Select Menu


Μία νέα μελέτη για λογαριασμό της μή κερδοσκοπικής οργάνωσης «Citizens for Tax Justice», αποκαλύπτει πως οι πολυεθνικές εταιρείες της λίστας Fortune 500 διαθέτουν σχεδόν $2,5 τρισεκατομμύρια δολλάρια κερδών σε offshore, με αποκλειστικό σκοπό την φοροαποφυγή!

Στην κορυφή αυτής της λίστας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη εταιρεία απο την Apple, η οποία απο το 2009 που ιδρύθηκε έστειλε συνολικά κέρδη ύψους $214.9 δισ. δολλαρίων σε φορολογικούς παραδείσους. 

Για να αντιληφθείτε τα μεγέθη της κομπίνας αυτής, φτάνει να αναλογιστεί κανείς ότι τα $215 δισεκατομμύρια δολάρια που απέκρυψε η Apple μέσω τριών διαφορετικών offshore ξεπερνά κατα πολύ τα ΑΕΠ ολόκληρων κρατών όπως η Ελλάδα (185 δισ.) και η Πορτογαλία (198 δισ.), ενώ σε περίπτωση που επέστρεφε αυτά τα κέρδη στις ΗΠΑ ως όφειλε, θα αναγκαζόταν να αποδώσει ένα ποσό, περι των 65.5 δισ. δολαρίων, ποσό επίσης μεγαλύτερο απο ΑΕΠ χωρών όπως η Λευκορωσία, η Ουρουγουάη ή η Κροατία!


Στην δεύτερη θέση με τους μεγαλύτερους φοροαπατεώνες, βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία Pfizer όπου σε 181 offshore λογαριασμούς έχει στείλει κέρδη που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των $194 δισεκατομμυρίων δολλαρίων

Χάλκινο μετάλλιο στην απατεωνιά απονέμεται στην Microsoft όπου σε 5 offshore λογαριασμούς έχει στείλει κέρδη που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των $124 δισεκατομμυρίων δολλαρίων

Στα αξιοσημείωτα της λίστας είναι αναμφίβολα η Goldman Sachs η οποία διαθέτει 987 offshore λογαριασμούς με $28.6 δισ. δολλάρια κερδών!

Σύμφωνα με την μελέτη, εαν οι εταιρείες της λίστας Fortune 500 αποφάσιζαν να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους ώς όφειλαν να κάνουν νόμιμα εξαρχής, τότε θα καλούνταν να καταβάλουν συνολικά για τα κέρδη που απέκρυψαν $717.8 δισεκατομμύρια δολλάρια σε φόρους, την στιγμή που το ΑΕΠ των ΗΠΑ ανέρχεται για το 2015 στα $438 δισεκατομμύρια!

Κατα τα άλλα φταίει η "κρίση" για την παγκόσμια λεηλασία που υφίστανται οι λαοί!

Επιμέλεια/μετάφραση: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top