Select Menu


«Φωτιά» βάζουν οι νέες αποκαλύψεις για τις κινήσεις της Χίλαρι Κλίντον να διοχετεύει απόρρητα έγγραφα του State Department στον γαμπρό της, προκειμένου αυτός να στοιχηματίζει μέσω του hedge fund στην ελληνική ανάκαμψη!

Η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, όπως γράφει η RealNews, διοχέτευσε στον γαμπρό της (σύζυγο της κόρης του) απόρρητες πληροφορίες του State Department που αφορούσαν τις κινήσεις Μέρκελ – Σόιμπλε το 2012 για την Ελλάδα, προκειμένου αυτός να στοιχηματίσει στην ελληνική ανάκαμψη... και να «θησαυρίσει», με την Ελλάδα να γίνεται έρμαιο στα χέρια καιροσκόπων.

Το χρονικό της αποκάλυψης


Παράνομη διαχείριση απόρρητων πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επίκεντρο την ελληνική διάσωση προς όφελος του γαμπρού της, Μαρκ Μεζβίνσκι, αποκαλύπτεται ότι διέπραξε η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, Χίλαρι Κλίντον.

Η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φέρεται από την δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών της μηνυμάτων ότι χρησιμοποίησε απόρρητες πληροφορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις κινήσεις Μέρκελ- Σόιμπλε το 2012 ώστε να παράσχει προνομιακή πληροφόρηση για τις κινήσεις του Βερολίνου στον γαμπρό της, που συγκέντρωνε χρήματα και στοιχημάτιζε μέσω του δικού hedge fund στην ελληνική ανάκαμψη.

Οι ενέργειες της Κλίντον αποκαλύφθηκαν από την δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής της αλληλογραφίας.

Το σκάνδαλο με τα μηνύματα του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου βρίσκονται αυτή την εποχή στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης των ΗΠΑ.

Η αιτία είναι ότι όπως αποκαλύφθηκε το 2015, η κ. Κλίντον, χρησιμοποιούσε από το 2009 έως το 2012 προσωπικό λογαριασμό e-mail μέσω server που ήταν εγκατεστημένος στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, αντί όλα τα μηνύματά της να διεκπεραιώνονται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών παραβίασε όλους τους κανονισμούς ασφάλειας και καταπάτησε όλες τις διατάξεις περί διαφάνειας και ευθύνης υπουργών.

Καθώς τα αρχεία και τα e-mails του προέδρου και των υπουργών στις ΗΠΑ θεωρούνται δημόσια έγγραφα και εν μέσω κατακραυγής, η Χίλαρι Κλίντον -αφού παραδέχτηκε ότι είχε ήδη διαγράψει 32.000 «προσωπικά» μηνύματα- υποχρεώθηκε να παραδώσει τον Ιούνιο τον επίμαχο server στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τότε έχει αρχίσει ο «αποχαρακτηρισμός» διαβάθμισης απορρήτου και η διάθεσή του στις αρμόδιες ερευνητικές επιτροπές του Κογκρέσου.

Στο πλαίσιο αυτού του αποχαρακτηρισμού χθες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω του FOXNews, οι άγνωστες ενέργειες της Χίλαρι Κλίντον που αφορούν την ελληνική κρίση και έχουν άμεση σχέση με τις οικονομικές δραστηριότητες του γαμπρού της Μαρκ Μεζβίνσκι.

Η ιστορία έχει λίγο πολύ ως εξής:

Ο διαχειριστής του hedge fund, Mάρκ Μεζβίνσκι, είχε φίλους σε πολύ υψηλές θέσεις, όταν στοιχημάτισε στην ελληνική οικονομική ανάκαμψη.

Ο Μαρκ Mεζβίνσκι είναι παντρεμένος με την Τσέλσι Κλίντον, κόρη του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία.

Το έντονο ενδιαφέρον της πεθεράς του και τότε υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δεν ήταν αρκετό για τον ίδιο και τους επενδυτές για να αποφύγουν μια οικονομική τραγωδία.

Το 2011, ο Mεβζίνσκι, δημιούργησε αρχικά ένα γκρουπ από παράκτια (offshore) funds, συνολικού ύψους 325 εκατομμύριων δολαρίων με την ονομασία Eaglevale Partners το οποίο είχε συνεργασία και ένα ειδικό καθεστώς με επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs (Διαβάστε: Πώς συνδέονται η Goldman Sachs, το Grexit και οι κυβερνήσεις Σημίτη-Παπαδήμου).

Η εταιρεία με έδρα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε από τον Mεζβίνσκι και δύο πρώην συνεργάτες του από την Goldman Sachs.

Κάποια στιγμή άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα σε μια εποχή που κάποιοι στη Wall Street είχαν ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Για ένα διάστημα, ο Mεζβίνσκι εμφανιζόταν σε συνέδρια των hedge funds προκειμένου να προωθήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο ίδιος προσωπικά μάλιστα ήταν ανάμεσα στους 18 εκπροσώπους hedge fund που συνάντησαν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Νέα Υόρκη τον Αύγουστο του 2013 κατά την διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Το hedge fund που είχε επικεντρωθεί στην ελληνική κρίση είχε την επωνυμία Eaglevale Hellenic Opportunity (άρθρο).

Εκτιμάται ότι αυτό το hedge fund που είχε συγκεντρώσει το ποσό των 25 εκατομμύριων δολαρίων από επενδυτές με σκοπό να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές και ελληνικό δημόσιο χρέος, υπέστη σχεδόν συνολικές απώλειες.

