Select Menu


Δύο χρόνια πέρασαν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, όταν ο ελληνικός λαός κλήθηκε στις κάλπες για να αποφασίσει για την τύχη της διαπραγμάτευσης. Παρά το τελικό ΟΧΙ, ακολούθησε ακόμη ένα ΝΑΙ στις πολιτικές λιτότητας

Αφού ξεκίνησε ένα δημοψήφισμα για να αντικρούσει και να αρνηθεί τη συμφωνία διάσωσης του χρέους που πρότεινε η Τρόικα, ο πρωθυπουργός Τσίπρας μαζί με τον πρόσφατα τοποθετημένο υπουργό Οικονομικών του, έρχεται τέσσερις ημέρες αργότερα με ένα πακέτο λιτότητας σε γενικές γραμμές παρόμοιο με εκείνο που απορρίφθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Αυτή η μεταστροφή είχε σχεδιαστεί προσεκτικά. Οι Έλληνες παραπλανήθηκαν και εξαπατήθηκαν.

Ο Τσίπρας οδήγησε την εκστρατεία του “ΟΧΙ”, ενώ είχε ήδη αποφασίσει ότι μετά το δημοψήφισμα, θα έλεγε ΝΑΙ στους πιστωτές και στις απαιτήσεις τους. Αν αυτό δεν ισοδυναμεί με πράξη προδοσίας τοτε τί;

Ας θυμηθούμε τα πράγματα με τη χρονική σειρά τους:

Στις 22 Ιουνίου του 2015 η κυβέρνηση υποχώρησε στις αιτήσεις των δανειστών, κάνοντας έτσι "ορατή" την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ως επιλογή δεν φαινόταν πιθανή εκείνες τις μέρες, καθώς επανειλημμένως στελέχη της κυβέρνησης απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρόλα αυτά, μετά την εμπλοκή που υπήρξε στις 24 Ιουνίου λόγω διαφωνίας των εταίρων με την βελτιωμένη ελληνική πρόταση Βαρουφάκη, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος άρχισε να επαναφέρεται.

Στις 26 Ιουνίου το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης Τσίπρα αποφάσισε και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για "κρίσιμο εθνικό θέμα". Ακολούθησε μεταμεσονύκτιο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού:



Στις 27 Ιουνίου συνεδρίασε η Ολομέλεια της Βουλής. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε υποβάλλει ένσταση αντισυνταγματικότητας η οποία απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου έγινε δεκτή με 178 υπέρ και 120 κατά. Στη συνέχεια, συνεκλήθη εκτάκτως η ανεπίσημη σύσκεψη των υπ. οικονομικών της Ευρωζώνης στην οποία αποφασίστηκε η μη παράταση του προγράμματος που έληγε την 30η Ιουνίου.

Η απόφαση της ολομέλειας της Βουλής δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ στις 29 Ιουνίου έκλεισαν οι τράπεζες και επεβλήθησαν τα capital controls.

Το ψηφοδέλτιο με το ερώτημα που είχε τεθεί:


Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι προεκλογικές καμπάνιες. Για τη στάση των media σε αυτές, θα διαβάσετε παρακάτω. Η πρώτη συγκέντρωση ήταν εκείνη των υποστηρικτών του "ΝΑΙ" στις 30 Ιουνίου του 2015. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Πύρρος Δήμας.

Την ίδια ημέρα έληξε το πρόγραμμα και η κυβέρνηση δεν κατέβαλλε τη δόση των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Την επιτροπή υποστήριξης του "ΝΑΙ" συγκρότησαν τα εξής κόμματα: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Δημιουργία Ξανά και ΚΙΔΗΣΟ.

Το "ΌΧΙ" το στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Χ.Α., η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, το ΕΠΑΜ και το κόμμα Λευκό.

Διεθνείς αντιδράσεις: Οι αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών ήταν αρνητικές για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, και πήραν θέση υπέρ του "ΝΑΙ". Μετά την έγκριση της διεξαγωγής από την Βουλή των Ελλήνων, στις 29 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι "στο δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες καλούνται να απαντήσουν αν θα παραμείνουν στο Ευρώ ή θα επιστρέψουν στην δραχμή", μια άποψη που συμμερίστηκαν οι κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε το χρονικό σημείο του δημοψηφίσματος, διερωτώμενη γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφάσισε να διεξαχθεί υπό "ομαλότερες" συνθήκες πριν τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που έληγε η παράταση του προγράμματος.

