Select Menu


Τριγμούς στις γερμανοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να προκαλέσει η αποκάλυψη του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD. Σύμφωνα με εμπιστευτική γνωμοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης, η συνεργασία με ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή είναι εδώ και χρόνια συνειδητή πολιτική της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που έχει κατ' αποκλειστικότητα στη διάθεσή του το ARD και αποτελεί απάντηση σε επερώτηση του κόμματος της Αριστεράς σημειώνεται: «Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και η υποστήριξη της αιγυπτιακής μουσουλμανικής αδελφότητας, της Χαμάς και ομάδων της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας από το κυβερνητικό τουρκικό κυβερνητικό κόμμα ΑΚP και τον πρόεδρο Ερντογάν υπογραμμίζουν τη ιδεολογική τους συγγένεια».

Με αυτό το κείμενο η γερμανική κυβέρνηση διατυπώνει για πρώτη φορά επισήμως την άποψη ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, διότι η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2003, σύμφωνα με το ARD. Μάλιστα, η Τουρκία εντατικοποίησε σκόπιμα τις σχέσεις της με την Χαμάς και άλλες οργανώσεις, όπως αναφέρει το έγγραφο: «Συνέπεια της σταδιακής ισλαμοποίησης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας από το 2011 ήταν να εξελιχτεί η Τουρκία σε κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής της Εγγύς και Μέσης Ανατολής».

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έχουν αποφύγει συνειδητά να επικρίνουν την τουρκική πολιτική από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ενώ έδειξαν κατανόηση για τη σκληρή αντιμετώπιση των ενεχομένων στο αποτυχημένο πραξικόπημα από τις τουρκικές αρχές, κάτι το οποίο βρίσκεται σε αντίφαση με τη γνωμοδότηση αυτή, σχολιάζει το ARD.

Για τις ειδικές διασυνδέσεις της τουρκικής πολιτικής με το στρατιωτικό ισλαμισμό έχει γίνει λόγος μόνον εμμέσως μέχρι τώρα και γι΄ αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην κυβερνητική γνωμοδότηση γίνεται πολλές φορές λόγος για τον ίδιο τον κ. Ερντογάν και μάλιστα το όνομά του υπογραμμίζεται με κεφαλαία γράμματα.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ARD, το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών τη Γερμανίας δεν έχει συμμετάσχει στη διατύπωση της απάντησης. Τυπικά, όμως, η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στο κοινοβούλιο ισχύει ως επίσημη θέση της κυβέρνησης, μια διαδικασία την οποία επέκρινε σφοδρά ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής, αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις, Ρολφ Μίτσενιχ, διότι φοβάται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η γνωμοδότηση αυτή στις σχέσεις της Γερμανίας με την Άγκυρα: «Σε μια τόσο ευαίσθητη και εκτεταμένη εκτίμηση θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει και το υπουργείο Εξωτερικών. Άλλωστε πρόκειται για μια χώρα του ΝΑΤΟ και Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία», όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό.

Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται στην κριτική του. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να γίνεται συνυπεύθυνη στο να καθιερωθεί η Τουρκία ως πατρίδα του στρατιωτικού Ισλάμ. Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση μεταχειρίζεται τον Ερντογάν με το γάντι, αν και η Τουρκία του φέρεται να είναι το κεντρικό πεδίο δράσης του ισλαμισμού και ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος για εξωτερικά θέματα Σέβιμ Ντάγκντελεν. Η αριστερή βουλευτής κατηγόρησε επίσης τη γερμανική κυβέρνηση ότι εξαπατά την κοινή γνώμη με το να προβάλει μια θετική εικόνα της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δεν συμβιβάζεται με τις εμπιστευτικές διαπιστώσεις της.

Και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), όμως, θεωρεί τις διασυνδέσεις της τουρκικής κυβέρνησης ανησυχητικές: «Χωρίς αμφιβολία η ηγεσία του ΑΚΡ προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να καθιερωθεί ως καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με μέτρια όμως επιτυχία», είπε ο Ρολφ Μίτσενιχ. Αυτό αφορά και τις ομάδες οι οποίες θα συμφωνούσαν με τις πράξεις βίας, προσέθεσε.

Πώς απάντησε η Τουρκία

Με σκληρές εκφράσεις απάντησε η Άγκυρα στη Γερμανία την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι οι αιτιάσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία έχει γίνει κόμβος δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις δείχνουν «διεστραμμένη νοοτροπία» που έχει σαν στόχο της τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «οι αιτιάσεις αυτές είναι νέα εκδήλωση μιας διεστραμμένης νοοτροπίας, η οποία εδώ και κάποιο διάστημα προσπαθεί να φθείρει τη χώρα μας, στοχοποιώντας τον πρόεδρο και την κυβέρνησή μας».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top