Select Menu

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Ρωσία οφείλει να καταβάλει 50 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στους μετόχους της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos για απαλλοτρίωση των μετοχών τους, ανακοίνωσαν οι συνήγοροι των μετόχων στο Λονδίνο. 

«Η επίθεση κατά της Yukos είχε πολιτικά κίνητρα», τόνισε ο Τιμ Οζμπορν, διευθυντής της εταιρείας χαρτοφυλακίου GML περιστοιχισμένος από τους δικηγόρους του, οι οποίοι τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής στην ιστορία της εκδίκασης επιχειρηματικών διαφορών. 

Ο όμιλος GML είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην ολιγάρχη, επικριτικού απέναντι στον Κρεμλίνο και πρώην ιδιοκτήτη του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, ο οποίος πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίσθηκε στις 20 Δεκεμβρίου, έπειτα από αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Στις αρχές του 2014, ο Χοντορκόφσκι ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει στην αγωγή κατά του ρωσικού κράτους. Το ύψος της αποζημίωσης που ορίσθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης είναι 20 φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ποσό έχει ποτέ ορισθεί ως αποζημίωση από το δικαστήριο αυτό. Η Ρωσία έχει προθεσμία 180 ημερών, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015, για να αρχίσει την καταβολή της αποζημίωσης των 50 δισετομμυρίων δολαρίων. 

Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής θα αρχίσουν να επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας. Η αγωγή κατετέθη στη Χάγη από θυγατρική του Ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήλεγχε την Yukos. 

Ο Ομιλος Menatep είναι σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου GML και ο Χοντορκόφσκι δεν είναι πλέον μέτοχος της GML ή της Yukos. Από τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να εφεσιβάλει την απόφαση. -

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top