Ο Ισπανός υπουργός εξωτερικών Λουίς ντε Γκίντος υποστήριξε πως το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα είναι "άνευ νοήματος", ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε εμμέσως υπέρ του "ΝΑΙ". Η Αμερικανική κυβέρνηση Ομπάμα, μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, πήρε θέση υπέρ του "NAI", εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης πάση θυσία.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τάχθηκε υπέρ του "ΟΧΙ" ενώ τα αριστερά Ευρωπαϊκά κόμματα όπως το Die Linke στη Γερμανία, το Podemos στην Ισπανία, το Sinn Féin στην Ιρλανδία, και το κόμμα Sinistra e Libertà (Αριστερά και Ελευθερία) στην Ιταλία εξέφρασαν επίσης την στήριξη τους σε μια ψήφο υπέρ του "OXI". Υπέρ του "ΟΧΙ" τάχθηκε και η Λεπέν για να εξυπηρετήσει τους ευρωσκεπτικιστικούς της λόγους.

To Συμβούλιο της Ευρώπης με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το δημοψήφισμα δεν πληρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς δεν δίνεται μια περίοδος τουλάχιστον δύο εβδομάδων για συζήτηση. Επίσης δήλωσε ότι δεν μπορεί να στείλει διεθνείς παρατηρητές, τους οποίους δεν ζήτησε βέβαια η ελληνική κυβέρνηση.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τη σειρά του υποστήριξε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ως εύγλωττη έκφραση της αυτοδιάθεσης του ελληνικού λαού, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και κατ' εφαρμογή του άρθρου 25 ΔΣΑΠΔ για τη συμμετοχή του κοινού.

Όταν ο Τσίπρας αποσύνδεσε το δημοψήφισμα από το νόμισμα

Την πρώτη Ιουλίου είχαμε δεύτερο διάγγελμα Τσίπρα με το οποίο καθησύχασε τον ελληνικό λαό αναφέροντας πως "η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη πρέπει να είναι δεδομένη". Πρόσθεσε πως διασφαλίζονταν οι καταθέσεις στις τράπεζες και επισήμανε πως η καταψήφιση του σχεδίου των θεσμών δεν σημαίνει ρήξη, αλλά ενίσχυση της διαπραγματευτικής προσπάθειας. Τόνισε πως η κυβέρνηση "δεν έχει κρυφό σχέδιο εξόδου".

Το ότι ο Τσίπρας δεν στήριζε κανένα Plan B για έξοδο ή αλλαγή νομίσματος, φάνηκε από το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, τον Ιούλιο του '15. Ακολούθησε όπως είναι γνωστό η αποχώρηση των αντιφρονούντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ΛΑΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Ο Γ. Βαρουφάκης έχει συγκροτήσει το ευρωπαϊκό κόμμα - κίνημα, Diem 25.

Οι πιέσεις των θεσμών και ο εκβιασμός: Το Eurogroup, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως έπειτα από την κατάθεση του αιτήματος της Ελλάδας για δάνειο διετούς διάρκειας από τον ESM και για σύντομη τεχνική παράταση του ισχύοντος προγράμματος ώστε να διεκπεραιωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να εμμείνει στην απόφασή του ότι το πρόγραμμα έληξε την 30 Ιουνίου και δεν δύναται να παραταθεί, ενώ δεν ξεκαθάρισε ποτέ ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το νέο δάνειο θα διεξαχθεί μετά το δημοψήφισμα και ανάλογα με το αποτέλεσμά του.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε τα "όπλα" της κατά των θεσμών, κάνοντας λόγο για κατάφωρες απειλές και εκβιασμούς.

Στις 2 Ιουλίου είχαμε συγκεντρώσεις υπέρ του ΟΧΙ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την προηγούμενη ημέρα υπέρ του ΝΑΙ είχαν τοποθετηθεί με παρεμβάσεις τους οι Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής.


Στις 3 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του π.δ. 38/2015 περί προκήρυξης δημοψηφίσματος. Την ίδια μέρα έλαβαν χώρα ταυτόχρονα και χωρίς παρατράγουδα οι τελευταίες συγκεντρώσεις υποστήριξης του "ΟΧΙ" στην Πλατεία Συντάγματος, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και του "ΝΑΙ" μπροστά από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου μίλησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Πύρρος Δήμας, ο Γιώργος Πατούλης, ο Νίκος Αλιάγας και ο Καφετζόπουλος. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.



Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Σουλτς "προειδοποιούσε" πως αν οι Έλληνες ψηφίσουν ΟΧΙ, τότε θα πρέπει να βρουν άλλο νόμισμα. Προφανώς και δεν έγινε κάτι τέτοιο μιας και η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε αλλαγή νομίσματος αλλά σε "εκκαθάριση" του εσωτερικού της χώρου, όπως αποδείχθηκε από τις εξελίξεις των ημερών που ακολούθησαν.


Τελικά το ΟΧΙ συγκέντρωσε ποσοστό 61,31% και 3.558.450 σταυρούς, ενώ το ΝΑΙ 38,69% και 2.245.537 σταυρούς. Η συμμετοχή έφτασε το 62,50% και η αποχή στο 37,50%.



Στο νέο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε ενωτικός και τόνισε ότι το δημοψήφισμα "δεν έχει νικητές και ηττημένους" και ότι "η εθνική ενότητα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού". Τόνισε για ακόμη μια φορά ότι "το "ΟΧΙ" δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης της Ελλάδας για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας". Επίσης, ζήτησε την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να τους ενημερώσει για τις επερχόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και εκείνοι να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις.


Μετά τη νίκη του "ΟΧΙ" παραιτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, παραδίδοντας την προεδρία της ΝΔ στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως μεταβατικό πρόεδρο.

Το εξώφυλλο ορόσημο της Liberation με το "Όχι του Δία":


Ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Γιάνης Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με το νέο "διαπραγματευτικό χαρτί" που η κυβέρνηση πίστευε πως είχε στα χέρια της, πήγε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Συνοπτικά, αμέσως μετά το δημοψήφισμα αποφασίστηκε η συνέχιση της τραπεζικής αργίας και των capital controls (6.7), ενώ είχαμε έκτακτο Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της ευρωζώνης στις 7 Ιουλίου και κατάθεση βελτιωμένης πρότασης από την Ελλάδα προς τον ESM για σύναψη δανείου την αμέσως επόμενη ημέρα.

Στις 10 Ιουλίου η Βουλή εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό οικονομικών να διαπραγματευθούν τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους ομολόγους τους, ενώ ακολούθησε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Ιουλίου για να προετοιμαστεί το έδαφος για την τελική μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, η οποία κατέληξε στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στις 13 Ιουλίου. Κοινώς, στο μνημόνιο που εφαρμόζεται ήδη.

"Αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα και όσοι τα επέβαλαν αυτά τα κείμενα θα έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος", σχολίαζε τότε ο Γ. Βαρουφάκης.

Το ότι θα φτάναμε σε "συμφωνία" φάνηκε πάντως από τις αντιδράσεις της γερμανικής πλευράς στιγμές μετά την επικράτηση του ΟΧΙ, με τη Μέρκελ να δηλώνει "απογοητευμένη", τον Σόιμπλε να λέει ότι οι Έλληνες επέλεξαν να μη συνεχίσουν στην Ευρωζώνη και τον Γκάμπριελ να αναφέρει πως πρέπει να βρεθεί λύση "έστω και την τελευταία στιγμή". Ολάντ και Ρέντσι ζήτησαν από τη Γερμανία να γίνει πιο διαλλακτική, κάτι που υποστήριξε και ο Γιούνκερ ζητώντας παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζουμε πως μετά την υπερψήφιση του νέου μνημονίου, και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησης του η οποία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 21 Αυγούστου 2015, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτητοποιήθηκαν και σχημάτισαν το κόμμα Λαϊκή Ενότητα. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και σύμφωνα με το Σύνταγμα δόθηκαν διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό της κυβέρνησης και τελικά σχηματίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εκλογές τις οποίες κέρδισε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σχημάτισε την νέα συγκυβέρνηση του, τη δεύτερη κατά σειρά, με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ένα λίγο πολύ διαφορετικό κόμμα το οποίο έχει πλέον ως βασικό του γνώμονα τη "διαχείριση" του μνημονίου και όχι το "σκίσιμο" του.