Τον περασμένο Μάιο, το επενδυτικό ταμείο του Mεζβίνσκι τερμάτισε την δραστηριότητά του, αφού έχει χάσει σχεδόν το 90 τοις εκατό της αξίας του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Χίλαρι Κλίντον παραιτήθηκε από επικεφαλής του Στειτ Ντιπάρτμεντ το 2013 με σκοπό να θέσει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.

Αλλά στα emails της που πρόσφατα δόθηκαν στην δημοσιότητα και αναφέρονται στην περίοδο του 2012 δείχνουν ότι η Κλίντον και ο εξ’ απορρήτων σύμβουλος του Ιδρύματος Κλίντον, Σίντει Μπλούμενθαλ, μοιράστηκαν διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με το πώς η γερμανική ηγεσία έβλεπε τις προοπτικές για την ελληνική διάσωση.

Η ανταλλαγή διαβαθμισμένων ευαίσθητων πληροφοριών με τους φίλους και μέλη της οικογένειά θεωρείται ανήθικη.

Ομοσπονδιακοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση μυστικών πληροφοριών για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων ή για τα συμφέροντα τρίτων.

Χθες, ο υπεύθυνος τύπου του hedge fund, Eaglevale, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο των emails.

O Mαρκ Μεζβίνσκι, υπήρξε πρώην χρηματιστής της Goldman Sachs. Δημιούργησε το Eaglevale Management με δύο πρώην στελέχη της Goldman Sachs. Ως εταιρία "Global Macro", η στρατηγική της Eaglevale ήταν να αναζητούν ευκαιρίες κέρδους σε πολιτικά ασταθείς καταστάσεις.

Ο Mεζβίνσκι δημιούργησε πολλά funds στα νησιά Cayman, έναν από τους πιο διάσημους φορολογικούς παραδείσους, με την Goldman Sachs να παίζει τον ρόλο του κύριου μεσίτη για την Eaglevale.

Κάποια αμερικανικά μέσα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η Goldman Sachs είναι η χρηματιστηριακή εταιρεία η οποία έχει μια πολυκύμαντη ιστορία του χειρισμού της αξίας του ελληνικού χρέους σε βάρος της Ελλάδας.

Τον ίδιο μήνα που η Eaglevale δημιούργησε την off shore εταιρεία, ο Γκάρι Γκένσλερ, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Επιτροπής Commodity Futures Trading, που ελέγχει τα hedge funds, ειδοποίησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Χίλαρι Κλίντον ότι ένα πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να «γυρίσει το κλίμα των αγορών» υπέρ των ελληνικών ομολόγων.

Ο Γκένσλερ είχε εργαστεί στο παρελθόν κι αυτός στην Goldman Sachs.

Σήμερα είναι ο οικονομικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Η Goldman Sachs έχει κάνει δωρεά μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια για το Ίδρυμα Κλίντον και έχει προσφέρει άλλες 860.000 για τις πολιτικές εκστρατείες της Χίλαρι Κλίντον.

Λίγο μετά την παραίτηση της από υπουργός Εξωτερικών, η Goldman Sachs την αποζημίωσε με 675.000 δολάρια για ομιλίες κάτι που επισημάνθηκε από τον εσωκομματικό της αντίπαλο Μπέρνι Σάντερς και έγινε αφορμή για ανταλλαγή πολιτικών πυρών.


Την εποχή της θητείας Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρόμπερτ Χόρματς , πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός για την Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια και Περιβάλλον.

Χόρματς και Κλίντον, σύμφωνα με τον αποχαρακτηρισμό των emails, αντάλλαξαν εκτενή e-mails σχετικά με τη δυνατότητα διάσωσης της Ελλάδα αλλά και πληροφορίες εσωτερικών αναφορών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το χρέος που προήλθαν από τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νταν Σμιθ.

Η παρακολούθηση της ελληνικής διάσωσης το 2012 ήταν μέρος της ατζέντας της Χίλαρι Κλίντον, αλλά ηθικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα μέλος της οικογένειας θα πρέπει να βάζει στοιχήματα που να εξαρτώνται από τις ενέργειες ενός άλλου μέλους της οικογένειάς του, αφήνοντας κατά μέρος το ερώτημα αν οι «εμπιστευτικές» πληροφορίες διέρρευσαν στον Μεβζίνσκι από τον Μπλούμενθαλ ή από τα πεθερικά του, Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον.

Το 2011, ως υπουργός Εξωτερικών η Χίλαρι Κλίντον είχε πιέσει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διασώσουν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τότε είχε υποστηρίξει την επιβολή μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, την αύξηση των φόρων, τη μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και την κατάργηση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας κάνοντας τους επενδυτές που κατείχαν το χρέος ευτυχισμένους!!!


Καθοδηγούμενη από την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασωθεί, η κερδοσκοπική αξία του χρέους της ανέβηκε στη στρατόσφαιρα στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012.

Τα ομόλογα σταδιακά βυθίστηκαν στα επίπεδα του 2008 μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι επενδυτές μία κέρδιζαν και μία έχαναν την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική της διάσωσης.

Με άλλα λόγια, υπήρξαν πολλαπλές ευκαιρίες για αμοιβαία κεφάλαια να αγοράζονται φτηνά και να πωλούνται ακριβά.


