Select Menu


Προχθές ήταν η επέτειος από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή το 2004.  Ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τη νίκη της 7ης Μαρτίου, με προσωπική επιστολή, αναφέρει στον Mister 2% (του πολιτικού μαύρου χρήματος που αυτός μοίραζε στα κόμματα εξουσίας): «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξή σας στη μεγάλη μας προσπάθεια για το νέο ξεκίνημα και να σας διαβεβαιώσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως μείζονα στόχο της να κάνει τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων, για ένα καλύτερο αύριο, πραγματικότητα».

Η επιστολή αυτή (δημοσιεύθηκε αρχικά στην Ελευθεροτυπία) φέρει ημερομηνία 24 Μαΐου 2004, είναι γραμμένη από τη Ρηγίλλης 18 και ο τότε πρωθυπουργός την απευθύνει στον Μιχάλη Χριστοφοράκο υπό τον τίτλο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Η προσφώνηση «Κύριε Χριστοφοράκο» αλλά και η υπογραφή «με εκτίμηση, Κ. Καραμανλής» είναι χειρόγραφες.


Η σημαντική αυτή επιστολή κρατήθηκε στο προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Χριστοφοράκου (αρχείο Γενικής Διεύθυνσης στη Siemens Ελλάδος) και μάλιστα με ειδική φροντίδα.

Πάνω αριστερά «σφραγίσθηκε» με στάμπα «Karamanlis» και υπογραμμίσθηκε από τους θεματοφύλακές της. Ωστόσο, παρά τη φροντίδα για τη φύλαξή της... αποσιωπήθηκε επί πολλά χρόνια. Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι αυτή περιήλθε στα χέρια των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών που κατάσχεσαν το περιβόητο αρχείο Χριστοφοράκου.

Η ευχαριστήρια επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τον ισχυρό -τότε- άνδρα της Siemens περιλαμβάνεται στην πολύκροτη δικογραφία του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκιών, με τα δύο μεγάλα κόμματα -ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- να «ταΐζονται» με μαύρες χορηγίες που συναρτώντο με τις χρυσές συμβάσεις στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, στις ένοπλες δυνάμεις, στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων (C4Ι). Δικαστικά, ουδείς τόλμησε να την αξιολογήσει.

Ο ισχυρός manager της Siemens ασφαλώς δεν έφτιαχνε πανό, ούτε ήταν αφισοκολλητής της Ν.Δ. Ο Κώστας Καραμανλής δεν τον ευχαριστεί γιατί παρέστη σε κάποια συγκέντρωση. Αλλά για την υποστήριξη που αυτός έδωσε. Προφανώς οικονομική! 

Αν αυτή η υποστήριξη είναι ο οβολός του Μιχάλη Χριστοφοράκου ως οπαδού, αυτή θα γράφεται στα βιβλία της Νέας Δημοκρατίας (όριο νόμιμης ενίσχυσης τότε ήταν τα 3.000 ευρώ). Αν κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, μήπως τότε μιλάμε για αφανή ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας από τα μαύρα της Siemens, κατά τις εκλογές του 2004, όταν η μητρική εταιρεία ενέκρινε πολιτικό κονδύλι υπέρ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ;

Είναι άλλωστε κάτι που έχουν ομολογήσει οι αλεπούδες των μαύρων ταμείων (Ζίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ) όταν ενέκριναν το «αίτημα» Χριστοφοράκου, αποδεχόμενοι το σκεπτικό του ότι «έτσι θα έχουμε ευμενή μεταχείριση ως Siemens και από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία».

Πάντως, μετά και την αποκάλυψη του «ευχαριστώ» του Κ. Καραμανλή προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο δεν έχει την παραμικρή αξία η δήλωση (είναι από τις τελευταίες για την υπόθεση Siemens) του πρώην πρωθυπουργού κατά την συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι: «Η Ν.Δ. δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από τη Siemens, ούτε έχει δεχθεί χορηγία από αυτή. Είμαστε ανοιχτοί να έρθουν να εξετάσουν τα βιβλία»...

Ο Κ. Καραμανλής, που κυβέρνησε σχεδόν πέντε χρόνια αυτή την χώρα, μεταξύ άλλων κατάφερε επίσης: 
  • Τον διπλασιασμό των κρατικών δαπανών. 
  • Έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη το πρωτογενές έλλειμμα. 
  • Μόνο τη διετία 2008-09 προστέθηκε χρέος 57 δισ. Ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο απ ο,τι συνήθως. 
  • Έγιναν περίπου 865.000 προσλήψεις. 
  • Και ας μην προσθέσουμε θεσμικές και άλλες παρεκτροπές της ίδιας εποχής, όπως το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, των υποκλοπών, ομολόγων, κλπ.
Σήμερα όχι απλά αντιμετωπίζεται με φιλικό τρόπο από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και κάποιοι τον θεωρούν ως μια χρυσή εφεδρεία του πολιτικού συστήματος. Σαν κάποιον δηλαδή που όταν η χώρα βρεθεί σε αδιέξοδο, θα κληθεί για την βγάλει από αυτό. Ας βάλουμε και αυτήν τη διάσταση στη μικρή μας ιστορία και θα κατανοήσουμε εύκολα το συνολικό αδιέξοδο της χώρας. 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top