Η στάση των ελληνικών καναλιών πριν το δημοψήφισμα

Η στάση των ελληνικών ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών και των μεγαλύτερων εφημερίδων ήταν υπέρ του ΝΑΙ. Πολλοί έκαναν εύλογα λόγο για "προπαγάνδα" ενώ το ΕΣΡ ήδη από τις 29 Ιουνίου είχε απευθύνει, μέσω δελτίου Τύπου, σύσταση στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας για την τήρηση της ισομέρειας, της αντικειμενικότητας και της συμμόρφωσής τους με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κατά την παρουσίαση των ειδήσεων που αφορούν το δημοψήφισμα.



Ο μεγαλύτερος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, το MEGA Channel, προέβαλε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο τα capital controls είχαν δημιουργήσει ουρές εκατοντάδων μέτρων έξω από τις τράπεζες, με πολλά στοιχεία υπερβολής, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που όπως αποκαλύφθηκε στο διαδίκτυο ήταν τραβηγμένες πριν χρόνια στη Νότιο Αφρική!

Το αποτέλεσμα του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ έναν χρόνο μετά:

- στο Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ Σταμάτη Μαλέλη επιβλήθηκε η ποινή διαγραφής από την Ένωση για 18 μήνες,

- στον Άρη Πορτοσάλτε (ΣΚΑΪ) ποινή διαγραφής ενός έτους,

- στον Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτη της εκπομπής "ΣΚΑΪ στις 6" με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) ποινή διαγραφής έξι μηνών,

- στους Όλγα Τρέμη (MEGA), η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Σαράφογλου (MEGA), Μανώλη Καψή (MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας, ενώ

- αθωώθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημήτρης Οικονόμου (ΣΚΑΪ) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης "συγγνώμης" από τον "αέρα" της εκπομπής του ΄"Πρώτη Γραμμή".


Επίλογος

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πρώτη-Δεύτερη Φορά Αριστερά κυβέρνηση πέτυχαν τον στόχο τους που δεν ήταν άλλος από την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου.

Αυτός ήταν ο λόγος που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ: για να περάσει το τρίτο Μνημόνιο που δεν μπορούσε να περάσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Αυτό δεν είναι κανένα μυστικό.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στις 9 Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει για πρώτη φορά κυβέρνηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει:
«Το Βερολίνο έχει συνειδητοποιήσει πως η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεν έχει πόδια και δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το τρίτο μνημόνιο. Όπως εκπαραθυρώθηκε ο κ. Παπανδρέου γιατί χρειάστηκε μια νέα κυβέρνηση για να περάσει το δεύτερο μνημόνιο, το Βερολίνο αυτή τη στιγμή κρίνει πως χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να περάσει το τρίτο μνημόνιο».
Βέβαια, ο Βαρουφάκης, αν και είναι πολύ έξυπνος, δεν είχε αντιληφθεί πως ο Τσίπρας είχε ήδη συμφωνήσει και ο μόνος λόγος για τον οποίον χρειαζόταν τον Βαρουφάκη ήταν σαν άλλοθι για το ότι διαπραγματεύεται σκληρά.

Όταν ο Βαρουφάκης έπαιξε τέλεια την παρτίδα και απέμενε νά κάνει ο Τσίπρας την τελευταία κίνηση για να μαζέψει όλο το τραπέζι, ο Τσίπρας δεν έκανε την κίνηση και σούταρε τον Βαρουφάκη, για να κάνει τη συμφωνία.

Εκεί που την πάτησε παντελώς ο Τσίπρας όμως ήταν στο δημοψήφισμα.

Ο Τσίπρας έκανε δημοψήφισμα για να βγει 52-48 υπέρ του ΝΑΙ, και οι Έλληνες του έκαναν μια ωραιότατη έκπληξη, ψηφίζοντας 62% ΟΧΙ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τελείωσε το βράδυ του δημοψηφίσματος.

Η νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν περισσότερο αποτέλεσμα του σοκ ενός κόσμου που δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Τσίπρας ήταν τόσο τεράστιος απατεώνας, παρά μια δική του επιτυχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε στην αποστολή του να περάσει το τρίτο Μνημόνιο, που ούρλιαζε επί χρόνια πως θα καταργήσει.

Άλλωστε, αυτό ήταν το σχέδιο από την αρχή.

Βέβαια, όλα αυτά δεν αλλάζουν σε τίποτα το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

Τουλάχιστον όμως έπεσε ένας ακόμη μύθος.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο τον Χρήστο Δεμέτη και τον Πιτσιρίκο

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top