Τον Φεβρουάριο του 2012 σε συνάντηση κορυφής για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης στο Μόναχο, η Κλίντον κάλεσε πάλι τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεσμευτούν για την ελληνική διάσωση.

Δύο μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, η Eaglevale έλαβε 19 εκατομμύρια δολάρια από μια ντουζίνα επενδυτών. Λέγεται ότι το συνταξιοδοτικό ταμείο δημόσιων υπαλλήλων της Καλιφόρνιας, το CalPERS, επένδυσε 13 εκατομμύρια δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sach, Λόιντ Μπλάνκφειν, επένδυσε επίσης τα δικά του χρήματα, όπως έκανε και το πρώην αφεντικό της Τσέλσι Κλίντον, Μαρκ Λάσρι, ο οποίος ειδικεύεται στην αγορά προβληματικών χρεών.

Τον Μάιο, ο Μπλούμενθαλ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έστειλε δύο "εμπιστευτικά" σημειώματα για το ελληνικό ζήτημα στην Κλίντον.

Στα emails αυτά συμπεριλήφθηκε και ο Χόρματς. Στο πρώτο σημείωμα, ο Μπλούμενθαλ είπε στην Κλίντον, ότι «βασίζεται» σε συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σε συνεργάτες του...
«Η πληροφορία προέρχεται από μια εξαιρετικά ευαίσθητη πηγή και θα πρέπει να την χειριστείς με προσοχή. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα πρέπει να τις μοιραστείς με κανέναν που συνδέεται με τη γερμανική κυβέρνηση».
Ο ανώνυμος κατάσκοπος ανέφερε ότι σε μυστικές συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε είχε διερευνήσει για έναν πολιτικά αποδεκτό τρόπο για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των οικονομιών της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και της Ιρλανδίας.

Το δεύτερο σημείωμα είχε χαρακτηριστεί απόρρητο και “σβήστηκε” από Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα emails της Κλίντον.

Τον Ιούνιο, ο στενός συνεργάτης της Κλίντον, Τζέικ Σάλιβαν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «περιγράφει με μελανά χρώματα» την κατάσταση, ότι δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες κατέρρεαν και ότι η Μέρκελ ήταν εναντίον μιας ελληνικής διάσωσης.

Την επόμενη μέρα, ανέφερε σχετικά με την Ελλάδα ότι ο πρέσβης Νταν Σμιθ «μόλις μίλησε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (σσ Γιάννης Προβόπουλος) και εκτίμησε ότι η οικονομική κατάσταση ήταν εντάξει προς το παρόν» παρέχοντας την πληροφορία ότι «οι μικροκαταθέτες είχαν επιστρέψει τα χρήματα τους πίσω στις τράπεζες».

Λίγες μέρες αργότερα, η Κλίντον ζήτησε από τον Σάλιβαν την εμπιστευτική έκθεση του υπουργείου με την ονομασία “Solidarity Bonds Greece Revised”.


Αυτός την έστειλε προσθέτοντας, «Αν σας αρέσει, να το προωθήσετε [στον] WJC», πιθανώς, σύμφωνα με τις εικασίες, να αναφερόταν στον Ουίλιαμ Τζέφερσον Κλίντον, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Κλίντον διέταξε τον βοηθό της, «Σε παρακαλώ κάνε δύο αντίγραφα» της ελληνικής έκθεσης ομολόγων. Η έκθεση “διαγράφηκε” καθώς χαρακτηρίστηκε ως «εμπιστευτικό έγγραφο» όταν τα emails της Κλίντον δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Επωφελήθηκε ή όχι ο Μαρκ Μεζβίνσκι από τις διασυνδέσεις της οικογένειας του;

Τα emails δείχνουν ότι η Κλίντον του έκανε τουλάχιστον μια επίσημη χάρη.

Τον Αύγουστο του 2012, προώθησε σ’ έναν άλλο ανώτατο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Τόμας Νάιντς, ένα email από τον Mεζβίσνκι για λογαριασμό του πρώην συναδέλφου του, στην Goldman Sachs, Χάρι Σίκλας.

Ο Σίκλας και η Goldman Sachs είχαν επενδύσει στα θαλάσσια ορυχεία εξόρυξης με την ονομασία Neptun Minerals.

O Σίκλας ζήτησε απο τον Mεβζίσνκσι τότε να μεσολαβήσει για μια συζήτηση με την Κλίντον για "τρέχοντα νομικά ζητήματα και τους κανονισμούς" σε θαλάσσια ορυχεία. Η Χίλαρι Κλίντον διέταξε τον Νάιντς να " επιληφθεί του αιτήματος ."

Γι' αυτόν τον λόγο τούς ήταν χρήσιμο το ΔΝΤ!


Το ΔΝΤ μπήκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες δανειστές της, για να "μετατρέψει" τις ιδιότητες των εμπλεκομένων και να μεταφέρει τις υποχρεώσεις. Το ΔΝΤ λειτουργεί σαν ένα "χωνί-μετατροπέας". Τα χρέη της Ελλάδας απέναντι στους τοκογλύφους "μπαίνουν" συνολικά μέσα σ' αυτό και μετατρέπονται κατά την "έξοδό" τους σε χρέη της Ελλάδας απέναντι σε Διεθνείς Οργανισμούς. Τα "μαχητά" και "διαπραγματεύσιμα" χρέη απέναντι στους ιδιώτες απατεώνες του Πλανήτη γίνονται "μη μαχητά" και "μη διαπραγματεύσιμα" χρέη απέναντι σε Διεθνής Οργανισμούς και Κράτη.
Από τη στιγμή που η συμμορία το κατάφερε αυτό, ήταν εύκολη η μεθόδευση.


