Select Menu


Οι Βαλόνοι (γαλλόφωνοι Βέλγοι), δηλαδή λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, κατάφεραν να μπλοκάρουν την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA)!

Η οργισμένη διαπίστωση της λιθουανής προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε ότι η ΕΕ έγινε «όμηρος της εθνικής πολιτικής μιας μεμονωμένης χώρας» ήταν κάθε άλλο παρά υπερβολική. Διότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται καν για μια ολόκληρη χώρα. Αντιθέτως αφορά τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου της γαλλόφωνης περιοχής της Βαλονίας στο Βέλγιο, με μόλις 3,5 εκατομμύρια κατοίκους. Μηδενός εξαιρουμένου οι κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών είναι υπέρ της CETA.

Λίγοι γνωρίζουν ότι το Βέλγιο είναι ομοσπονδιακό κράτος, με αποκεντρωμένη διοίκηση. 

Η γαλλόφωνη Βαλονία, η ολλανδόφωνη Φλάνδρα και η γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου έχουν δικό τους πρωθυπουργό και δική τους, τοπική Βουλή με ευρύτατες αρμοδιότητες. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), ο Όλιβερ Πάας, πρωθυπουργός της γερμανόφωνης κοινότητας, προσπαθεί να εξηγήσει αυτό που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν στην υπόλοιπη Ευρώπη: πώς είναι δυνατόν μία μικρή κοινότητα 3,5 εκατομμυρίων Βαλόνων να μπλοκάρει μία εμπορική συμφωνία, την οποία υποτίθεται ότι αποδέχονται 500 εκ. Ευρωπαίοι πολίτες;

«Έχουμε θέσει κι εμείς, όπως και άλλα περιφερειακά κοινοβούλια, μία σειρά από προϋποθέσεις για τη συμφωνία CETA με τον Καναδά» εξηγεί ο Πάας. «Έχουμε δηλώσει ότι κατ΄αρχήν είμαστε υπέρ της συμφωνίας, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να θεσπίσουμε διεθνείς προδιαγραφές στις εμπορικές συναλλαγές. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε θεμελιώδεις αξίες που επί δεκαετίες είχαμε οικοδομήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται η προστασία του καταναλωτή, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λήψη αποφάσεων».

«Δεμένα» τα χέρια του υπουργού Εξωτερικών

Στην ομοσπονδιακή οργάνωση της πολιτείας το Βέλγιο έχει σημαντικές ομοιότητες, αλλά και κάποιες διαφορές με τη γειτονική Γερμανία. Γιατί ακόμη και τα μεγαλύτερα γερμανικά κρατίδια, όπως η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη, μπορεί να διαθέτουν ευρείες αρμοδιότητες, αλλά δεν δικαιούνται να συνάπτουν ή να αποτρέπουν διεθνείς συμφωνίες. 

Όμως οι βελγικές περιφέρειες έχουν αυτό το προνόμιο. «Μία ιδιαιτερότητα του βελγικού ομοσπονδιακού συστήματος» λέει ο πρωθυπουργός της γερμανόφωνης κοινότητας, «είναι ασφαλώς το γεγονός ότι τα κρατίδια έχουν και ορισμένες αρμοδιότητες που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής. Η συνταγματική τάξη στο Βέλγιο προβλέπει ότι ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να συνυπογράψει μία τέτοια συμφωνία (όπως η CETA) χωρίς τη συγκατάθεση όλων των τοπικών κρατιδίων».

Πίσω από το βέτο της γαλλόφωνης Βαλονίας υποβόσκει μία ακόμη αντίθεση με την ολλανδόφωνη Φλάνδρα. Ο συνολικός όγκος των συναλλαγών της Φλάνδρας με τον Καναδά είναι δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο της Βαλονίας. Είναι και αυτός ένας λόγος που οι Φλαμανδοί τάχθηκαν από την αρχή υπέρ της συμφωνίας, σε αντίθεση με τους Βαλόνους. Ο Όλιβερ Πάας δεν θέλει να λάβει θέση στη διαμάχη και λέει ότι ελπίζει να βρεθεί λύση για το καλό του Βελγίου. «Στο Βέλγιο δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ομοσπονδιακό μοντέλο. Με αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο, είναι η αλήθεια, θεσμικό πλαίσιο, αυτή η χώρα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σε διαφορετικές πολιτιστικές οντότητες μία ειρηνική συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη. Αντιλαμβανόμαστε ότι έτσι δεν γίνεται πιο εύκολη η διακυβέρνηση. Αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση στο ομοσπονδιακό μοντέλο και στη σημερινή συνταγματική τάξη της χώρας».

Η «προεργασία» Γιούνκερ

Κανονικά τα εμπορικά ζητήματα επιλύονται σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο. Τον Ιούλιο ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ είχε προαναγγείλει σχεδόν πανηγυρικά το τέλος αυτή της παράδοσης, ανακοινώνοντας ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όχι μόνον το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα εθνικά κοινοβούλια. Ήταν «λάθος για το οποίο με πίεσαν άλλοι», παραδέχθηκε την Παρασκευή ο Λουξεμβούργιος. Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ όμως πιστεύει ότι εάν ήταν υπεύθυνη για τη CETA μόνον η Κομισιόν, τότε «θα είχαμε άλλες δυσκολίες».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι «εάν δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε μια εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, τότε δεν ξέρω πώς θα κλείσουμε εμπορικές συμφωνίες με άλλα μέρη αυτού του κόσμου». Ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στην αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ, την επίσης διαμφισβητούμενη TTIP. Το πρόβλημα όμως είναι αρκετά πιο ουσιαστικό: πολλοί θεωρούν ότι διακυβεύεται η ικανότητα της ΕΕ να εκφράζεται ως ένα ενιαίο σύνολο.
Τελικά η Βαλονία είναι ο σύγχρονος Αστερίξ που παλεύει απέναντι στην αυτοκρατορία της παγκοσμιοποίησης; Ή απλώς ένας ιδιότροπος παίκτης που κρατάει ομήρους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους με ένα βέτο υποκινούμενο από τοπικά συμφέροντα; 

Όπως και να έχει, αυτή η εξέλιξη ελπίζουμε πως θα καθυστερήσει αρκετά τις συζητησείς για την CETA, πράγμα καταστροφικό για μια συμφωνία που αδημονούν να περάσουν στα γρήγορα οι Νεοταξίτες, χωρίς οι πολίτες να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και ότι δεν είναι παρά ο προπομπός της ΤΤΙΡ

Όπως τόνισε άλλωστε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ίδια συνάντηση «εάν η ΕΕ δεν επικυρώσει τη συμφωνία, η εμπορική πολιτική της θα παρουσιάσει ένα μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας. Θα είναι κοντά στο θάνατο».

Αμήν και πότε!

Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο Deutsche Welle

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top