Select Menu


Η Ευρωζώνη παγώνει τα ψευτομέτρα για το χρέος λόγω των ψευτοεξαγγελιών Τσίπρα! Ως τον Ιανουάριο τουλάχιστον αναμένεται να διαρκέσει το πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέινς.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup αναφέρει πως οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως:
"Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες".
Παράλληλα ο εκπρόσωπος βρίσκει πως κάποιες χώρες μοιράζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και καταλήγει λέγοντας πως "αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς ως τον Ιανουάριο".

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, τεράστια πίεση βάζουν στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές οι οποίοι προειδοποιούν ότι μέχρι να εξεταστεί αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μεώση του ΦΠΆ στα νησιά του Αιγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους από την «υπεραπόδοση των εσόδων» συμβαδίζουν με τις συμφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα και στους θεσμούς, παγώνει η απόφαση για υλοποίηση μιας σειράς από βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάρτυνση του ελληνικού χρέους!

Παγώνει προς το παρόν η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πηγές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μέχρι να διαπιστωθεί από τους θεσμούς κατά πόσο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ΦΠΑ και συντάξεις είναι συμβατές με τους στόχους του προγράμματος και δεν δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη τους!

Το προσωρινό πάγωμα έρχεται έπειτα από τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε δημοσίως το Βερολίνο για τις εξαγγελίες μέτρων από την Αθήνα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δανειστών και μέχρι οι θεσμοί να αποτιμήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τον μποναμά στους συνταξιούχους και την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μετανάστευση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ESM:

Για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που συμφώνησε το Eurogroup, χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ΕΜΣ. Έπειτα από τις πρόσφατες προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον δημοσιονομικά έξοδα για συντάξεις και ΦΠΑ τα ΔΣ μας έχουν παγώσει προς το παρόν τις αποφάσεις. Οι θεσμοί εξετάζουν αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης ένταντι των δεσμεύσεων του προγράμματος του και των στόχων που έχει θέσει ο ΕΜΣ. Οι Διευθυντές του EFSF και του ΕΜΣ θα αναλύσουν έπειτα την αξιολόγηση των θεσμών και θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν.

Η ξαφνική εμπλοκή σημαίνει ότι ο «μποναμάς» στους συνταξιούχους και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μπαίνουν στο μκροσκόπιο της Τρόικας για να ελεγχθεί η συμβατότητα των έκτακτων παροχών με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Ό,τι έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους θα εξεταστούν με βάση τη συμφωνία του ESM κι από εκεί και πέρα θα κριθεί κατά πόσο αυτές οι εξαγγελίες συμβαδίζουν με τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς» δήλωσε πριν λίγη ώρα ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας -ESM- που συνομίλησε με το Πρώτο Θέμα ανέφερε ότι το κάτα πόσο θα ισχύσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν με τον ESM θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση συμβαδίζουν με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των θεσμών. «O ESM θα αναλύσει τις πρόσφατες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης» είπε ο ίδιος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπροσθέτως και σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκα Τίσενχάουζεν επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει να παίρνει μονομερή μέτρα kαι για να μην κανένα περιθώριο παρερμηνείας του τι ακριβώς επιθυμεί να διαβιβάσει προς την ελληνική πλευρά και τον πρωθυπουργό της χώρας προσωπικά, καταλήγει με το εύγλωττο: 

«Για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top