Select Menu


Στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε υποσχόμενος μεταξύ των άλλων το «κούρεμα» του χρέους τουλάχιστον κατά 50%. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου προβλήθηκε από τον κ. Τσίπρα η άποψη ότι επίκειται μία ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία υποτίθεται ότι εξασφαλίστηκε από την επιθετική διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνησή του.

Ήρθε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ και με μια δήλωση βόμβα, τίναξε στον αέρα όλο το παραμύθι της αναδιάρθρωσης του χρέους!


Για το αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο έχει χυθεί πολύ μελάνι.

Κανείς όμως από αυτούς που έχουν μιλήσει για το θέμα δεν έχει κάνει τον κόπο να μας πει πότε ένα χρέος είναι βιώσιμο και πότε δεν είναι. Ο λόγος είναι απλός. 

Γιατί ο ορισμός της βιωσιμότητας του χρέους προδίδει τα ταξικά και πολιτικά κριτήρια με βάση τα οποία προσεγγίζει κανείς το όλο ζήτημα. 

Αν το κρίνει από την σκοπιά των συμφερόντων των δανειστών, τότε βιώσιμο είναι κάθε χρέος για το οποίο ο δανειστής μπορεί να αποσπά πληρωμές σε χρήμα, ή σε είδος. 

Αν το κρίνει από την σκοπιά του οφειλέτη δεν είναι καθόλου έτσι, διότι στη δυνατότητα πληρωμής ενός χρέους πρέπει να συμπεριληφθεί και η ζωή του ίδιου του οφειλέτη. 

Ειδικά αν αυτός είναι ένας ολόκληρος λαός.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top