Select Menu


Η επιμονή των δανειστών για αθώωση του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η πλήρης υποταγή και της παρούσας κυβέρνησης και η κατάλυση πλήρως της εσωτερικής έννομης τάξης στην Ελλάδα.

Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής

Είναι πραγματικά πρωτοφανές να επιβάλλεται από την ηγεσία της ΕΕ και μάλιστα δημοσίως μια δικαστική απόφαση. Θα ήταν ποτέ δυνατόν αυτό να συμβεί με την Γερμανία και τη Γαλλία; Όχι. Επομένως το περιστατικό αυτό αποκαλύπτει πλήρως τη φύση της ΕΕ: πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.

Τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι σ’ αυτή την πραγματική λαίλαπα; Όχι και πολλά πράγματα, καθώς μαζί με την ταπείνωση της χώρας επιδεινώνεται ραγδαία και η κατάσταση της οικονομίας, παρά την καταιγίδα των φόρων ή ίσως και εξαιτίας αυτής της καταιγίδας.

Τα έσοδα έχουν πέσει έξω, η ανεργία καλπάζει στο 28%, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, οι αποκρατικοποιήσεις δεν περπατάνε, ο δημόσιος τομέας διαλύεται μέρα με τη μέρα, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η αγορά ακινήτων έχει παγώσει και το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνει ενώ η χώρα συνεχίζει να δανείζεται μανιωδώς. Το μοντέλο είναι πραγματικά για κλάματα.

Το μόνο που θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να υποβάλλονταν από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ένα δικό της σχέδιο στους Γερμανούς: διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, αναστολή αποπληρωμής ομολόγων για 10 χρόνια με ρήτρα ανάπτυξης και κονδύλια δημοσίων επενδύσεων. Οι γερμανοί θα διαπραγματευθούν σκληρά, αλλά στο τέλος θα βρεθεί φόρμουλα, διότι κανείς δεν θέλει να ξεσπάσει τραπεζική κρίση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Εάν απέναντί τους ήταν μια αποφασισμένη διαπραγματευτική ελληνική ομάδα, η οποία θα καταστούσε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλο μνημόνιο και θα επέμενε με καθαρά χαρτιά μέχρι τέλους, είναι πιθανόν ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα.

Εάν παρά ταύτα, διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας τότε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα: η Ελλάδα θα πρέπει να εκπονήσει ένα δικό της εθνικό σχέδιο σωτηρίας και φυσικά εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ

Αυτή είναι η κατάσταση. Τα πράγματα δεν πάνε άλλο. Η Ελλάδα βουλιάζει. Οι κυβερνήσεις που απλώς υπογράφουν μνημόνια χωρίς να βγάζουν άχνα, πρέπει να αντιληφθούν ότι αργά ή γρήγορα οδηγούνται στο απόλυτο αδιέξοδο. Η περίπτωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτική. Όχι μόνον επιβάλλεται στην Ελλάδα μνημόνιο, όχι μόνον περιορίζεται η κυριαρχία της χώρας και οι νόμοι βγαίνουν κατ’ εντολήν, αλλά καταργείται ακόμη και η έννομη τάξη της.

Η ταπείνωση της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Θέλοντας και μη, η πολιτική τάξη, προ του πλήρους εξευτελισμού της και προκειμένου να μην αυτοκαταργηθεί θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να αντιδράσει.

Το ζήτημα είναι πότε.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top