Select Menu


Υπάρχει άραγε άτυπη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τη Γερμανία και την ΕΕ η μεν να φιλοξενήσει 100 με 150 χιλιάδες πρόσφυγες και σε αυτάλλαγμα οι Ευρωπαίοι να χαλαρώσουν την πίεση που ασκούν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό ώστε να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Αθήνα να περάσει σταδιακά τα μέτρα που της έχουν υπαγορεύσει; Το ερώτημα αυτό βασανίζει ολοένα και περισσότερους Έλληνες. Πληροφορία επ” αυτού δεν υπάρχει αξιόπιστη. Υποψία είναι. Εδραζόμενη όμως σε ορισμένα «παράδοξα» γεγονότα.

του Γιώργου Δελαστίκ

Γιατί ξαφνικά άρχισε να «βιάζεται» να τελειώσει η αξιολόγηση ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ; Γιατί άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι το Πάσχα;
Τι συνέβη; Έβαλαν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους μόνο για να προσελκύσουν το ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι ή υπάρχει κάποια δέσμευση από την ελληνική πλευρά; Άγνωστο για την ώρα.

Με δεδομένο ότι υποτίθεται πως η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, διαφωνεί με τα «κλειστά σύνορα», πώς είναι δυνατόν τα Σκόπια και η Σερβία να κλείσουν τα σύνορά τους, απαγορεύοντας τη διέλευση προσφύγων; Συγκρούονται, δηλαδή, με τη… Γερμανία; Μην τρελαθούμε κιόλας! Με τίποτα δεν θα τολμούσε η ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της, αν δεν είχε μέσω άλλων καναλιών όχι απλή γερμανική άδεια, αλλά γερμανική εντολή να το κάνει!
Δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς ότι δρουν η Αυστρία και η Κροατία εναντίον της πολιτικής βούλησης του Βερολίνου. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

Ενσωμάτωση ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ. Εκείνο που με βεβαιότητα ξέρουμε είναι ότι το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό του Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλο, απολύτως καμία σχέση δεν έχει με οποιοδήποτε από τα ιδανικά της Αριστερός στη χώρα μας, όσο…-ροζέ αντί για κόκκινη και να είναι αυτή!

«Η Ελλάδα (…) συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ…» αναφέρεται επί λέξει στο κοινό ανακοινωθέν. Η κυβέρνηση, δηλαδή, συνεργάζεται πλήρως με το ΝΑΤΟ! Νατοϊκή Αριστερά δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα (…) φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Υπ” αυτό το πνεύμα όχι μόνο συνεργάζεται με τη Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει τη δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. (…) Δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ξεχάστηκαν όσα έλεγε ο Τσίπρας

Εμείς θα θυμίσουμε ότι η Frontex, η οποία στο μυαλό πολλών αναγνωστών θεωρείται στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, είναι καθαρά δύναμη του… ΝΑΤΟ! Πρόκειται για μια ναυτική μοίρα με την ονομασία SNMG 2. Αυτή η νατοϊκή μοίρα αποτελείται αρχικά από τέσσερα πολεμικά πλοία της Γερμανίας, του Καναδά, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Από τις τέσσερις χώρες, δηλαδή, που συμμετέχουν στη μοίρα, μόνο οι δύο, η Ελλάδα και η Γερμανία, είναι μέλη της ΕΕ, ενώ τα άλλα δύο κράτη, ο Καναδάς και η Τουρκία, δεν είναι μέλη της ΕΕ – ο Καναδάς, μάλιστα, δεν θα μπορούσε καν να γίνει μέλος της ΕΕ ακόμη κι αν το επιθυμούσε, αφού είναι χώρα άλλης… ηπείρου! Τα περί μετεξέλιξης, με άλλα λόγια, της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή είναι μια ανοησία που δείχνει και το επίπεδο των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων.

Από ελληνικής πλευράς, ξεχάστηκαν, φυσικά, εντελώς όσα είχε πει αρχικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας – ότι, δηλαδή, η Frontex θα επιχειρούσε μόνο μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν χρειάστηκαν, άλλωστε, παρά ούτε 48… ώρες για να αλλάξει η θέση της κυβέρνησης Τσίπρα και να αποδεχτεί η Αθήνα ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ θα επιχειρεί και στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στα διεθνή.