Χρησιμοποιώντας χρήματα του Διεθνούς ταμείου, αλλά και των ευρωπαϊκών λαών, "δίνει" στην Ελλάδα χρήματα, για να ξεπληρωθούν οι τοκογλύφοι. Το ΔΝΤ στο όνομα των Ελλήνων δανείζεται χρήματα από τους λαούς, για να ξεπληρώσει τους τοκογλύφους και μετακινεί τα ελληνικά χρέη στους λαούς. Ξεπληρώνονται οι τοκογλύφοι και τα χρέη της Ελλάδας απέναντι σ' αυτούς γίνονται χρέη της Ελλάδας απέναντι στο ΔΝΤ και στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Γι' αυτόν τον λόγο ξεκίνησαν να της δώσουν δάνειο 20 δις ευρώ και στη συνέχεια έφτασαν να της δίνουν πάνω από 120 δις ευρώ. Δίνουν "πολλά" στην Ελλάδα, όχι από "αγάπη" προς αυτήν, αλλά γιατί είναι "πολλά" τα προσδοκώμενα κέρδη των τοκογλύφων. Αυτό είναι το κόλπο της σιωνιστικής συμμορίας. Εξαιτίας του ΔΝΤ δεν χρωστάμε στην συμμορία των ιδιωτών τοκογλύφων, αλλά σε έναν διεθνή οργανισμό και στους λαούς της Ευρώπης.

Αυτό ήταν το όλο κόλπο των τοκογλύφων. Γιατί; Γιατί μόνον έτσι διασφαλίζονταν τα κλοπιμαία τους. Δεν είχαν καμία άλλη διασφάλιση ως ιδιώτες απέναντι σε ένα κυρίαρχο κράτος. Ένα κράτος έχει εξασφαλισμένη την "ασυλία", όταν έχει απέναντί του ιδιώτες πιστωτές και τις απαιτήσεις τους. Έχει την "ασυλία" του ακόμα κι όταν βαράει "κανόνι" με κίνδυνο να τους καταστρέψει. Αυτήν την "ασυλία" την χάνει μόνο όταν στις θέσεις των ιδιωτών τοκογλύφων μπαίνουν Διεθνής Οργανισμοί και κράτη. Τώρα αρχίζει ο αναγνώστης και βλέπει το "πάζλ" και συνδέει τους "πρωταγωνιστές" μεταξύ τους.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα μας για το παζλ της στημένης χρεοκοπίας απο τους Γ.Παπανδρέου - George Soros και το χρονικό της εισόδου της χώρας μας στο ΔΝΤ εδώ: http://goo.gl/Fr6aXH.

Μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις για την Κλίντον και τον γαμπρό της, όλα έρχονται και δένουν!

Γι' αυτό οι αμερικανοί έβλεπαν πολύ θετικά την ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου!


10 Μαΐου 2014, ρεπορτάζ της  Μαρίας Διαμαντοπούλου στο περιοδικό «Crash» του Γ. Τράγκα (Τεύχος Οκτωβρίου 2014, αριθμός 34) με τίτλο: Wikileaks: «Γιώργο γερά, να φύγει η δεξιά»

Αποσπάσματα – κλειδιά από τις αποκαλύψεις των Wikileaks

Ο «απίστευτος» Γιώργος Παπανδρέου, του Καστελλόριζου και των δηλητηριωδών δηλώσεων εκτίναξης των spreads, ο γόνος των Παπανδρέου που έμελλε να γκρεμίσει με τις επιλογές του εν μία νυκτί την εθνική μας κυριαρχία, έχει μάλλον το πράσινο παπάκι του ως φυλακτό, αφού έχει καταφέρει να παραμείνει στο απυρόβλητο παρά τον ορυμαγδό των κατηγοριών (βλ. Ρουμελιώτης, Τσοχατζόπουλος, Λίστα Λαγκάρντ κ.λ.π.), αποκαλύψεων (Wikileaks και απόρρητα τηλεγραφήματα του ΔΝΤ), αλλά και αντιπαραθέσεών του με βαριά ονόματα του ελληνικού πολιτικού γίγνεσθαι (ακόμη και του Κ. Σημίτη που κάποτε του έδωσε το περίφημο δαχτυλίδι). 

Παρά την «καραντίνα» στην οποία τον έχουν βάλει ακόμη και πρώην στενοί του συνεργάτες και ανάμεσα στην «ανεμελιά» των οργανωμένων από αμερικανικό γραφείο, επί πληρωμή, δημοσίων εμφανίσεών του σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, ο ΓΑΠ μοιάζει να «υπερίπταται» της εγχώριας πολιτικής σκηνής, σχεδόν απειλητικά, διατηρώντας εξ όσων δηλώνει, προσδοκίες επανόδου του στους θώκους της εξουσίας –κύριος οίδε πως…

Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται αποσπάσματα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας που αναρτήθηκαν στα Wikileaks, αλλά περιέργως δεν μεταφράστηκαν ολόκληρα ως σήμερα, ενώ περιέχουν σημαντικές και διαφωτιστικές πληροφορίες για τον πρώην πρωθυπουργό που τελευταίως κλήθηκε από πιστούς οπαδούς του «να σπρώξει γερά για να πέσει η Δεξιά».

