Select Menu


Οι απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την ΕΕ και η αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική της Κομισιόν έρχονται στο φως μέσω εμπιστευτικών εγγράφων, τα οποία δημοσιεύει το Euro2Day.

Τα έγγραφα δημοσιεύονται ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που πίεζε για την εν λόγω συμφωνία, βρίσκεται στην Άγκυρα για να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η Άγκυρα από την πλευρά της συνεχίζει να πιέζει για σημαντικά ανταλλάγματα. Μέχρι σήμερα τίποτα από τη συμφωνία του Νοεμβρίου μεταξύ Κομισιόν και Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Όπως προκύπτει από τα εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιεύει το Euro2Day, από τις 16 Νοεμβρίου και όταν είχε ήδη συμφωνηθεί το λεγόμενο «Σχέδιο Δράσης» μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αττάλεια της Τουρκίας, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τότε η Άγκυρα «θα στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά, να πνίγονται στις ακτές της».

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως δεν αποδέχεται τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει 3 δισεκατομμύρια το χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά, όπως απειλούσε, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και τόνισε πως δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα προκύπτουν από τα έγγραφα, η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ίδιου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.

Ανώτερη πηγή, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και την οποία επικαλείται το Euro2Day, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αλαζονικός, εριστικός και οι τόνοι της συζήτησης είχαν ανέβει επικίνδυνα, σε σημείο που η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό αποσιωπήθηκε από την ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη δεν ενημερώθηκαν όπως έπρεπε. Στους δημοσιογράφους δόθηκε επίσης διαφορετική ενημέρωση, καθώς διατάχθηκε πλήρης συσκότιση.

Από τα εμπιστευτικά έγγραφα φαίνεται πως η Άγκυρα έφερε την ΕΕ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, έκανε μια συμφωνία βασισμένη σε υποσχέσεις και έκτοτε εκβιάζει και ζητάει περισσότερα προκειμένου να την υλοποιήσει.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία ρίχνει το φταίξιμο στην Κομισιόν για τις λάθος διαπραγματεύσεις και η Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία, κινείται στη λογική πως μόνο εάν ικανοποιηθεί η Τουρκία θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Σύμφωνα με το Euro2Day, το νέο τουρκικό πλάνο εμπλέκει την ΕΕ και στις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, με πρόσχημα το προσφυγικό. Διεκδικεί ακόμη περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ από «παγκόσμιους δωρητές» για να κρατήσει τους πρόσφυγές στα εδάφη της, ενώ φέρνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, ώστε να «λάβει» και από εκεί υποχωρήσεις που δεν άπτονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.





Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι όπως προκύπτουν από τα έγγραφα:

«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα όπως με τους πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όταν ο Ντόναλντ Τουσκ προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια, ώστε να διασφαλιστεί και η Ευρωζώνη και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία ήδη δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις.

Όταν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τέθηκε το ζήτημα του κινδύνου για την κατάργηση της Σένγκεν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «αυτό δεν τον αφορά, καθώς είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο».

«Ο κ. Ερντογάν ρώτησε ρητορικά: Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες, εάν δεν φτάσουμε σε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;», αναφέρεται στο έγγραφο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να απάντησε πως η ΕΕ μπορεί να κάνει τον εαυτό της λιγότερο ελκυστικό για τους πρόσφυγες «αλλά αυτή δεν είναι η λύση που θέλουμε».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήκωσε κι άλλο τους τόνους λέγοντας ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. «Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;» είπε στους Τουσκ και Γιούνκερ. «Οι επιθέσεις στο Παρίσι αφορούν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αμόρφωτοι αλλά θα συνεχίσουν να είναι τρομοκράτες για την Ευρώπη», συνέχισε.

Τότε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε υψηλούς τόνους, είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αποκάλυψε δε ότι η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, ώστε να βοηθηθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές.

«Δεχθήκαμε κριτική για αυτήν την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης. Και όσον αφορά στα κονδύλια ούτε εγώ, ούτε ο Ντόναλντ (Τουσκ) μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους αριθμούς. Χρειαζόμαστε διαύγεια μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια, όπως το κεφάλαιο 17», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε τα σχόλια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσβλητικά και διέκοψε για ακόμα μια φορά, λέγοντας ότι η καθυστέρηση της έκθεσης δεν τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές. Με θυμό είπε ότι «η έκθεση είναι μια προσβολή» και ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ εδώ και 11 χρόνια.

«Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος. Η απάντηση που πήρε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η έκθεση προόδου καθυστέρησε μετά από αίτημα του ιδίου του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, σήκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους, καθώς ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται τώρα «εξαπατημένος».

«Είχα την εντύπωση ότι θέλατε να συμφιλιωθείτε με την Ευρώπη, γιατί πραγματικά σταθήκαμε στο ύψος των προκλήσεων», είπε για να διακοπεί για ακόμα μια φορά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον προκάλεσε να «αναφέρει έστω και μια παραχώρηση που έκανε η ΕΕ προς την Τουρκία». Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε τη δυνατότητα παροχής κονδυλίων, την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών, τη φιλελευθεροποίηση της βίζας, αποφάσεις οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για τα κράτη-μέλη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα για την Τουρκία, ότι τα κονδύλια ήταν για τους πρόσφυγες και όχι για τη χώρα. «Χρησιμοποιείτε προ-ενταξιακά κονδύλια. Πραγματικά αυτό είναι τίποτα. Δεν έχετε ανοίξει κεφάλαια. Περιμένουμε 53 χρόνια. Μας κοροϊδεύετε», φώναξε.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανταπάντησε ότι οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο «σαν πρίγκιπα», για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα». Γυρνώντας προς τον Ντόναλντ Τουσκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν «ασεβής» και ότι κατά την άποψή του η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της. «Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες», ανέφερε και σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία».



Από τον παραπάνω διάλογο του Ερντογάν με τους δοτούς του Βερολίνου Γιούνκερ και Τούσκ, μάθαμε, εκτός των άλλων, δύο πράγματα.

Α) Ότι μέχρι στιγμής η τρόϊκα έχει διαθέσει για τη μαύρη και αχόρταγη τρύπα που λέγεται Ελλάδα, 400 δισεκατομμύρια ευρώ!!!

Β) Ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν για να διασωθεί το ευρώ!!!

Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά γιατί εμείς νομίζαμε ότι οι «εταίροι» μας, θέλουν να μας σώσουν από την αγάπη που τρέφουν για μας...

Αυτό το παραμύθι δεν μας πουλάει άραγε το δικό μας πολιτικό σύστημα;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top