Θρασύτατες τουρκικές απαιτήσεις

Μόνο η Ελλάδα ξέχασε τι έλεγε ο πρωθυπουργός. Η Τουρκία όχι, κάθε άλλο. Ίσα ίσα που η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να υποβάλει εκτενέστατη αναφορά με 17 σημεία, όπου θίγονται τα ελληνοτουρκικά προβλήματα στο Αιγαίο που αφορούν στο ΝΑΤΟ.
«Ισχυρισμοί σχετικοί με δήθεν εναέριο χώρο ΊΟ ναυτικών μιλίων δεν θα πρέπει να αναφέρονται στις γενικές επιχειρησιακές οδηγίες (OPGEN Directives)» τονίζεται στο σημείο 11 του τουρκικού εγγράφου. «Οι τουρκικές στρατιωτικές Αρχές αναμένουν το ΝΑΤΟ να μην σχεδιάσει κάποια ναυτική στρατιωτική δραστηριότητα (…) που θα οδηγήσει στη φθορά του στάτους αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών» συνεχίζουν ακάθεκτοι οι Τούρκοι, όπως αναφέρεται στο σημείο 13 του εγγράφου τους, το οποίο δημοσίευσε η Καθημερινή.

Οι Τούρκοι έχουν πάρει τέτοιον αέρα, που απαιτούν από το ΝΑΤΟ να αποκαλούν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με… «γράμματα ή και αριθμούς»! Στο σημείο 15 του κειμένου που κατέθεσαν τονίζουν: «Η χρησιμοποίηση οποιωνδήποτε ονομάτων με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να εκληφθεί ως προώθηση εθνικών συμφερόντων, αναμένεται να αποφευχθεί. Μια πολύ πιο απλή και επιχειρησιακή λύση θα μπορούσε να βρεθεί, όπως χρησιμοποιώντας γράμματα ή και αριθμούς».

Ποιο FIR Αθηνών;

Στο σημείο 10 του τουρκικού εγγράφου αναφέρεται ρητά ότι «οι τουρκικές στρατιωτικές Αρχές δεν θα δεχτούν τους ισχυρισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με τους περιορισμούς του FIR Αθήνας». Στο σημείο 11, επιπροσθέτως των ήδη αναφερθέντων, υπογραμμίζονται και τα εξής δύο σημεία ακόμη. Το πρώτο σημείο τονίζει: «Οι αρχές του σχεδιασμού πτήσεων του NATO (MPAs), κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εντολής και της σχετικής επικοινωνίας στη γραμμή του FIR Αθηνών θα πρέπει να αποφευχθεί». Το δεύτερο σημείο υπογραμμίζει ότι «ο εναέριος χώρος που θα χρησιμοποιηθεί στο Αιγαίο θα πρέπει να αναφέρεται ως εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ».

Με λίγα λόγια, το FIR Αθηνών θα είναι ανύπαρκτο κατά τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο – άντε το πολύ πολύ να αναφέρεται όταν τα νατοϊκά πολεμικά αεροπλάνα θα απογειώνονται από την Αθήνα!

Διχασμένη η ΕΕ για το Προσφυγικό

Τίποτα ουσιαστικό δεν αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ τη Δευτέρα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, για το Προσφυγικό. Θα αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα, σε νέα Σύνοδο Κορυφής, προγραμματισμένη αυτή τη φορά, που θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου.

Θα είναι μια κρίσιμη Σύνοδος. Το βέβαιο είναι ότι τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ θα παραμείνουν κλειστά. Από κει και πέρα όμως δεν είναι καθόλου σαφές το τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ. Πολλά πράγματα είναι στο τραπέζι, αλλά αποκλείεται να αποφασιστούν όλα.
Υποτίθεται ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Υποτίθεται επίσης ότι η Τουρκία θα πάρει κι άλλα λεφτά, πέρα από τα 3 δις ευρώ – για την ακρίβεια, θα πάρει άλλα 3 δισεκατομμύρια. Θα δούμε όμως τι θα υποσχεθούν οι Ευρωπαίοι ότι θα της δώσουν και πόσα χρήματα θα πάρει πραγματικά, με ποιο τρόπο -αν, δηλαδή, θα πάνε στην τουρκική κυβέρνηση ή σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις- και σε πόσο χρόνο θα δοθούν αυτά τα λεφτά στην Τουρκία.

Το σημαντικότερο απ” όλα όμως είναι ότι θα ξαναρχίσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, με το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων. Στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας κάτι είπαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αλλά η συζήτηση δεν προχώρησε τόσο ώστε να καταλάβουμε αν είναι διατεθειμένοι να προβάλουν βέτο σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν αναιρέσει την απαράδεκτη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Θα ζητήσουν ανταλλάγματα Τσίπρας και Αναστασιάδης και ποια ακριβώς θα είναι αυτά; Πιθανόν να το μάθουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι όμως βέβαιο ότι η νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα είναι πραγματικά κρίσιμη.

Πηγή: Περιοδικό Επίκαιρα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top