Select Menu


Ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου!

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μιλώντας στην ενημέρωση τύπου, η επίτροπος Μαριάν Τίσεν, ξεκαθάρισε ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που υποβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015 είναι απόλυτα ακριβή και αξιόπιστα σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο.

Αποκάλυψε ότι έχει σταλεί επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία ζητείται να ξεκαθαριστούν οι υπόνοιες για τα στοιχεία, ενώ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να στηρίξουν και να προστατεύσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Είπε μάλιστα ότι παρερμηνείες για τα στατιστικά που σχετίζονται με μελλοντικές διαθέσεις κεφαλαίων, μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες.

Η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής έχει ως εξής:

«Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας.

Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών. Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Απαντητική επιστολή στην Κομισιόν απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το περιεχόμενο της οποίας γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κας Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε την έκπληξή του για την επιστολή της Ε.Ε. προς το πρόσωπό του, τονίζοντας ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση - κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός - τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Αναλυτικά:

«Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση. Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα. Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της. Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης. Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».

Η αποδοχή της ωμής προτροπής των τριών ανώτατων αξιωματούχων της Ε.Ε. απο τη νομίμως εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση για ουσιαστική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, έρχεται να συμπληρώσει άλλο ένα κομμάτι στο εκτυλισσόμενο σχέδιο της πολύκροτης υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ που όχι μόνο στοίχισε στον Ελληνικό λαό εκατοντάδες δισεκατομύρια ευρώ από τα οριζόντια μέτρα που εξαθλίωσαν και συνεχίζουν να εξαθλιώνουν την κοινωνία, αλλά η διαλεύκανση του αποτελλεί και το εφαλτήριο ουσιαστικής εξόδου της χώρας μας από την κρίση!


Σε μια στιγμή που θα έπρεπε συντονισμένα και χωρίς δεύτερη σκέψη, κυβέρνηση, υπουργός οικονομικών και ελληνική δικαιοσύνη, να περάσουν σε οργανωμένη, κλιμακούμενη, συντονισμένη και ασυμβίβαστη αντεπίθεση, για να κόψουν το βήχα των θρασύτατων της ευρωπαϊκής συμμορίας, επέλεξαν των ταπεινωτικό δρόμο της υπακοής μέσα από μια απολογητική - κατευναστική δήλωση στη Βουλή απο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη

«Θα ήθελα να πω με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία της Eurostat. Έχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015» και πρόσθεσε: «εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ακριβώς έκανε και με τη διαδικασία τοποθέτησης νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα».



Συνεχίστε λοιπόν κύριοι και κυρίες να ζητιανεύετε αντί, βασιζόμενοι κυρίως στην ΣΛΕΕ (Συνθήκη για την Λειτουργία της ΕΕ) άρθρο 340, και στο τρίτο Πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και σε άλλες Διεθνείς Συνθήκες, να απαιτήσετε την διαγραφή των 210 δισεκ. ευρώ της ζημίας που υπέστη η χώρα μας από την ψευδή διόγκωση των στοιχείων.

Τα 210 δισεκ. ευρώ είναι τα ισοδύναμα που ψάχνετε,και όχι οι φόροι στο κρασί!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top