Ο Παπανδρέου στα Wikileaks

Ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τα ελληνικά μίντια τις αποκαλύψεις των Wikileaks για την εικόνα που είχαν οι ΗΠΑ για τον Παπανδρέου σε σχέση με τα συμφέροντά τους, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Οι αμερικανοί έβλεπαν πολύ θετικά την ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και την απομάκρυνση από την λήψη των αποφάσεων του «Βούδα» και «απρόβλεπτου» Κ. Καραμανλή και οι λόγοι της προστασίας και στήριξής του αφορούσαν τα ενεργειακά, τα εθνικά θέματα, τη διάρρηξη, φυσικά, των σχέσεων με τη Μόσχα και δεν αποκλείεται την απόβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Παπανδρέου θεωρείται ο άνθρωπος που «άνοιξε την κερκόπορτα», ανεξάρτητα αν υπήρχε και επιθυμία του Βερολίνου να χρησιμοποιηθεί η «τεχνογνωσία» του ΔΝΤ στα μνημόνια. Ο άνθρωπος – πολιτικός που καλείται «να ρίξει τη Δεξιά» περιγράφεται σε όλες τις απόρρητες εκθέσεις της αμερικανικής πρεσβείας ως «ο προθυμότερος των προθύμων» να διακόψει άμεσα τις σχέσεις με τη Μόσχα και να επαναφέρει στη γεωπολιτική «τάξη» τη χώρα.


Αποκαλύπτουμε τα μεταφρασμένα αποσπάσματα των εμπιστευτικών κειμένων – εκθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας (mot a mot), που σκιαγραφούν τις αμερικανικές μεγάλες «προσδοκίες» για την πολιτική και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Παπανδρέου στο ενεργειακό αλλά και στα εθνικά θέματα. Περιγράφουν όμως και τι έλεγε ο ίδιος και οι άνθρωποί του στους αμερικανικούς διπλωμάτες.

Στο τηλεγράφημα της 18/9/2009, με τίτλο «ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ», διακρίνεται μεταξύ άλλων το εξής απόσπασμα:
«Όταν κλήθηκε να συζητήσει κατά πόσον η ελληνική εξωτερική πολιτική θα διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που το κόμμα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ κερδίσει την κυβερνώσα ΝΔ του πρωθυπουργού Καραμανλή, η Λάμψα άσκησε κριτική στον Καραμανλή για τις στενές σχέσεις του με την Ρωσία και την Κίνα και τόνισε ότι η Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ θα προσανατολιστεί προς τα οικονομικά και εθνικά της συμφέροντα».
Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται λόγος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
«Αν και ο Παπανδρέου αρέσκεται στο να αναφέρεται στην προσέγγιση με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΥΠΕΞ ως μία ένδειξη των καλών σχέσεων που μπορούν να επέλθουν, η Λάμψα αναγνώρισε ότι, δέκα χρόνια μετά, οι παίκτες στην Τουρκία είναι πλέον διαφορετικοί. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύει ότι ο Παπανδρέου θα έχει περισσότερη αξιοπιστία με την Τουρκία στη δέσμευσή του να υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι καχύποπτη απέναντι στην τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ δεδομένης της στενής της σχέσης με την γαλλική κυβέρνηση».
Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος εντοπίζεται μία πιο άμεση αναφορά στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας αλλά και στην «προστασία» του Παπανδρέου από ενδεχόμενο χαρακτηρισμό του ως «αμερικανό» που θα μπορούσε να τον βλάψει εκλογικά.«Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας θα καλυτερεύσουν… από απόσταση» τιτλοφορείται το κομμάτι αυτό και αναφέρει τα εξής:
«Σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Λάμψα προέβλεψε ότι η συνεργασία «θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα καλυτερεύσει» υπό μία κυβέρνηση της οποίας την πλειοψηφία θα έχει το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε τη συνέχιση της στήριξης των κοινών δράσεων σε θέματα όπως η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το περιβάλλον, το Αφγανιστάν και το εμπόριο, αλλά σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μία καλά προετοιμασμένη στρατηγική επικοινωνίας προκειμένου να απομακρυνθεί ο Παπανδρέου από τους ισχυρισμούς των δεξιών ότι είναι αμερικανός, που θα μπορούσαν να υποθάλψουν πλάνες σχετικές με τον ελληνικό αντιαμερικανισμό και να βλάψουν τον Παπανδρέου στην ψηφοφορία. (σημείωση: ο Παπανδρέου είναι πράγματι γεννημένος στις ΗΠΑ και στο παρελθόν έχει έρθει αντιμέτωπος με κριτική από πολιτικούς και ΜΜΕ ότι παραείναι «αμερικανός»).
Μετά την κατάρρευση του Σχεδίου Ανάν, εντύπωση προκαλεί και η προθυμία του Παπανδρέου, έτσι όπως σκιαγραφείται από τα λόγια της συνεργάτιδάς του, για γρήγορη «λύση» στο Κυπριακό.
«Η Λάμψα πιστεύει ότι το Κυπριακό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στο να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Αν η διαμάχη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων επιλυθεί, αυτό θα βοηθούσε να επιλυθούν και τα ζητήματα για τα Αιγαίο και να σφυρηλατηθεί ο δρόμος για μία καλύτερη συνεργασία σε θέματα όπως η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Αναγνωρίζοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει για το Κυπριακό», η Λάμψα τόνισε ότι, «ακόμη και αν δεν μπορεί να σχηματιστεί μία ολοκληρωμένη συμφωνία για την Κύπρο, το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει να επιτευχθεί μία μερική λύση και μερική συμφωνία, προκειμένου να «αφεθεί μία ανοιχτή πόρτα».
Στο τηλεγράφημα με τίτλο «Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΚΑΙ ΤΕΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ TALBOTT» και ημερομηνία 14/10/2009 είναι ο ίδιος ο Παπανδρέου που δίνει το στίγμα του μετά την ανάληψη πλέον της εξουσίας.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αφορά τα ελληνοτουρκικά: «ΑΙΓΑΙΟ:
«Αν θέλετε τα νησιά μας, ποτέ δεν θα το λύσουμε», είπε ο Παπανδρέου στον Ερντογάν για το Αιγαίο, αλλά είπε ακόμη ότι αν το ζήτημα για την Τουρκία είναι πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, τον διεθνή χώρο, την υφαλοκρηπίδα και τους οικονομικούς πόρους, ο Παπανδρέου πιστεύει ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τεθούν ενώπιον ενός τρίτου μέρους όπως η Χάγη για να αποφασιστεί μία δίκαιη λύση, στην οποία θα μπορούσαν να μπουν υπό διαπραγμάτευση πάντα εκτός από την εθνική κυριαρχία. Αρνήθηκε την ιδέα των «γκρίζων ζωνών» και κατά τη γνώμη του αυτή εισήχθηκε αρκετά πρόσφατα ως πολιτικό τέχνασμα και δεν έχει νομική βάση. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σε αυτό άφησε παράθυρο λέγοντας ότι αν και η Ελλάδα αρνηθεί με σφοδρότητα κάθε ανταπαίτηση για την ελληνική εδαφική κυριαρχία, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μία χώρα από το να φέρει όποιο θέμα θέλει στη Χάγη».
Το τηλεγράφημα συνεχίζει με ένα διευκρινιστικό σχόλιο του ίδιου του Σπέκχαρντ, του τότε πρέσβη, που είναι και ο συντάκτης του.

Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος, ο Σπέκχαρντ φτάνει στο σημείο να ειρωνευθεί σχεδόν τον θαυμασμό του Παπανδρέου προς την ομάδα επικοινωνίας του Ομπάμα:
«Ο κ. Talbott προσκάλεσε τον Παπανδρέου στο Brookings για μία διάλεξη και συζητήσεις σε κλειστό κύκλο σε μία μελλοντική ημερομηνία, βολική για τον Παπανδρέου. Προσφέρθηκε επίσης να διευκολύνει την επαφή με την ομάδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της καινούργιας διοίκησης που είναι υπεύθυνη για την καινοτόμο χρήση της τεχνολογίας της επικοινωνίας και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά την ορκωμοσία του Προέδρου. Ο Παπανδρέου είναι φανερά ερωτευμένος με την τεχνολογική ενημερότητα της διοίκησης Ομπάμα (πολλές αυθεντίες εδώ έχουν σημειώσει τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο εκστρατείες)».
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα με τίτλο «ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ» που είχε σταλεί λίγο νωρίτερα, στις 25/9/2009. Σε αυτό ο Σπέκχαρντ σημειώνει ακριβώς τα σημεία που θεωρεί ότι μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα συγκλίνει προς τα αμερικανικά συμφέροντα:
«Η Κύπρος, οι διαμάχες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο και το ζήτημα της ονομασίας της «Μακεδονίας», όλα πρόκειται να είναι εντός του πλαισίου της πολιτικής της καινούργιας κυβέρνησης και δεν περιμένουμε οποιεσδήποτε κόκκινες γραμμές να ξεπεραστούν. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει σκληρά στο να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα των σχέσεων της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες. Αυτό από μόνο του μπορεί να μας βοηθήσει να φέρουμε τον ελληνικό και τον τουρκικό στρατό πιο κοντά σε μία συμφωνία για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο».
Πιο κάτω αναφέρει για τον Παπανδρέου
«υπάρχει πιθανότητα να κρατήσει το ΥΠΕΞ προσωπικά κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Έχει ήδη δείξει δείγματα εναντίον του να επιδιώξει την πολιτική Καραμανλή προσέγγισης με τη Ρωσία – πυροδοτώντας έκρηξη όταν είπε ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τις δεσμεύσεις σχετικά με τον αγωγό αερίου South Stream. Και είναι βέβαιο ότι θα πλησιάσει τους ομολόγους του σε Τουρκία και Δημοκρατία της Μακεδονίας».Τελικώς ο Γ. Παπανδρέου δεν «απογοήτευσε» τους Αμερικανούς την περίοδο που είχε το τιμόνι της χώρας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις πάμπολλες προσκλήσεις που δέχεται πλέον για να δώσει ομιλίες πέραν του Ατλαντικού.
Τελικώς ο Γ. Παπανδρέου δεν «απογοήτευσε» τους Αμερικανούς την περίοδο που είχε το τιμόνι της χώρας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις πάμπολλες προσκλήσεις που δέχεται πλέον για να δώσει ομιλίες πέραν του Ατλαντικού.

