Δεν είναι υποκριτές είναι απατεώνες και λήσταρχοι του κοινού ποινικού δικαίου. Εκτελούν με σαδισμό την κοινωνία με την χρήση άνομων αντισυνταγματικών νόμων παραβλέποντας αποφάσεις του ΣΤΕ..
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Σοκ προκαλεί η είδηση: η εφορία μόνο το α” τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος) του 2016 άρπαξε ληξιπρόθεσμες οφειλές από… 428.465 λογαριασμούς τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου! Λογαριασμους καταθέσεων που είχαν μέσα χρήματα από μισθούς, συντάξεις ή πάσης φύσεως εισοδήματα. Αυτό αποκάλυψε η Realnews.
Φυσικά, όλα έγιναν βάσει του νόμου, αφού ο νόμος επιτρέπει πλέον να κατάσχεται οποιοδήποτε οφειλόμενο στο Δημόσιο ποσό αν αυτό έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και αν ο λογαριασμός του οφειλέτη έχει μέσα πάνω από 1.250 ευρώ – στον βαθμό, φυσικά, που ο καταθέτης και ταυτόχρονα οφειλέτης του Δημοσίου έχει κάνει τις σχετικές ενέργειες για να χαρακτηριστεί το ποσό των 1.250 ευρώ ως ακατάσχετο, πράγμα που ελάχιστοι συγκριτικά καταθέτες έχουν κάνει.
Η εφορία μπορεί νομίμως να εισπράξει κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 50 ευρώ προς ασφαλιστικό ταμείο ή άνω των 300 ευρώ προς το Δημόσιο (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.), αρπάζοντας μόνη της τα λεφτά, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει ο θιγόμενος οφειλέτης.
«Στόχος μας οι μεγαλοοφειλέτες»
«Δεν στοχεύουμε στα χαμηλά και στα μεσαία, αλλά στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα… Ξεκινήσαμε από τα μεγάλα χρέη και όλες οι κινήσεις μας έχουν στόχο τους μεγαλοοφειλέτες», είχε δηλώσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδίασμά για τις μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αν όμως θεωρήσουμε μεγαλοοφειλέτες αυτούς που χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ στην εφορία, βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση για το 2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι μεγαλοοφειλέτες είναι όλοι κι όλοι… 63.347 άτομα! Πώς γίνεται να έχει βάλει χέρι η εφορία σε… 350.000 καταθετικούς λογαριασμούς περισσότερους;
Θέλετε να ορίσουμε ως μεγαλοοφειλέτες όσους χρωστούν στο κράτος όχι 50.000, αλλά 20.000 ευρώ; Μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ χρωστούν μόνο 76.443 φορολογούμενοι (ποσοστό 1,8% του συνόλου των φορολογούμενων), οπότε το άθροισμα όσων χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ είναι μόνο 139.790 άτομα – ούτε τα μισά, δηλαδή, απ” όσων… «μεγαλοοφειλετών» αφαιρέθηκαν χρήματα από τους λογαριασμούς τους!
Ακόμη κι αν υπερβούμε το όριο της γελοιότητας, ορίζοντας ως «μεγαλοοφειλέτες» όσους χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ, επειδή όσοι χρωστούν μεταξύ 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ είναι 114.022 άτομα (ποσοστό 2,6% του συνόλου), αθροιζόμενοι οι δύο παραπάνω αριθμοί μάς δίνουν άθροισμα 253.812 άτομα – λίγο περισσότεροι από τους μισούς που είδαν τις καταθέσεις τους κατά το ποσό της οφειλής τους να πετάνε… κατά εφορία μεριά!
Πρέπει, λοιπόν, να ορίσουμε ως «μεγαλοοφειλέτες» όσους χρωστούν πάνω από… 5.000 ευρώ (!) για να πιάσουμε το νούμερο όσων είδαν τις καταθέσεις τους να συρρικνώνονται. Άλλωστε, μέχρι 5.000 ευρώ χρωστούσαν 3.856.489 Έλληνες από το σύνολο των 4.305.153 συμπατριωτών μας που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία – δηλαδή ποσοστό 89,6%.
Ληξιπρόθεσμα χρέη 86 δις ευρώ
Από την έκθεση απολογισμού για την περσινή χρονιά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο την 1 η Ιανουάριου 2016 ήταν… 86,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μόνο 62 όλοι κι όλοι οφειλέτες χρωστούσαν πάνω από 100 εκατομμύρια ο καθένας! Αυτοί οι 62 οφειλέτες χρωστούν στην εφορία το ασύλληπτο ποσό των 26,4 δις ευρώ – δηλαδή το 30,5% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 1 εκατ. ευρώ 6.925 άτομα και επιχειρήσεις. Αυτούς θα χαρακτηρίζαμε εμείς πολύ μεγάλους οφειλέτες.
Αν σε αυτούς προσθέταμε και τα 28.545 άτομα και επιχειρήσεις που χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους εμείς θα χαρακτηρίζαμε μεγάλους οφειλέτες, ξέρετε τι χρωστούν; Κρατήστε την αναπνοή σας: ενώ πρόκειται για μόλις 35.450 επιχειρήσεις και άτομα -δηλαδή ποσοστό αισθητά μικρότερο του 1% όσων είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, για την ακρίβεια μόλις 0,82%-, αυτές οι 35.000 επιχειρήσεις χρωστούν το… 88,6% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών!
