Select Menu


Το 2014 η Apple πλήρωσε φόρο 50 δολαρίων για κάθε εκατομμύριο δολάρια που εισέπραττε από τις πωλήσεις iPhone και iPad σχεδόν σε όλο τον κόσμο, εκτός των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός φορολογικός συντελεστής με τον οποίο επιβαρύνθηκε η εταιρεία ήταν της τάξης του 0,005%.

Πώς έγινε όμως όλο αυτό; Η Apple διοχετεύει τα περισσότερα από τα κέρδη της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή την Αφρική και την Ινδία μέσω της Ιρλανδίας εδώ και δεκαετίες. Κάτι καθόλου ασυνήθιστο, καθώς αποτελεί πρακτική την οποία ακολουθούν πολλές ακόμη πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Όμως, όπως αναφέρει το CNN Money, αυτό γινόταν μέσω συμφωνιών της αμερικανικής εταιρείας με τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας από το 1991. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες επέτρεπαν στην Apple να «σπάει» τα έσοδα μεταξύ του παραρτήματός της στην Ιρλανδία και την κεντρική επιχειρηματική της έδρα η οποία υπήρχε μόνο στα χαρτιά.

Η Apple πλήρωνε κανονικά τον φόρο που της αναλογούσε όσον αφορά τις δραστηριότητες του ιρλανδικού παραρτήματος στις αρχές της χώρας. Όμως όσα κέρδη μεταφέρονταν στο παράρτημα-«φάντασμα» δεν φορολογούνταν καθόλου, εξαιτίας μιας οδηγίας της ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας η οποία επέτρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο για τις λεγόμενες «επιχειρήσεις χωρίς πατρίδα» (stateless companies).

Το πού πήγαιναν τα περισσότερα από τα κέρδη της Apple δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να το βρούμε, σημειώνει το CNN Money.


Το 2011 η Apple States International σημείωσε κέρδη 16 δισ. δολαρίων. Λιγότερα από 50 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν στο παράρτημα της Ιρλανδίας. Τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν στα «κεντρικά γραφεία» εκτός οποιασδήποτε φορολογικής αρχής.

Αυτό αποτέλεσε μια συμφωνία η οποία συνέφερε και τις ιρλανδικές αρχές.

Ο επιχειρηματικός φορολογικός συντελεστής στη χώρα της βόρειας Ευρώπης είναι 12,5%, κι αποτελεί έναν από τους χαμηλότερους της ΕΕ. Σκοπός του είναι αποκλειστικά να προσελκύσει μεγάλες πολυεθνικές. Apple, Google, Facebook, eBay και Twitter έχουν τα κεντρικά ευρωπαϊκά τους γραφεία στην Ιρλανδία. Μαζί με αυτά, έρχονται και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Για την περίπτωση της Apple, στη χώρα απασχολούνται 6.000 εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στο εργοστάσιο κατασκευής iMac στο Κορκ. Η πόλη που άλλοτε ήταν εξαιρετικά απομονωμένη, επέστρεψε στη ζωή και η Apple αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη των πολιτών της.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει το δικό της φορολογικό καθεστώς. Όμως οι ευρωπαϊκές αρχές κατηγορούν την Ιρλανδία ότι με τις συμφωνίες που έκλεισε με την Apple παρείχε στην αμερικανική εταιρεία τεράστιο προβάδισμα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Κι αυτό με βάση την ενιαία ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι παράνομο.

Η Apple δεν επιθυμεί, φυσικά, να πληρώσει τα 13 δισ. δολάρια –συν τόκους. Όμως και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας φέρεται να στέκεται στο πλευρό της αμερικανικής εταιρείας, φοβούμενη ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή για όλες τις υπόλοιπες πολυεθνικές που βρίσκονται σε ιρλανδικό έδαφος. Κάτι το οποίο ίσως αποτελέσει την απαρχή της «μετανάστευσής» τους σε άλλες χώρες, απολύοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδούς που εργάζονται σήμερα σε αυτές.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του CEO της Apple, Τιμ Κουκ ο οποίος με επιστολή του προς τους πελάτες της εταιρείας την Τρίτη (30 Αυγούστου) αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη, αγνοώντας τους φορολογικούς κανόνες της Ιρλανδίας και παρακάμπτοντας τη διεθνή φορολογική νομοθεσία». Συνεχίζοντας ο Κουκ σημειώνει ότι «Η απόφαση που ανακοινώθηκε υποστηρίζει ότι η Ιρλανδία παρείχε ειδικό φορολογικό καθεστώς στην Apple. Αυτή η άποψη δεν έχει καμία νομοθετική βάση. Ποτέ δεν ζητήσαμε, ούτε λάβαμε, κάποια ειδική συμφωνία. Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε αναδρομικούς φόρους σε μια κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει ότι δεν τους χρωστάμε τίποτα κι ότι έχουμε εξοφλήσει όλες τις οφειλές μας».

Ο Τιμ Κουκ επιχείρησε να υπερασπιστεί την πρακτική της Apple αναφέροντας ότι η Ιρλανδία αποτέλεσε την πρώτη διεθνή αγορά στην οποία κινήθηκε η εταιρεία από το 1980. Συμπλήρωσε πως όχι μόνο απασχολεί 6.000 εργαζόμενους στη χώρα, αλλά κι ότι σε όλη την Ευρώπη έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι προμηθευτές, οι πωλητές, οι αλυσίδες καταστημάτων και διανομέων αλλά και οι προγραμματιστές. «Η κίνηση της Κομισιόν ήταν απρόσμενη και θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο CEO της Apple. «Επιχειρεί να αλλάξει τη φορολογική νομοθεσία της Ιρλανδίας με έναν τρόπο που εκείνη θεωρεί σωστό. Αυτό θα έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην αξιοπιστία της Ευρώπης και των κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά τα δικά τους φορολογικά ζητήματα, καθώς και στο ίδιο το ευρωπαϊκή δίκαιο. Η Ιρλανδία έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης της Κομισιόν, και το ίδιο θα πράξει και η Apple».

Υπερασπιζόμενος τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Apple, ο Τιμ Κουκ έγραψε ότι «η εταιρεία στη δική της περίπτωση διατηρεί σχεδόν ολόκληρο το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στην Καλιφόρνια, επομένως η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων φορολογείται σε αμερικανικό έδαφος. Το ίδιο συμβαίνει και με όσες ευρωπαϊκές εταιρείες δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Όμως από ό,τι φαίνεται η Κομισιόν επιχειρεί να αλλάξει αναδρομικά αυτούς τους κανόνες».

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top