Διαλέξεις με το… αζημίωτο

Οι διαλέξεις του Παπανδρέου ανά την υφήλιο αλλά και η συχνότατη απουσία του από το ελληνικό Κοινοβούλιο ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα και προκάλεσε τα βέλη του γερμανικού περιοδικού FOCUS, που σχολίασε καυστικά και τα δύο. «Την περασμένη εβδομάδα» έγραφε τότε το περιοδικό, «κατέθεσε αίτημα παροχής αδείας στο κοινοβούλιο για να ταξιδέψει μαζί με τους πρώην υπουργούς Πάνο Μπεγλίτη και Γιάννη Μανιάτη στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για τη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας είναι πρόεδρος. Με γέλιο και την επισήμανση ότι ο Παπανδρέου έτσι κι αλλιώς κάνει συνεχώς διακοπές, η άδεια εγκρίθηκε. «Θα γυρίσει πίσω, έτσι δεν είναι;» σχολίασε ένας βουλευτής» αναφέρει ο γερμανός συντάκτης.

Το Focus συνεχίζει τα «κολακευτικά» σχόλια, τονίζοντας ότι ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί ήδη μέλος του πρακτορείου ομιλητών Harvey Walker Agency (που εκπροσωπεί ακόμη και τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπόνο, τον Σβαρτσενέγκερ κ.α.):
«Το κόμμα του Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, παλεύει εν τω μεταξύ για να μην πέσει στην αφάνεια. Τα ποσοστά δημοφιλίας έπεσαν σε μονοψήφια νούμερα, ενώ τα χρέη έχουν φτάσει στα 11,2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Παπανδρέου δεν κινδυνεύει. Μπορεί με τις εμφανίσεις του ως επισκέπτης ομιλητής να βελτιώσει τη βουλευτική του αποζημίωση. Γύρω στα 40.000 ευρώ θα λάβει μέσω της Harvey Walker Agency στις αρχές Οκτωβρίου για μία ομιλία σε ένα συνέδριο στην Κύπρο».
Για τον πολιτικό, που τόσο ευπρόσδεκτος είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και που σύμφωνα με τους «οπαδούς» του θα «σπρώξει» για «να φύγει η Δεξιά», έχει πει πολλά και ο τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, αναφερόμενος στις ευθύνες του στον χειρισμό της υπόθεσης του χρέους.


Απόδοση ευθυνών στον Παπανδρέου από τον Π. Ρουμελιώτη

Το ιστορικό στέλεχος κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως ενημερωθεί ότι η «συνταγή» που επιλέχθηκε την άνοιξη του 2010 ήταν λανθασμένη και το πρόγραμμα δεν «έβγαινε» και ωστόσο αδιαφόρησε! Μάλιστα, κατά τον κ. Ρουμελιώτη, ο ίδιος ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, είχε τονίσει στον Παπανδρέου ότι το πρόγραμμα ήταν αδιέξοδο χωρίς ένα γενναίο κούρεμα.
«Από την αρχή έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά η Ελλάδα και η ευρωζώνη απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση. Δεν μου δόθηκε ποτέ πειστική απάντηση από τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου γιατί δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο Παπανδρέου στο… Χάρβαρντ

Η σειρά διαλέξεων του Παπανδρέου στο Χάρβαρντ είχε τον «εμπνευσμένο» τίτλο «Επανασχεδιάζοντας την Ευρώπη» και επικεντρωνόταν σε θέματα λειτουργίας της Ευρώπης παγκόσμιας διακυβέρνησης και δημιουργίας παγκόσμιων οργάνων πέρα από τα εθνικά, μία ατζέντα που δείχνει σαφώς τις ιδεολογικές θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα.

Η ομιλία στο Χάρβαρντ, ωστόσο, απέκτησε έξτρα δημοσιότητα, αφού κρυφή κάμερα που την κατέγραψε καταδεικνύει ότι, παρά τις αρχικές αρνήσεις του, ο Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι ο Ρουμελιώτης είχε δίκιο στο ότι ήταν εν γνώσει του ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε, χωρίς να παραλείψει βέβαια να δικαιολογηθεί για τους χειρισμούς του.
«Ζήτησα αναδιάρθρωση του χρέους κι εκείνος που είπε όχι ήταν η ΕΚΤ. Δεν θα έδιναν ποτέ την συγκατάθεσή τους, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ ήταν εναντίον», ενώ καταλήγει «ή θα παίρναμε το πακέτο ή θα χρεοκοπούσαμε»…
Η παρουσία του, πάντως, στο Χάρβαρντ φαίνεται ότι του άνοιξε την όρεξη και φαίνεται να ενδιαφέρεται να διδάξει στο ίδρυμα Angelopoulos Public Leaders του Χάρβαρντ που ίδρυσε και χρηματοδοτεί αποκλειστικά το ζεύγος Θεοδώρου και Γιάννης Αγγελοπούλου.

Τα απόρρητα τηλεγραφήματα της “Wall Street Journal”

Δύο απόρρητα τηλεγραφήματα της “WSJ”, ένα ακόμη από τον Π. Ρουμελιώτη και ένα τελευταίο από ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας, επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. Τα έγγραφα δείχνουν ακριβώς το κλίμα που προηγήθηκε πριν από την υιοθέτηση του ελληνικού προγράμματος και αναφέρουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 μη ευρωπαϊκές χώρες, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο.
«Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες χωρίς να ζητά τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος του χρέους της καταπονημένης χώρας» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει με την παραδοχή του τότε εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ από την Αργεντινή, Andres Pereira: «Η εναλλακτική μίας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος».
Κατά την άποψή του, το ΔΝΤ ρίσκαρε απλώς την «αναβολή και ίσως την επιδείνωση του αναπόφευκτου» μιάς ελληνικής χρεοκοπίας, ενώ άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση του 2010, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε πει ότι «η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη».