Δεν κάνουμε πλάκα, 35.000 άνθρωποι όλοι κι όλοι από τα 4,3 εκατομμύρια χρωστούν τα 76,8 δις από τα 86,3 δις ευρώ! Αυτοί οι 35.450 για την ακρίβεια (επιχειρήσεις και άτομα) είναι το κλειδί για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα υπόλοιπα είναι για εντυπωσιασμό των αδαών.
Θέλει όμως η κυβέρνηση Τσίπρα να εστιάσει την προσοχή της σε αυτά τα άτομα ή όχι; Εκτιμά ή όχι ότι μπορεί να εισπράξει αυτά τα λεφτά; Γιατί αν εκτιμά ότι μπορεί να το κάνει ή αν εκτιμά ότι, ανεξάρτητα από τους λόγους, τα χρήματα αυτά είναι αδύνατον να εισπραχθούν, έχει τεράστια σημασία.
Αν εκτιμά ότι δεν μπορεί να τα μαζέψει, τότε κοροϊδεύει τον κόσμο συνειδητά μιλώντας για ληξιπρόθεσμες οφειλές 86 δισεκατομμυρίων. Καλύπτει τους μεγαλοοφειλέτες για να βάλει χέρι στις γλίσχρες καταθέσεις των μπατίρηδων που χρωστούν μερικά κατοστάρικα έως κάνα δυο χιλιάρικα στην εφορία!
Υπάρχει θέληση να μαζευτούν;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεκολλήσει κανείς λεφτά από τους αστούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που τους παρέχει το δικό τους σύστημα για να μην πληρώνουν τις οφειλές τους. Το κύριο ζήτημα όμως είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει αυτό ή αν η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει και σε αυτό τον τομέα την πολιτική των προκατόχων της, των πανάθλιων, δηλαδή, κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και των Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου.
Υπάρχει ένα καταλυτικό στοιχείο, το οποίο αν θελήσει η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αξιοποιήσει άριστα: τα 51,6 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων χρεών δημιουργήθηκαν την τελευταία πενταετία, μετά την 1 η Ιανουάριου του 2011. Μιλάμε για το 60% των ληξιπρόθεσμων χρεών! Ακόμη και τα μισά να μάζευαν από αυτά οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ, θα άλλαζε πρόσωπο η χώρα.
Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά – Βενιζέλου δεν είχαν κανένα λόγο να σκαλίσουν αυτές τις υποθέσεις και να ψάξουν να βρουν αυτά τα λεφτά, βάζοντας φυλακή όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα οικονομικής φύσης μην πληρώνοντας στην Ελλάδα τις οφειλές τους και βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι; Αυτό είναι το καθοριστικό ερώτημα. Αν όντως θέλει, ας μην ακούει τις ανοησίες των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αν τους ρωτήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πάρουν ένα… γλαρωμένο βλέμμα και θα σου πουν ότι αυτές αναφέρονται στην Πειραϊκή – Πατραϊκή που έχει κλείσει πριν από τριάντα χρόνια!
Εδώ μιλάμε για μπάζα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έκαναν κάποιοι τα τελευταία πέντε (αριθμητικά: 5) χρόνια! Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να τους χτυπήσει; Ναι ή όχι;
Οι ξένοι παίρνουν τις τράπεζες
Και να θέλει, πάντως, είναι αμφίβολο αν σε λίγο θα μπορεί η κυβέρνηση να βρει στοιχεία από τις τράπεζες, οι οποίες θα αφελληνιστούν σαρωτικά. Σε μερικές εβδομάδες θα φαγωθούν περίπου 25 μέλη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank) και θα αντικατασταθούν τα… 12 από τα 13 μέλη της Attica Bank! Θα φαγωθεί επίσης από πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας η Λούκα Κατσέλη, ενώ στην Πειραιώς θα αλλάξει ο διευθύνων σύμβουλος!
Από τα 25 μέλη διοικητικών συμβουλίων που θα εκκαθαριστούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, περίπου 15 θα αντικατασταθούν με… ξένους!
Το νέο θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα γίνουν οι απομακρύνσεις των Ελλήνων, υπαγορεύει ότι όλοι οι πρόεδροι των Επιτροπών των τραπεζών που παίρνουν τις κρίσιμες διοικητικές αποφάσεις απαγορεύεται να είχαν «οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια».
Επιπροσθέτως, πρέπει να διαθέτουν «διεθνή εμπειρία τουλάχιστον δεκαπέντε ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά».
Μέχρι το τέλος Ιουλίου το αργότερο πρέπει να έχουν γίνει οι εκκαθαρίσεις των Ελλήνων. Έρχονται οι Γερμαναράδες και τα τσιράκια τους οι Αυστριακοί, οι οποίοι θα διακατέχονται από τη νοοτροπία του κατακτητή, πέρα από τα μύρια όσα απαίσια κουσούρια κουβαλούν οι Έλληνες τραπεζίτες…
Γιώργος Δελαστίκ – Περιοδικό «Επίκαιρα»
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.