Select Menu


Σε νέα χαμηλά 26 και πλέον ετών, και συγκεκριμένα, στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 1989, επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ την αγορά επηρεάζουν και τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης και ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες, για τρίτη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παίζει το σενάριο της ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και η πτώση των διεθνών αγορών επιβαρύνει και το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται σε χαμηλά 16 μηνών.

Η αγορά διέσπασε καθοδικά την ισχυρή στήριξη των 470 μονάδων, επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου του 2012, όταν υπήρχε το σενάριο του Grexit.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του 2016 σημειώνει πτώση κατά 26,47%, σχεδόν διπλάσια από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-25, o τραπεζικός δείκτης και οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Στις τραπεζικές μετοχές παρατηρείται «ξεπούλημα», με τους επενδυτές να προτιμούν να ρευστοποιούν με ζημία λίγο διάστημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει διπλάσιες απώλειες από αυτές του Γενικού Δείκτη, υποχωρώντας σε ποσοστό 59,37%.

Η μετοχή της Εθνικής από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση 58,02%, της Alpha Bank υποχωρεί κατά 55,02%, της Πειραιώς κατά 64,39% και της Eurobank σημειώνει πτώση 62,69%.

Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών έχει καταρρεύσει καθώς μόλις ενάμιση μήνα πριν έγινε αύξηση κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες με 15,5 δισ. και σήμερα όλες οι Τράπεζες είναι κάτω από 5 δισ! 

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, θα έπρεπε να έχουμε τριβές, αλλά πολύ πιο ήπιες, της τάξεως του 10% ή 20% αλλά αυτό που συμβαίνει είναι περισσότερο από 65% κάτω! 

Έχουν δηλαδή χαθεί τα δύο τρίτα. Εδώ φαίνεται, ότι αυτοί που βγαίνουν και πουλάνε, φεύγουν γιατί δεν θέλουν το ρίσκο της χώρας και προτιμούν, ό,τι μαζέψουν, γιατί είναι μεγάλη η αμφιβολία!

Και τώρα; Τέταρτο μνημόνιο ή κούρεμα;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top