Σε συμβιβασμό για τη συνθήκη ελεύθερου εμπορίου - CETA μεταξύ Ε.Ε. - Καναδά, κατέληξαν οι περιοχές του Βελγίου, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Σαρλ Μισέλ να ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας.
Η υπογραφή της CETA είχε «μπλοκαριστεί» από το απρόβλεπτο «όχι» της Βαλονίας στο τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη συμφωνία CETA. Έτσι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ήταν η μόνη εκ των 28 της Ε.Ε. που δεν έχει πει το «ναι» στη συμφωνία. Ακολούθησαν ασφυκτικές πιέσεις υπό τη μορφή απειλών από τις Βρυξέλλες στη μικρή Βαλονία για να εγκρίνει τη συμφωνία, τις οποίες καθοδήγησε το Βερολίνο.
Η συμφωνία μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του Βελγίου επιτεύχθηκε μετά από συνάντηση των εκπροσώπων των κρατιδίων, το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με τη Le Monde, οι περιοχές του Βελγίου (μεταξύ των οποίων η Βαλλονία) αποδέχονται το επεξηγηματικό σημείωμα του Οκτωβρίου για τη CETA, το οποίο περιέχει επιπλέον διαβεβαιώσεις για την προστασία των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και των αγροτικών προϊόντων.
Ο συμβιβασμός που αποδέχεται το Βέλγιο προβλέπει επίσης, ότι τα ιδιωτικά δικαστήρια που προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά, που θα είναι αρμόδια για την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών και πολυεθνικών εταιρειών, δε θα λειτουργήσουν κατά την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας. Η σύσταση αυτών των δικαστηριών, που αποτελούσε μία από «κόκκινες γραμμές» της Βαλονίας, θα πρέπει να υπερψηφιστεί αφενός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφετέρου από τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Όλα τα κοινοβούλια είναι τώρα σε θέση να εγκρίνουν την CETA μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα. Σημαντικό βήμα για την Ε.Ε. και τον Καναδά», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.Με λίγα λόγια, η συμφωνία που έκαναν οι Βαλλονοί είναι να περάσουν τα ειδικά δικαστήρια ως ξεχωριστή μεικτή συμφωνία, που σημαίνει θα πρέπει να πάνε πάλι στα κοινοβούλια (και το δικό τους) προς ψήφιση. Σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης θα μπορούσαμε να πούμε ότι την υποχώρηση την έκανε η Ε.Ε. και ο Καναδάς προκειμένου να μην πεθάνει η συμφωνία.
Το κείμενο θέσεων που συμφωνήθηκε στο Βέλγιο θα πρέπει τώρα να μελετηθεί από τα υπόλοιπα 27 κράτη, με στόχο να πάρει την έγκρισή τους, προτού μπορέσει να εγκριθεί η CETA. Ειδικότερα θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κοινοβούλια του Βελγίου τα οποία θα αποφανθούν "πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής".
Στο παρακάτω σύντομο βίντεο αναλύεται σχετικά με το τι έγινε στον Καναδά αναφορικά με τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου (γνωστές σαν CETA, TTIP, NAFTA κ.λ.π.) που τέθηκαν σε ισχύ και τις οποίες προορίζουν και για εμάς μέσω της Ε.Ε στο σύντομο μέλλον....
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.