Select Menu


Ένα «εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών» επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt, η οποία σημειώνει σε δημοσίευμά της ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει έτοιμο ένα «μυστικό σχέδιο» για την επόμενη μέρα του Brexit με δυσμενείς όρους ‪ώστε κανείς άλλος να μην θελήσει να φύγει!


Η Handelsblatt γράφει συγκεκριμένα: «Ο Σόιμπλε ήταν προετοιμασμένος για το χειρότερο. Από τις 5 τα ξημερώματα πέντε εμπειρογνώμονες βρίσκονταν ήδη στο υπουργείο Οικονομικών και ανέλυαν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Λίγη ώρα αργότερα, στο γραφείο του κατέφτασε και ο υπουργός, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Το σχέδιο συνοψίζεται σε οκτώ σελίδες υπό τον τίτλο ‘Γερμανική στρατηγική αναφορικά με το Brexit’ και αναφέρεται στο πώς θα ενεργήσει η γερμανική κυβέρνηση και τι στάση θα κρατήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που βγήκε από το συρτάρι…»

Το εν λόγω έγγραφο κάνει λόγο για «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου» σε συντονισμό με την ΕΕ, ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα πρόκειται για «ένα δύσκολο διαζύγιο» για το οποίο φυσικά «υπάρχει το χρονικό περιθώριο των δύο ετών που προβλέπεται από το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ».

Και συνεχίζει η Handelsblatt: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει να ξεπεραστεί η περίοδος αυτή των διαπραγματεύσεων με ομαλό τρόπο» ενώ επικαλούμενη το σχετικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, γράφει ότι στη συνέχεια «πρέπει να επιτευχθεί ένα καθεστώς σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα αποτελεί μία ‘συνδεδεμένη χώρα – εταίρο’».

Το έγγραφο ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, εφιστά την προσοχή σε ό,τι αφορά την «πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ» καθώς «αν η Βρετανία μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ χωρίς να είναι μέλος της, θα μπορούσαν να προκύψουν ‘μιμητές’. Οπότε θα πρέπει να αποφευχθούν τα ‘παράλογα κίνητρα’ προκειμένου να μην ακολουθήσουν το δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλα κράτη – μέλη». Ως τις πιο «επικίνδυνες χώρες» σε ό,τι αφορά τις «τάσεις μίμησης» η εφημερίδα αναφέρει τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία.

Επομένως ο πραγματικός φόβος των Γερμανών δεν είναι το Brexit αλλά οι «τάσεις μίμησης»!

Όπως ακριβώς συνέβη με το Ελληνικό δημοψήφισμα όπου ο πραγματικός φόβος των Ευρωπαίων δεν ήταν το Grexit αλλά η περίπτωση του να πετύχει η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και να την μιμιθούν και άλλες (άρθρο)!

Όμως, δυστυχώς, το πρόσφατο παρελθόν και οι τραγικές πολιτικές επιλογές μας έδειξαν ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε θεαματικές παρεμβάσεις. Το διετές χρονικό περιθώριο εξόδου, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, είναι δώρο για τη Μέρκελ και τις εκλογές της. Η παραδοσιακή τακτική τής διαιώνισης των προβλημάτων που ακολουθείται από το 2009 και μετά, δεν αναμένεται να αλλάξει. Και αυτό γιατί, πιο πιθανόν φαίνεται να είναι ένας σχεδιασμός απανωτών σαμποτάζ της βρετανικής οικονομίας και της πολιτικής σταθερότητας προς παραδειγματισμό όσων κάνουν ίδιες σκέψεις με αυτές του Κάμερον, παρά κάποια ουσιαστική μεταστροφή στο δόγμα της ακραίας λιτότητας και της διαρκούς οικονομικής, εργασιακής, και κοινωνικής υποβάθμισης.

Λογίζοντας, όμως, πάντα το ενδεχόμενο απελευθέρωσης κι άλλων αντι-ευρωπαϊκών κινήσεων σε χώρες άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες με τη βρετανική οικονομία, όπως η Ολλανδία ή η Σουηδία, θα πρέπει να αναμένουμε νέες παρεμβάσεις όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ σύντομα.

Διότι πέρα από το κοινό συμπέρασμα πως καμία αστικοδημοκρατική διαδικασία δεν έχει νόημα για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, υπάρχει μια ακόμη διαπίστωση: Όταν παραβιάζεις εσύ ο ίδιος τους κανόνες επειδή είσαι ισχυρός, δεν μπορείς να ζητάς για πάντα από τους άλλους να κάνουν τουμπεκί.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο τον Πολύφημο και την εφημερίδα handelsblatt

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top