Αλλά και στην εφημερίδα «6 μέρες» έγινε αναφορά σε δύο άλλα τηλεγραφήματα. Το ένα είχε αποσταλεί στις 29 Μαρτίου 2010 από τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Σε αυτό προειδοποιούσε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ ήταν της άποψης ότι,
«μόλις συμφωνούσε η Ελλάδα να μπει σε μνημόνιο, θα έπρεπε ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της, προκειμένου να καταστεί επιτυχές και βιώσιμο το πρόγραμμα». 
Το δεύτερο τηλεγράφημα στάλθηκε την 1η Απριλίου του 2010 από ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας και ενημέρωνε την κυβέρνηση ότι στελέχη του ΔΝΤ αμφισβητούν έντονα το αν μπορεί το ελληνικό πρόγραμμα να αποδειχθεί βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση.

Οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ έχουν και αυτές πάρει μία περίεργη τροπή, ύστερα από τον έλεγχο των οικονομικών αλλά και την έκδοση του βιβλίου του Κώστα Σημίτη.

Ο Σημίτης για τον Παπανδρέου

Ακόμη όμως και ο άνθρωπος που του έδωσε κάποτε το δαχτυλίδι και τον όρισε ως διάδοχό του στο ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, στο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός», όπου ο ίδιος μάλλον απέφυγε κάθε ίχνος αυτοκριτικής, αφού τεκμηριώνει ότι η Ελλάδα μπήκε «επάξια» στην ευρωζώνη, στη συνέχεια αποδίδει σοβαρότατες ευθύνες στους δύο πρωθυπουργούς που ακολούθησαν. Μάλιστα, για τον Γιώργο Παπανδρέου γράφει ότι για καιρό έμοιαζε να αρνείται την πραγματικότητα και ότι χειρίστηκε την κρίση κυρίως ως «επικοινωνιακό τέχνασμα».

Κινήσεις που προκαλούν

Από τις σπορ του εμφανίσεις, τα καγιάκ και τα ποδήλατα, ως τα άρθρα του όπως αυτό στο Foreign Policy, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τον Ομπάμα να σώσει την Ελλάδα και τον προσκαλεί κιόλας να επισκεφθεί τη χώρα, ο Παπανδρέου προκαλεί την αισθητική με κινήσεις που μοιάζουν «ξένες» άλλοτε στα ελληνικά πολιτικά ήθη, άλλοτε ακόμη και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αλλά και κάποιες «φιλολαϊκές» δηλώσεις του ότι οι «δημοκρατίες είναι αιχμάλωτες ειδικών συμφερόντων» ή πως «το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει», μάλλον εκνευρίζουν παρά συγκινούν Έλληνες και Ευρωπαίους.

Από την άλλη, όλες αυτές του οι «συνήθειες» φαίνεται να εκτιμώνται στις ΗΠΑ, όπου γυρνάει ως επισκέπτης – συνεργάτης το ένα μεγάλο πανεπιστήμιο μετά το άλλο (Χάρβαρντ, Κολούμπια κ.α.) αλλά και συνέδρια οργανισμών που αρέσκονται στην παγκόσμια διακυβέρνηση της οποίας και ο ίδιος είναι θιασώτης, όπως το World Affairs Council, αλλά και το Rockefeller Bros Fund, σε εργασίες του οποίου στη Θεσσαλονίκη φέρεται, από δημοσιογραφικά site, να απηύθυνε χαιρετισμό. Αντίθετη άποψη έχει οργάνωση του Εδιμβούργου, που με αφορμή την επίσκεψή του για το TED Global, έφτασαν στο σημείο να συλλέξουν υπογραφές κατά της συμμετοχής του στο εν λόγω συνέδριο, δικαιολογώντας μάλιστα τη στάση τους.

Ευθύνες…

Υποθέσεις όπως αυτές της Λίστας Λαγκάρντ αντιμετωπίζονται με εύλογες σιωπές. Πρόσφατα, μία ακόμη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά τριετή ομόλογα που φθάνουν στα 13,6 δις. ευρώ και πρέπει να αποπληρωθούν τώρα, ομόλογα που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Οι ΜΚΟ και οι χρηματοδοτήσεις τους την εποχή που ο ίδιος ήταν ΥΠΕΞ (και αλώνιζαν το υπουργείο Ζέππος και Άλεξ Ρόντος) απασχολούν ήδη τη δικαιοσύνη και ωστόσο τίποτε δεν φαίνεται ικανό να ταράξει τη νηνεμία στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου.

Επίλογος


Καταλάβατε τώρα γιατί όλος ο κόσμος φαγώθηκε να διασώσει την Ελλάδα επιβάλλοντας της έναν αέναο κύκλο λιτότητας;

Γιατί όλοι, Αμερικάνοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Άγγλοι και λοιποί «τζογάρουν» στην κερδοσκοπική αξία του χρέους η οποία ανεβαίνει με την εκάστοτε διάσωση!

Κάθε δόση που (δεν) παίρνουμε απο τα προγράμματα διάσωσης είναι και ένα ποσοστό κέρδους για τα κοράκια της χρηματοοικονομικής ελίτ!

Νομίζουμε πως πλέον τα σχόλια περιττεύουν… Ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν…

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top