Select Menu

Κραυγή απόγνωσης για το νωπό ελληνικό γάλα

Ραγδαίες εξελίξεις και ριζικές ανατροπές στην αγορά γάλακτος, φέρνει απόφαση «βόμβα» που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφήνει «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος. Φυσικά θα κλείσουν άμεσα δεκάδες παραγωγικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που φέρνει τα πάνω κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για υπουργική απόφαση υποβαθμίζει ποιοτικά το γιαούρτι και απειλεί με καταστροφή τους γαλακτοπαραγωγούς.

Μάλιστα σημειώνει ότι την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιδιαιτερότητα ενός brand name με εξαγωγές 140 εκατ. ευρώ, οι Τσέχοι διεκδικούν τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού, που αποτυπώθηκε στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ήδη υποβληθεί στην Κομισιόν, αποτελεί μεγάλη ανατροπή, καθώς ανοίγει την πόρτα για εισαγωγή φτηνών πρώτων υλών, όπως η σκόνη για το γιαούρτι.

Το άρθρο 82 στον υπό τροποποιηση κώδικα τροφίμων αλλάζει τα δεδομένα, καθώς προβλέπει ότι: «Γιαούρτι χαρακτηρίζεται το γαλακτοκομικό προϊόν το οποιο παράγεται από τη ζύμωση και την πήξη του γάλακτος» ανοίγοντας τη δυνατότητα για «ολικά αφυδατωμένο γάλα η παραγώγων γάλακτος σε μορφή σκόνης».

Ταυτόχρονα σχέδιο των Τσέχων που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν υιοθετεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι». Με το διάταγμα αυτό η Τσεχία διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».

Σε διευκρινήσεις για την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέροντας ότι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους κανόνες εμπορίας σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων θα συμβάλουν στη διαφάνεια και την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή.

Αφού σημειώνει ότι η τροποποίηση είναι υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013, αναφέρει ότι η σύσταση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών, έτσι ώστε, εκτός από νωπό γάλα, να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος, όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο. Αυτά, προσθέτει, «ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης».

Το υπουργείο αναφέρει ότι πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται -για τεχνικούς λόγους που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος- μια προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος. Όταν αυτές χρησιμοποιούνται, θα αναγράφεται ευκρινώς στη συσκευασία για να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα. Το, δε, παραδοσιακό γιαούρτι θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.

Βασιλέκας: Αντί να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή, αυξάνουμε τις εισαγωγές

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Θανάσης Βασιλέκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ανέρχεται σε 550.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση σε γάλα, γαλακτοκομικά και τυροκομικά που αφορούν στο αγελαδινό γάλα ανέρχεται σε 1.350.000 τόνους ετησίως. «Άρα, η η δικιά μας δυνατότητα παραγωγής αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ 35-40%. Ο στόχος, με την κοινή λογική, θα ήταν να αυξήσουμε την παραγωγή μας και να περιορίσουμε τις εισαγωγές μας, ειδικά στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Ωστόσο, εδώ και ένα μήνα ο κλάδος δέχεται μια ενορχηστρωμένη επίθεση από τις γαλακτοβιομηχανίες στο θέμα των τιμών» τόνισε ο κ. Βασιλέκας.


Αναφερόμενος στο προτεινόμενο σχέδιο για τον κώδικα τροφίμων και ποτών, σημείωσε ότι αλλάζει εντελώς τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Όπως είπε ο παλιός κώδικας ανέφερε ρητά ότι το γιαούρτι γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη ζύμωση νωπού γάλακτος, ενώ ο προτεινόμενος κώδικας τροφίμων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει ότι γίνεται από γάλα. Τούτο σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκα ανατρέπει όλα τα δεδομένα και νομιμοποιεί τη χρήση συμπυκνώματος, τη χρήση σκόνης για το γιαούρτι.

«Όλα αυτά δεν οδηγούν προς μια παραγωγική ανασυγκρότηση μιλάμε για αφανισμό ενός κλάδου» τόνισε ο κ. Βασιλάκας και συμπλήρωσε ότι «η αγελαδοτροφία είναι στην εντατική, μονάδες κλείνουν, μπαίνουν συνεχώς μέσα με τις τιμές που υπάρχουν. Αυτά δεν είναι ενδείξεις υγείας, ούτε ανάκαμψης. Όλα τα μέτρα που αποτελούν υποχρεώσεις του μνημονίου δεν τα καταλαβαίνουμε. Πως αυτοί που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία μας και τον εκσυγχρονισμό μας βάζουν μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό», ανέφερε ο κ. Βασιλέκας. Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στα αιτήματα που υπάρχουν από την πλευρά του κλάδου με βασικό αυτό της απαραίτητης αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα προϊόντα, γεγονός που θα βοηθάει τον τελικό καταναλωτή να ξεχωρίζει την προέλευση του προϊόντος που καταναλώνει.

Κτηνοτρόφοι Δράμας: Δύσκολο να βρεθεί λύση, υπάρχουν συμφέροντα

Πολλοί σύλλογοι κτηνοτρόφων θεωρούν ότι τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο δεν επαρκούν και είναι ασαφή.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας, «τα συμφέροντα στη βιομηχανία γάλακτος είναι τόσο ισχυρά που είναι αδύνατον να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τους κτηνοτρόφους-γαλακτοπαραγωγούς . Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Όταν υποβιβάζεται η ποιότητα του γιαουρτιού ή το υ γάλακτος όταν για παράδειγμα χρησιμοποιούνται γάλα σε σκόνη ή άλλα συστατικά, χάνονται σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει ο Έλληνας καταναλωτής».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top