Select Menu


Η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο διατήρησε το καθεστώς οικονομικής υποτέλειας στους ξένους δανειστές, αλλά τείνει να μετατρέψει τον ελληνικό Λαό, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και ηθικά σε δουλοπάροικους της νέας φεουδαρχικής εποχής.

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται και από την άρνηση της ΕΚΤ, όσον αφορά την αποδοχή των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, για να μπορούν να δανειοδοτούνται με τα χαμηλά επιτόκια (waiver) – έτσι ώστε να μην χρειάζονται την πανάκριβη χρηματοδότηση τους μέσω του ELA (1,55% επιτόκιο).

Ο διοικητής της ΕΚΤ συνέδεσε την ενδεχόμενη μελλοντική αποδοχή, με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων – παρά το ότι η Βουλή έχει επικυρώσει το θηριώδες νομοσχέδιο, παραδίδοντας τα κλειδιά της χώραςστους δανειστές της.

Εύλογα λοιπόν συμπεραίνει κανείς πως οι εξευτελισμοί της πατρίδας μας έχουν υπερβεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ δεν πρόκειται να σταματήσουν – παρά το ότι η κυβέρνηση έχει σκύψει τόσες φορές το κεφάλι της, έχει γονατίσει ακόμη περισσότερες και σήμερα κυριολεκτικά έρπει στο έδαφος.

Το πλέον εξευτελιστικό όλων όμως είναι οι τοποθετήσεις εκ μέρους της Ελλάδας, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, αφού άνοιξε η συζήτηση για τα waiver – κάτι που ταιριάζει με το θέμα του χρέους, όπου η κυβέρνηση θεωρεί παραχώρηση εκ μέρους των δανειστών τη συζήτηση που θα ξεκινήσει το 2018!

Η απόφαση της ΕΚΤ δημιουργεί φόβους για τις καταθέσεις!

Όπως αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, η νέα δόση των 10,3 δις € που θα εκταμιευθεί με δόσεις, απλά μετακυλύει στο μέλλον τη χρεοκοπία της χώρας, η οποία είναι πλέον δεδομένη. Η οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, τα μέτρα που επιβάλλονται από τους δανειστές την επιδεινώνουν, ενώ η άρνηση της ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες (waiver), όπως όλες τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης, δεν είναι ότι καλύτερο για τη ρευστότητα και για την κερδοφορία τους – οπότε προβληματικό για τις καταθέσεις, όπου είναι πιθανόν να μην αποφευχθεί το κούρεμα.

Βέβαια, η συμφωνία ηρέμησε σε κάποιο βαθμό τις αγορές, κρίνοντας από την πτώση των ασφαλιστικών συμβολαίων (CDS) στις 917 μονάδες, τα οποία είχαν αυξηθεί έντονα τον Απρίλιο – όπως είχε συμβεί το 2015, κατά τη διάρκεια των τότε διαπραγματεύσεων (γράφημα).


Περαιτέρω, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι επόμενοι υποψήφιοι χρεοκοπίας, όσον αφορά την Ευρώπη – οι οποίοι φαίνονται στο επόμενο γράφημα, με κριτήριο την τιμή των CDS τους σε σχέση με την Ελλάδα (πηγή). Πρώτη υποψήφια εμφανίζεται η Ιταλία, ακολουθούμενη από την Ισπανία – ενώ η μεγάλη έκπληξη είναι η Γαλλία, στην αμέσως επόμενη θέση, η οποία είναι αντιμέτωπη με κοινωνικές εξεγέρσεις, καθώς επίσης με μεγάλα τραπεζικά προβλήματα.


Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η Ευρωζώνη βαδίζει προς τη διάλυση της (άρθρο), ενώ η Γερμανία δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να την εμποδίσει.

Ακόμη χειρότερα, όλες οι χώρες συνειδητοποιούν πως όταν ένα νόμισμα και μία κεντρική τράπεζα χρησιμοποιηθούν εκβιαστικά μία φορά (ανάλυση), τότε θα χρησιμοποιούνται πάντοτε – οπότε κανένας δεν μπορεί να τους έχει εμπιστοσύνη.

Ολοκληρώνοντας, θεωρούμε πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει τους Έλληνες, εάν συμφωνούν με την πολιτική της υποτέλειας και των υποκλίσεων που εφαρμόζει – για την οποία δεν έχει εξουσιοδοτηθεί ποτέ!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top