούν το δολλάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές! Οι Αμερικανοί, γεμάτοι οργή και θυμό, καθιστούν την Τουρκία νέα αυτοκρατορία! Μαζί με το Ιράν, οι Τούρκοι, θα αναλάβουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της Ρωσίας προς νότον, του σουνιτικού ισλάμ προς τον βορρά, την μελλοντική πλημμυρίδα της Ινδίας και της Κίνας προς δυσμάς και την πιθανή "διόγκωση" της Ε.Ε. προς ανατολάς...

Αντί ο Καραμανλής να διαβλέψει το προς τα πού οδεύουν τα πράγματα και οι εξελίξεις κατά τις επόμενες δεκαετίες (για αυτό και δεν είναι ούτε κατά διάνοιαν "ηγέτης")και ή να διεκδικήσει έναν ενεργό ρόλο για την μητροπολιτική Ελλάδα και την Κύπρο εντός του ΝΑΤΟ με ισχυρό Πολεμικό και Εμπορικό Ναυτικό, ή να "κατεβάσει" ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ τους Ρώσους στη Μεσόγειο Θάλασσα παραχωρώντας τους ναυτικές και αεροπορικές βάσεις αποχωρώντας ταυτοχρόνως από το ΝΑΤΟ, εκείνος πήγε και τα "χάλασε" και με τους δυο!
Τώρα, αντικρίζουμε το επερχόμενο τέλος μας... Η Τουρκία, θα μας αρπάξει πρώτα-πρώτα τα πετρέλαια στο Αιγαίο Πέλαγος εντός των επομένων 2-3 ετών (και πολύ λέμε) και κατόπιν - "με το σπαθί στη θήκη" όπως γράφουμε κι αλλού - θα απλωθεί στην ενδοχώρα μας.

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top